• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 37
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kalin72 - майстор
andy2000 написа:
Така, точно бях на финала със система Бош и нов проблем ... :-D

Бойлерите са без нагревател.За 300 л се слагал 9 киловата на трифазен ток ... :-D
Моя е 300 литров Бош с 6 киловатов нагревател монофазен ток. Не ти виждам проблема.
andy2000 - специалист
kalin72 написа:
andy2000 написа:
Така, точно бях на финала със система Бош и нов проблем ... :-D

Бойлерите са без нагревател.За 300 л се слагал 9 киловата на трифазен ток ... :-D
Моя е 300 литров Бош с 6 киловатов нагревател монофазен ток. Не ти виждам проблема.
Солара на покрива през времето, когато е кофти времето нагревателя си бичи, за да подгрява водата, нали така?
При дъжд или силно облачно време панелът работи на много нисък % от капацитета си.Не идва ли множко в сметката това подгряване, когато няма или е слабо слънцето?
LazarGanev - "Велик майстор"
Аман от безхаберни търговци! Ако е за някой хотел - нека предложат 9кВт трифазен нагревател, ама за соларен бойлер за частно лице - направо съм шокиран :shock: .Трябва ти 3кВт нагревател plug&play за 69лв:

Прикачен файл

plug&play.JPG
plug&play.JPG (3.84 KиБ) Видяна 1854 пъти
andy2000 - специалист
LazarGanev написа:
Аман от безхаберни търговци! Ако е за някой хотел - нека предложат 9кВт трифазен нагревател, ама за соларен бойлер за частно лице - направо съм шокиран :shock: .Трябва ти 3кВт нагревател plug&play за 69лв:
Хаха, добре бе хора, що всички са толкова сбъркани ...???
Искам да си купя :
система + печалба за търговеца
тръбен път + пари за монтаж
монтаж пак с пари

и всеки ти казва различни неща, 60% от които излизат неверни :-D :lol: :shock:

Накрая заминава горния бойлер в един апартамент, взимам 100-120 литров с две серпентини + долния 80 литров с две серпентини. Купувам един панел Висман 100-ца и като се скапе долния бойлер, защото е Дипломат емайлиран :lol: купувам и долу един 100-120 литров с две серпентини и евентулно втори панел 100 Ф на Висман и не се занимавам повече с бойлери и системи.
На мен не ми се мисли като взема система с бойлер пък как ще го вържат към ВиК-то и как ще се качва водата до горния етаж ... пътят ще е 7м нагоре и 10 по хоризонталата ...
LazarGanev - "Велик майстор"
Аз пък само мога да съжалявам, че такива клиенти като тебе се падат на безхаберници :cool:
andy2000 - специалист
LazarGanev написа:
Аз пък само мога да съжалявам, че такива клиенти като тебе се падат на безхаберници :cool:
Така де, не искам да дам 3-4-5 бона за лудо, но просто искам някой да каже какво е най-добро за моя случай и как да се реализира, ама трънки...
Досега майстори ми предложиха :
1.Термосифон с медна серпентина и да увивам противозамръзващи кабели. Токът през зимата нямало да спира за по-дълго време, така че да не съм се притеснявал за замръзване, ако токът спре при минус 20 градуса... :-D
2. Две отделни системи за двата бойлера по 80 литра с два Висмански панела 100 Ф (които дават, че 100-цата е осъразмерена за 150 литра бойлер) при цена 5000-5500 лева !
3. Система на Бош с 300 литра бойлер, който да стои на 1 етаж, но трябвало да сложа нагревател 9 кв на трифазен ток :lol:

Лазаре, ако имаш пък към София съм насреща за платена консултация, ако не - то поне няколко бири за всичката информация, която ми даде! :-D
kalin72 - майстор
3. Система на Бош с 300 литра бойлер, който да стои на 1 етаж, но трябвало да сложа нагревател 9 кв на трифазен ток
Къде пише, че трябва този нагревател да бъде???? Както и Лазар каза, 3 кВт монофазен е достатъчен.
И да, когато няма слънце, нагревателя се включва през качествен! контактор от управлението на солара.
andy2000 - специалист
kalin72 написа:
3. Система на Бош с 300 литра бойлер, който да стои на 1 етаж, но трябвало да сложа нагревател 9 кв на трифазен ток
Къде пише, че трябва този нагревател да бъде???? Както и Лазар каза, 3 кВт монофазен е достатъчен.
И да, когато няма слънце, нагревателя се включва през качествен! контактор от управлението на солара.
"Майстора" така каза :-D
kuuuuuul - майстор
Човече, като гледам какъв шаран си,по добре отложи малко нещата и се информирай повече по въпроса.Просто искам да ти помогна,само добри чувства. :partyman:
andy2000 - специалист
kuuuuuul написа:
Човече, като гледам какъв шаран си,по добре отложи малко нещата и се информирай повече по въпроса.Просто искам да ти помогна,само добри чувства. :partyman:
Ааа, ама и аз не споря, че разбирам неща, от които нямам никаква представа. :-D
Именно заради това се регистрирах тук, за да добия някаква идея за какво иде реч. :lol:
А с горните три оферти просто давам пример на какви "майстори" попаднах...
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 37

Тема "Соларна система за топла вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: