• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 37
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Стиви - специалист
Andri01 написа:
Да ,прав си - въпрос на избор,а той идва от разбирането на темата,възможности за направа. И едно от по-важните условия е ориентирането и наклона на колекторите! Виждал съм СК сложени на северен скат,на чист запад, т.н. "вградени" в покрива! Ама какъв е наклона,ориентирането и от там КПД? Важното е да е красиво! Спорен ден :)
Имаш ли данни с колко ще падне мощността, ако променим перфектния ъгъл към слънцето с двайсетина градуса, за да монтираме панелите на проста стойка директно по ъгъла на ската?
В една средностатистическа соларна инсталация, с добавянето на още един панел ще се увеличи работната площ с 50÷100% , което автоматичноще повиши мощността на системата със същия процент без да се налага да слагаме допълнителни стойки които да загрозяват покрива. Въпрос на приоритети :razz:
Evgeniy - майстор
lov написа:
Въпреки че се бях зарекъл да не пиша по темата да те попитам дали имаш впечатление от вече изградени ДБ системи но поработили достатъчно дълго. Защото преди съм писал за опасенията си относно постоянните температурни аномалии и по точно линейни разширения на метала в панелите в една такава система. Щото си ме гложди да разбера след колко време ще почнат да дават фира. :)
То метал ама но в някой неизбежен момент настъпва умора на материала.Тънък до минимум с резки промени и почти винаги с останали напрежения в конструкцията заради начина на изработка и закрепване. Айде 2-3 години съм склонен да устискат но на горе ми е любопитно колко.
Мисля, че нито са толкова резки, нито са толкова аномалии, не са и постоянни ... Все пак се управлява от диференциален термостат, който включва помпата на около 45 градуса на абсорбера и то в горната част. Обикновено водата в тръбите в къщи не пада под 20 градуса. След първите 2-3 цикъла цял ден си работи като обикновена система без налягане, или с налягане щото не пречи да е затворена.
Evgeniy - майстор
Стиви написа:
Имаш ли данни с колко ще падне мощността, ако променим перфектния ъгъл към слънцето с двайсетина градуса, за да монтираме панелите на проста стойка директно по ъгъла на ската?
Проектираната площ при промяна на ъгъла с 20 градуса е S*sin(90-20) = S*0.9396 т.е при разлика 20 градуса имаме 6% намаляване на добива.
Andri01 - майстор
Аз бях писал тука преди време: ъгъла на СК на с-та ми го изменям 3пъти годишно. Няма допълнителни стойки -просто една стойка с 3 удължения на вертикалата-квадратен кух профил. Така изменям ъгъла според сезона. Тази година е 4-та на работа и няма никакви проблеми-нито доливане,нито течове.
lov - майстор
Evgeniy написа:
Мисля, че нито са толкова резки, нито са толкова аномалии, не са и постоянни ... Все пак се управлява от диференциален термостат, който включва помпата на около 45 градуса на абсорбера и то в горната част. Обикновено водата в тръбите в къщи не пада под 20 градуса. След първите 2-3 цикъла цял ден си работи като обикновена система без налягане, или с налягане щото не пречи да е затворена.
Явно не си мерил, не си виждал на практика какво се получава и не си на ясно за какво говорим.
Без да се обиждаш точно заради това питането ми беше точно адресирано към Лазар. Във форума има още няколко човека, но по една или друга причина са пристрастни по темата.
Evgeniy - майстор
Не се обиждам. Пета година съм на дрейн бек, като първата беше с алуминиев колектор. Сегашния колектор е тип "мокра тръба".
lov - майстор
И що махна алуминката?
andy2000 - специалист
Такаааа, идва един от оторизираните майстори на Бош и ми каза цена около 6 бона за пакет с 300 литра бойлер и преправяне на ВиК системата и според него, че за момента не е рентабилно. :-D
Каза така да си направя котела, че лятото да не бачка с радиаторите, а само с бойлерите и да си топля водата на пелети. Засега ми звучи екстравагантно като идея. :-D
Andri01 - майстор
Каквооо? Лятото да палиш котела за да топлиш бойлерите? Това прилича на моята идея:
Andri01
Заглавие: Re: Препарати за камината през лятото.МнениеПубликувано на: Пет Май 01, 2015 8:37 am
майстор
През лятото я паля рядко,само като стане много топло :hot: - така топлия въздух от камината изтегля от стаята по-топлия въздух от слънцето . :cold: :?
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 37

Тема "Соларна система за топла вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: