• 1
  • 2
Всички въпроси за вилата.
Kokar - специалист
Обърнах се към дърводелец за изработване на дървен асмалък.
Понеже единия отвор е доста голям - 5м., човекът предлага да работи с кухи греди. Сам си ги прави и по негови думи са много по-здрави от масивните греди.
В профил са четири дъски, снаждани под 45°, лепени и завинтени с прикрит винт.
Някой дали е чувал като понятие "куха дървена греда"? :? Попитах Гугъл и не открих нищо.

Дърводелецът изработвал отдавна такива греди и ги ползва за премостване на по-голями отвори.
В същото време наложили се за тази цел са слепените греди. Имат си съответни якостни характеристики и т.н.
Струва ли си да влизам в приключение с тези кухи греди? Нямам много избор на дърводелци.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Че неговите кухи, са си всъщност слепени. И понеже дървесната нишка я кръстосва, значи са по-яки от обикновените слепени. Може да не съм разбрала витиеватото описание, все пак
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Този отвор 5м с каква дебелина греда е по проект? 30/40/600 .... не залагам такова нещо на открито, тц
ArturDent - Почти Безобиден
Аз пък нещо не схванах:
- за каква цел ти е този отвор. На тебе не на дърводелеца.
- този асмалък тикви ли ще ражда? Ако дупката ти е 5 см и ще правиш "куха" греда с дъски 2.5 то гредата става 10 см. Първо провери колко струва греда 10х10 и колко ще ти вземе дърводелеца за същата "куха" греда.
- моят асмалък е с вертикални греди 12х12, които рендосани стават към 10.5 - 11.0 см. За ребра съм ползвал 6х10, рендосани - 4.5 на 8.5. С моята физика (120+) спокойно мога да увисна без да се счупи гредата.
- Разстоянията между гредите са ми 2.5 x 4м, а между ребрата 50-70 см.
Kokar - специалист
Благодаря за отговорите.

Този дърводелец ми е работил и други неща и съм доволен. Не се натискам за тези кухи греди, но човека с това и работи или трябва да търся друг за работа със слепени греди. Пуснах темата евентуално някакво предимство да изскочи на кухите греди.
Аз досега не виждам такова. Кухата греда може да се навлажнява и гние отвътре. Ако се пропусне лакиране и влезе вода я отписвам, цената е няколкократна на слепените и т.н.

Няма проект.
Дървесната нишка е надлъжна или напречна. Надлъжната може да се обръща по дължина, но така е и при слепените греди.
Отвора е 5м., но с горните подпори под 45 градуса #-o ще се намали.

Прикачам схема на гредата по описание.

Ако няма положителни думи за такива греди си търся друг изпълнител със слепени греди.
Само за информация, 2000 лв. цена ми оферира за 6х6 м. асмалък, изработен по горния способ.
Нямам разбивка на труд и материали и не знам колко би струвало това нещо, направено със слепени греди.

Прикачен файл

kuha_greda.jpg
куха греда схема
kuha_greda.jpg (9.26 KиБ) Видяна 3751 пъти
NeoBoss - специалист
еми накрай го да те заведе някъде където ги е слагал. набери се два три пъти пробвай ги как са тез греди :D
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
NeoBoss написа:
еми накрай го да те заведе някъде където ги е слагал. набери се два три пъти пробвай ги как са тез греди :D
+1
nikolson - майстор
Ако материалът не е предварително импрегниран, този вариант е само за красота. Ако е импрегниран, става скъпо. То и така е скъпо де.
EDI - майстор
Вземи си слепени многослойни греди, 6 метра 100Х100 е 58 лева, а 120Х120 е 85 лева, не се връзвай на слепена куха конструкция.При такъв тип конструкция отделните дъски не се слепват, а се сдвояват с дистанция между тях, като се ползват дъски да речем 150-200Х25/30 и задължително с ъглови подпори.И си требе идеална обработка на повърхностите, защото всяка неравност прогресивно води до проблеми в материала след година-две.Моя асмалък е дървен с колони 80Х80 и ребра 100Х50, но на по-къси разстояния, габаритите са 3600Х3600, като има и ъглови подпори в едната равнина.
Kokar - специалист
Благодаря на всички отговорили за отделеното време.
EDI написа епитафия за кухите греди.
:partyman:
  • 1
  • 2

Тема "Кухи дървени греди" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: