• 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 37
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
andy2000 - специалист
Andri01 написа:
Направено:Нормална,обикновенна автоматична пералня с един вход -за студена вода. Термосмесителен вентил и допълнителен ел.магнител вентил. Същия при първоначално пускане на пералнята взема напрежение от нагревателя/ който е откачен/и от щатния МВ. Система"И". След това се изключва окончателно и пералнята си работи по нормалния начин. Това е с цел само прането да работи с горещата вода,а плакнете ,цетрофугиране-със студена. Р.С. май не го обясних както трябва :?
Знаеш ме, че не съм специалист , ако можеш да го обясниш като на идиот ... :-D :-D :-D
Термосмесителният вентил смесва идващата студената вода от ВиК мрежата и топлата вода идваща от солара или бойлера (зависи как е вързана системата) и изкарва вода зададена на определен градус, например 30 градуса - нали така? Ел.магнитния винтил какво прави? :-D
LazarGanev - "Велик майстор"
Магнитния вентил трябва да прехвърли следващото пълнене (за плакнене) да е вече със студена вода, за да не се хаби топлата за плакнене. Моята перална е с 2 маркуча, за топла и студена вода и ако не беше изкарала такъв дълъг живот (20 години) досега да бях я хвърлил без да съм и ползвал тази възможност :)
andy2000 - специалист
LazarGanev написа:
Магнитния вентил трябва да прехвърли следващото пълнене (за плакнене) да е вече със студена вода, за да не се хаби топлата за плакнене. Моята перална е с 2 маркуча, за топла и студена вода и ако не беше изкарала такъв дълъг живот (20 години) досега да бях я хвърлил без да съм и ползвал тази възможност :)
Ахааа, ясно. Твоята е чудесно, че е с два входа, но на пазара перални с два входа за вода няма, явно няма търсене ...

Само тези намерих - http://www.gorenje.bg/washing/washing-machines?c=392259 , https://zora.bg/hotpoint-ariston/wmf-722-bsc/6635
lz2skt - специалист
Последно в ,,Зора" имаше пералня с 2 входа -Аристон мисля...а и преди години бях монтирал 2 смесителни батерии в кухнята...едната за мивката ,а другата над нея с тетки ..към нея беше подвързана пералнята.Първоначално бях научил майка ми да развива крана на т.вода при пълнене,а после да обърне на ст.вода.Играчка беше ...в сегашните условия има модерни решения.
Последна промяна от lz2skt на нед май 17, 2015 6:13 pm, променено общо 1 път.
LazarGanev - "Велик майстор"
Ами най-просто как може да стане - един ръчен трипътен кран, тъщата стои до пералнята и изчаква първото зареждане да е с топла вода и после завърта крана към студената. За следващото пране пак същия номер. Сега - който няма тъща (или пък има, но тя командва в къщи) ще трябва да прави някаква проста автоматика, за да не стои той до пералната :wink:
andy2000 - специалист
Ясно. Да седи някой да върти кранчета на всяко пране няма как.Ще хвърля око на автоматизирани решения. :)
lz2skt - специалист
Приказвал съм с майстори на перални-възможно е да се преправи пералнята от 1 на 2 входа.Мисля,че се монтира допълнителен магнит -вентил за т.вода и т.н.Ако има някой спец по пералните да те светне.
Andri01 - майстор
Знаеш ме, че не съм специалист , ако можеш да го обясниш като на идиот ... :-D :-D :-D
Термосмесителният вентил смесва идващата студената вода от ВиК мрежата и топлата вода идваща от солара или бойлера (зависи как е вързана системата) и изкарва вода зададена на определен градус, например 30 градуса - нали така? Ел.магнитния винтил какво прави? :-D[/quote]
За термовентила си прав. Магнет-вентила служи да пуска и спира тази вода с зададените градуси. вързан е на шлангчетата след щатния МВ. Водата отива директно в барабана. По общо мнение/ женска/ ,плакненето и центрофугирането трябва да се прави със студена вода!? За това топлата вода се подава само в първия момент -за прането и след това този МВ се изключва и си работи като конвенционална пералня. Това е за пералня само с един вход/ моята е такава/.
lz2skt - специалист
В друг форум бях чел,че с пране с топла вода(от алтернативен източник) се икономисвало 70% от енергопотреблението.Човекът беше писал ,че е замервал с уред
kuuuuuul - майстор
Едно пране излиза около 25ст,колко от тях се падат на подгряването :? ако успеете да го правите на нощна тарифа ще е на половината.Така че сложете първо едно ел.мерче и вижте каква икономия ще постигнете.
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 37

Тема "Соларна система за топла вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: