• 1
  • 2
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
bikerider_ - специалист
Здравейте!
Трябва да направя плъзгащ портал, понеже нямам място за друкрилна врата, която да се отваря навътре или навън.
Проблемът е, че като се обърнах към няколко фирми за такива врати и ми направиха едни оферти... 1600лв. без задвижването и без монтаж... :weedman: Аз още подвижното тенеке не съм си купил, те искат да вложа 2 бона само във вратата за него :finga: (механизмите стъпват на минимум 450лв. - но да речем, че в началото може да се мине с ръчно отваряне). Не съм банкер, нито искам някакви ковани железа (няма да си паснат и с телената ми ограда), просто обикновена, плъзгаща портална врата, която да се загине в ръжда за 5г.
Имам застояло едно оградно пано с рамка от арматура Фи18 и мрежа наплетена на нея - 260х150мм и се чудя, дали да не използвам директно него, като му заваря правоъгълни профили за уякчаване, понеже само по себе си паното се гърчи от тежестта си и не е стабилно. Също така се чудя възможно ли е водещата релса да се забие между павета, заварена на арматурни шишове забити под нея в земята или е нужно да лея бетоново легло специално за нея? В София съм, Княжево. Ако имате идея за фирма или човек с електрожен, които може да помогнат, пишете - желателно фирма от моя район, понеже не ми се ще да плащам голяма цифра за транспорт от другия край на София. Има една такава фирма в Княжево - Pana metals, на която пуснах онлайн запитване, но не отговориха, а и адресът на който уж се помещават, изглежда сякаш там никой не влиза от доста време. Не съм се обаждал още, понеже работното им време леко не ме устройва като начало. Пуснах и запитване на Ekotoi, които също имат някакви сглобяеми модулни врати, но да видим каква цена ще дадат. Като цяло не ми се вярва да е под 1000лв., понеже за такова нещо явно никой не си мърда пръста за по-малка сума. В момента желанието ми е да излезе максимално тънко и ефективно изпълнението, за да мога да купя колата по-скоро. Бих направил прахово боядисване, ако е възможно за изпълнителя. Благодаря за съветите!
iavor - специалист
Koлега,плъзгаща врата може да излезе и под 100 лв./ като моята например /.Всичко зависи от изисквания,ръчички и материали.
При моята отрязах част от оградата след което го преправих в порта. Купих само 2 бр .плъзгачи, едно парче винкел 6м.и 3м."П"образен профил. Колелата / 4 бр. / си ги направих на струг и за тях пари не съм давал.Разбира се имах останали метални профили от оградата които също влязоха в употреба.

Прикачен файл

IMGP1617.jpg

Прикачен файл

IMGP1616.jpg

Прикачен файл

IMGP1619.jpg

Прикачен файл

IMGP1618.jpg
Andri01 - майстор
Ако беше по-близко,бих ти помогнал,но...:). Моята врата е такава-плъзгаща ,а задвижването и е "home made". Двигателя е от количка на телфер,380в. ,но работи на 220в.,колелата са специално за плъзгащи врати-с ъгъл 110 градуса,монтаж върху обърнат винкел.
bikerider_ - специалист
Благодаря за идеите!
По принцип и аз мога да използвам платното от ограда като заготовка, т.нар. от фирмите произвеждащи такива врати "пълнеж" на вратата, но трябва да се опаянти с рамка от правоъгълни профили, понеже иначе се гърчи от тежестта си.
Нямам електрожен и не смятам в момента да инвестирам в такъв само заради това. Има вариант да сглобя профилите с рапидки и готови ъгли, но нали пак трябва да се завари към оградното пано.
Вариантът с дърво вероятно намалява значително цената, макар че дървото ще трябва да се маже с масло/лак периодически предполагам. А и като концепция няма да пасне при мен на телената ми ограда. Иначе е красиво.
Няколко фирми ми направиха оферти, първо за 1600 без ДДС, после друга за 900-1000 без задвижване и трета за 1300 с монтаж, поцинкована и прахово боядисана. Като попитах може ли да използвам оградното пано за основа, вместо да ми пълнят вратата с метални правоъгълни тръбички, повече не отговориха... Явно им е по-лесно да накупят желязо за 300-400лв. и останалото да е печалба, вместо да ползват мой материал и да намалят цената. Отделно пържат с цената на задвижването, щото казват още 1000лв за задвижване, като гледах задвижване на врати по 500-600кг за 600-800лв.
Така като гледам снимките на колегата, трябва да направя стабилна рамка на оградното пано, ако ползвам него, понеже вратата точкува на 3 места, т.е. единият ъгъл, този, който е откъм противоположната страна на вратата при отварянето и, се крепи изцяло но здравината на усукване на вратата, нали така? Или нещо в схемата още не ми е напълно ясно? По принцип всеки спестен лев от производството на това съоръжение ще ми е от полза, но и не искам да правя компромис с изработката. Така че приемам акъл и идеи както за материали и концепция, така и за задвижването.
Колко е нормалната ширина за лек автомобил при влизане на заден ход, ако примем, че влиза почти под прав ъгъл спрямо вратата? Т.е. 260см отвор би трябвало да е достатъчен или е на долната граница?
nv952 - майстор
Andri01 написа:
...Моята врата е такава-плъзгаща ,а задвижването и е "home made". Двигателя е от количка на телфер,380в. ,но работи на 220в.,колелата са специално за плъзгащи врати-с ъгъл 110 градуса,монтаж върху обърнат винкел.
Да онагледя мнението ти със снимки :wink: :razz:
viewtopic.php?f=21&t=42535&start=20#p586168
Andri01 - майстор
А стига бе,от де ги изрови? Аз бях забравил,че съм ги пускал тука. Че и со все ръждата се видят! :( :partyman:
Последна промяна от Andri01 на ср май 13, 2015 11:07 am, променено общо 1 път.
iavor - специалист
"Колко е нормалната ширина за лек автомобил при влизане на заден ход, ако примем, че влиза почти под прав ъгъл спрямо вратата? Т.е. 260см отвор би трябвало да е достатъчен или е на долната граница?"

260 см.е долната граница. При мен има бетонен стълб на енергото и затова направих тази врата. Широчината е 275 см.и заради стълба не можеше да е повече.Идва малко тясно,но още не съм отнесъл огледало или калник :)
Така,че ако може да е 3 м. ще е по-добре :partyman:
hrpankov - специалист
....амчи то порталчето може да се плъзне и нагоре, към таванчето.....
bikerider_ - специалист
Таванче нямам, става въпрос за дворен портал, мисля уточних ясно. Освен това всякакви конструкции за движение нагоре са по-скъпи от тези за хоризонтално движение. Дори хоризонтално-плъзгаща врата, която виси, а не стои върху релсата е по-скъпа.
Въпросът ми беше има ли майстор, правил такива врати тук, на който да се обадя и да се заеме, да я свърши за 2 седмици да речем, понеже наистина нямам време да се занимавам. От едната страна под пешеходната врата, която ще се демонтира трябва да се излее бетон за релсата, по която ще се движи всичко. От другата страта има бетон, в който да речем, че ще може да се анкерова релса. Но ми трябва някой специалист с транспорт и електрожен. Да ходи да накупува железата и да ги завари в някаква конфигурация. Понеже в момента съм без кола, а всички складове за желязо се намират на едни хубави места в покрайнините на града, където се стига само с кола.
Ето какво е съществуващото положение:
Изображение

Изображение

Изображение
Трябва да махна ръждивата пешеходна врата плюс част от оградата, до белия храст, вероятно и него. Също така трябва да продължа бетоновия фундамент под оградата, за да може да се сложи релсата за вратата до левия край на съществуващатата пехеходна врата. После трябва да се излее бетонова рампа или да се оформи с павета отвън, за да се направи плавно изкачване от улицата към нивото на релсата.
Иначе вариантът е конозолна, висяща врата, която е по-дълга в дргуия си край и де факто няма релса в участъка, който затваря, а само в участъка, вдясно, към който ще се отваря. Но такава врата е двойно по-скъпа 1400 срещу 750 за врата със стандартна релса - според една от офертите които ми направиха. Мислех си да направя метална рамка от правъгълни профили на едно такова оградно пано, което приятел може да ми даде, за да се уякчи:
Изображение
и то да е пълнежът на вратата. Само да се измисли релсата и държащата П-рамка. Паното е 264х146см.
Ако някой има други идеи, да заповяда!
Andri01 - майстор
От кой край на Българията си? Прочетох темата,но май не видях нещо като местоположение/ или съм пропуснал/?
  • 1
  • 2

Тема "Плъзгащ портал за автомобил" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: