Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
a_stoev - майстор
Да питам и аз за своята болка.
Имам калъп от силикон, държи до 232*С и ме интересува каква сплав мога да ползвам за леене в него. Препочитам да не е много отровна.
Гледам че чист калай влиза в спеификациите, Температура на топене=231,93*С :D. Как е като материал за леене? Правя на жената едни мастер форми и трябва да коригирам размер. Затова си мисля да направя калаен оригинал и после да го обработвам.
Температурата на топене я гледам от уикипедия и мисля че е достаъчно надежден източник.
Последна промяна от a_stoev на чет май 14, 2015 9:27 am, променено общо 1 път.
gogo7777 - майстор
Калая се топи при 550-600 градуса /по спомен/. Има сплави за твоите нужди, но трудно се намира бисмут. Имам рецепти за лесно-топими сплави /90-170 градуса/, ама май при всичките трябваше бисмут.....Ще се пробвам да ги намеря /не съм си у дома :wink: /
EDI - майстор
Задължително ли трябва отливката да е метал.Защо не ползваш акрилен полимер за чейнета, нещо от сорта на ДУРАКРИЛ да речем.После се обработва лесно.
a_stoev - майстор
щото съм свикнал с металообработването - пили, дремел, шкурки и пасти за полиране, евентулано никелиране или хромиране.
В зависимост от цената на материала може и да си сменя предпочитанията.
EDI - майстор
Ясно.Пробвай някой път с полимерите, много сладко се работи с тях.От както ги открих за себе си през 1981-а година, като ми се налага да правя отливки, често ги ползвам.Инструментите, които имаш и за такива материали ще ти вършат работа.
gogo7777 - майстор
Калая трудно се никелира даже ще кажа, че е невъзможно. Не е ливък и смуква много, трудно се обработва и куп други недостатъци има.....абе не е за тая работа.
vinkelmen - специалист
До автора на темата.
От снимката не ми става ясно, от какъв материал е изработена мострата, но в случай, че е сребро или мед, намерете матричар с обемна ерозийна машина. Направо да качи медальона и да го използва за електрод. Работа за по-малко от ден е да сглоби елементарна матрица от две плочи. Казвам това с условието, че изделието не е двустранно изпъкнало.
hidrazin - майстор
И колко ще му излезе матрицата на ерозийна машина? :?
А това за силиконов калъп и леене на метали и сплави в него си е ... неразумно за дадения случай.
:partyman:
gogo7777 - майстор
Ето няколко, днес пристигнаха :lol:

бисмут 50 %, калай 25 %, олово 15 %, кадмий 10 % --------- за 75 градуса
бисмут 50 %, калай 34,5 %, олово 9,5 %, кадмий 6 % -------- за 80 градуса
бисмут 50 %, олово 25 %, калай 25 % ----------------------- за 90 градуса
бисмут 50 %, калай 43 %, кадмий 7 % ----------------------- за 100 градуса
бисмут 50 %, калай 28 %, олово 22 % ----------------------- за 120 градуса
бисмут 56 %, калай 40 %, сребро 4 % ----------------------- за 150 градуса
hidrazin - майстор
То нискотемпературни сплави колкото искаш. Въпроса е колко е удачно в случая?
Прикачен файл:
Сплави.jpg
Сплави.jpg (116.34 KиБ) Видяна 3391 пъти
:partyman:

Тема "как да си направя калъп за отливане на сребро" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: