• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
brum - майстор
Харесах си закачалка. Т.е. хареса ми идеята за направа на подобна, щото цената е безумна малко. Ей т'ва на картинката е 3 хиляди лева. Тия малко не познават парите ...

Материала е MDF. Като гледам блясъка с който се е получило покритието ми напомня на вратичките за кухня от MDF дето май са с акрилна боя. До тук не виждам много сложни неща.

Следващото е чертежа. Не е нещо много сложно, за 1-2 часа ще го измисля и сам. А съм и убеден, че подобни идеи лесно ще открия в мрежата. Пък и така ще мога да намеря по-добри идеи.

Изрязването - вариантите са:

1) На CNC рутер. Ако няма достатъчно работна площ се реже на няколко пъти и парчетата се събират едно към друго. Малко лепило, малко кит, малко шкурене и е готово. Пък и имам един наличен с работна площ 40х60 сантиметра, та може би ще е най-удачно на него.

2) Лазерно рязане. Ама не знам дали някой ще се навие да реже MDF на лазер.

3) Изрязване на лазер на шаблон (железен) по който да се изреже останалото.

Та така - търся идеи как най-лесно да реализирам подобно нещо на това на картинката :) .

Прикачен файл

zakachalka.jpg
zakachalka.jpg (27.78 KиБ) Видяна 2112 пъти
EDI - майстор
Зегето и после барабанен шлайф.
pipilica - майстор
Продават едни менте бор корони за дърво, има и големи размери. На бавни обороти толко дупки все ще направят и после малко шкурка и боица и те тека.
Ако не намериш си направи приспособление като това
Изображение
аз с такова за плочки направих десетки дупки в МДФ щот не намерих точния размер.
griffin - майстор
Както каза еди зеге, дрелка, ръчна фреза с фрезер за заобляне, барабан за заобляне за дрелка или да залепиш шкурка на едно шише. За мдф-а продават грунд който запълва порите на материала(предполагам може да се ползва и разредено лепило за целта). Мдф е по слаб но по лесно се обработва. Аз бих си взел шперплат с дебел горен слой кайто след като е готово бих китосал и грундирал. Имаш на предвид че малки несъвършенства в кръговете след минаването с окръглящия фрезер няма да се виждат :-D.
mavryt4o - майстор
Ако е от мдф тези закръгления на който е направен страничен отвор да станат на закачалка с тази дебелина едно кожено яке и ще се е откъртило.Макар че съм превърженик на дървото заложи на стомана или алуминий разпробиваш си дупки въртиш резби фи 6 навиваш коларски болтове барваш ги малко хромираш и стават като гъбките на снимката .Водното рязане е лев на метър.Ако грундираш после шприц шкурка ,шприц шкурка боя лак ще стане по-лачено от купешкото зависи колко ти се занимава ако жената е събрала 3 бона от някаде си и ти ги даде за такава закачалка сигорно ще си поиграеш 3 дена вместо да я купиш.
joroantonov - специалист
Ако разполагаш с рутер най-лесно е да си направиш шаблони за Rовете и после да си ги извъртиш на големия детайл с прав фрезер с лагер.
cvetomir_77 - специалист
Възможност материала да е MDF е само един. Ако зад MDF има ламаринена плоча за която се хваща всяка една закачалка през MDF материала, а MDF е залепен с качествено лепило и хванат с видии за ламаринената плоча.
brum - майстор
Явно зависи от MDF-а :) . Изрязах една крива форма ония ден, най-тънката част от реброто беше под сантиметър. Не е много дълго - около 3 сантиметра, но не можах да го счупя на ръка. Вярно, че и MDF-а е някакъв качествен с естествен фурни върху него, ама все пак т'ва тънкото даже не поддаде. А на тая закачалка дето ще я режа най-тънкото е около 4.5см. Та ще държи някак си. А, да - смених закачалката и вероятността да се счупи заради MDF-а намаля значително - втората картинка долу.

Имам друг въпрос обаче - CNC-то ми е с малка площ - 40х60 сантиметра. Ще разкроя закачалката на няколко парчета. Въпроса ми е как обаче да ги събера после.

Най тривиалният вариант е лепило и стеги. А двете плоскости отрязани право. Обаче съм сигурен, че има и нещо по-удачно. Та си питам :) .

Гледам в мрежата, че слагат дибли през 2 сантиметра. Ще падне доста дупчене за диблите, но пък като се монтират с лепило и се стегне би трябвало да е здраво.

Друга идея която имам е да направя нещо като стъпало (като на картинката) - в пъти по-лесно ще ми е да го реализирам.

Или може би нещо друго?

И какво лепило да ползвам? Последните 10+ години все ползвам едно на Moment за дърво, бяло на цвят. Някакво съхнещо май за 15мин беше. Но такива сглобки не съм правил до сега...
Прикачен файл:
joint.GIF
joint.GIF (1.05 KиБ) Видяна 1896 пъти
Прикачен файл:
zakachalka2.jpg
zakachalka2.jpg (15.88 KиБ) Видяна 1896 пъти
joroantonov - специалист
Колега, явно не си ме разбрал - режеш голям детайл с големината на цялата закачалка, правиш на рутера шаблони с радиусите, които после ги разполагаш върху големия детайл, очертаваш, изрязваш с малка фира- 2,3 мм и после с ръчна фреза с лагер повтаряш по шаблона. Не се занимавай със снаждане и лепене - ще съжалиш, след време снадките ще се покажат дори и да ги няма след боядисването.
griffin - майстор
Лепилото което си ползвал ще ти свърши работа. Мдф е просто много дебел картон :-D. Ако можеш да направиш типа сглобка която си показал ще стане достатъчно здраво лепилото по принцип е по здраво от самото дърво което лепи. Щом си тръгнал с мдф е препоръчително да не ползваш лакове китове и други химии на водна основа, че има склонноста да абсорбира вода. За снадките както каза колегата ако решиш да се презастраховаш има доколкото знам кит за пръскане за брони който е гъвкав и може би ще предотврати показването им след време. Според мен ако обработиш мдф-а кит за пръскане и после удариш една боя отвсякъде няма да мръдне нищо :weedman: щом няма от къде да влезе влага.
  • 1
  • 2

Тема "Съвети за изработка на закачалка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: