Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filip_n - специалист
Здравейте,
След като приключи отоплителния сезон няма как още да не ми е "пресен" спомена за зимата и да мисля за евентуалните промени че другата зима да бъуде хем по топло хем по икономично :roll:
Та казуса ми е следния , имам котел на твърдо гориво на който монтирах пелетна горелка (25киловата) вече с всичките екстри термоглави стаен термостат и тн. от самата работа на котела съм доволен , но забелязах няколко неща който сега не ми дават мира :)
Радиаторите които са ми монтирани са панелни 6 х 1600w и един 2000w или да речем 12kw общо без бойлера. Самите радиатори греят супер и правят хубава конвекция (чак ми се веят завесите :-D ) но това е само при достигане на заветните 75 градуса на водата :axe: сиреч ако е студено както тази зима за да се сгрея трябва да надувам здраво горелката.....
Идеята ми е дали няма да е по добре да сложа малко по мощтни радиатори (все пак имам 50% мощност още в котела) и да си държа текущите стойности на температура на котела (60-65 градуса на водата) ? Дали това ще доведе до по равномерна работа на горелката и съответно по малък разход на гориво?
Christo - майстор
Ако горелката ти е 25KW, това значи, че е в състояние да изгори сравнително добре 5Кg пелети в разстояние на един час. Колко от така произведената топлинна енергия се предава на водата през топлообменните повърхности на котела, трудно ще разберем. Най-вероятно доста под 100%. По принцип е добре мощността на радиаторите да е равна на мощността на котела и даже по-голяма. Така инсталацията ще работи на по-ниска температура, което е благоприятно за всички елементи на системата. В твоя случай обаче е трудно да се надградят радиаторите. Трябва да ги подменяш с по-големи, което не знам колко е икономически оправдано. Добре е ако можеш да сложиш някъде допълнителен радиатор.
LazarGanev - "Велик майстор"
Моят съвет е да не пипаш нищо. Ти имаш котел на твърдо гориво, а не кондензен газов котел, където е важен принципа на Мечо Пух. Щом успяваш в студените дни да се стоплиш при 75*С, то в топлите ще работи на по-малко. Температура 60 на котела не е по-добре от 75*С, не е и по-икономично
miroki - майстор
Изолацията също върши работа. Не прочетох за това.
Панелния носи и принудителна циркулация. Зависи колко ламели има.
Е, ще развее още завесите. Но ще се охлади още малко радиатора и ще работи малко по-добре на 75 градуса.
Най-добре да се сложи вентилаторен конвектор и на 40 ще работи добре. Но са пари.
filip_n - специалист
Да изолацията е най добрия вариант знам го но за момента (тази година) инвестицията не ми е по силите...
За температурата на водата казах 60-65 защото заводските настройки на горелката са 65 макс което прави модулацията във диапазона 60-70 градуса но на 75 горелката не съм я мъчил това го постигах като горях кюмюр и държах 75-80 , идеята ми беше дали не прахосвам мощтност с тази малка инсталация от радиаторите , то ясно че догодина като направя изолация тоя въпрос ще изчезне :)
LazarGanev - "Велик майстор"
filip_n написа:
За температурата на водата казах 60-65 защото заводските настройки на горелката са 65 макс което прави модулацията във диапазона 60-70 градуса но на 75 горелката не съм я мъчил това го постигах като горях кюмюр и държах 75-80 , идеята ми беше дали не прахосвам мощтност с тази малка инсталация от радиаторите , то ясно че догодина като направя изолация тоя въпрос ще изчезне :)
Я кажи каква е тази горелка със заводски настройки Тмакс=65*С, пък да модулира 60-70*С, че ми стана интересно :? . И не знам как ще я измъчиш да изкара 75*С при зададени 65 :-D
filip_n - специалист
LazarGanev написа:
Я кажи каква е тази горелка със заводски настройки Тмакс=65*С, пък да модулира 60-70*С, че ми стана интересно :? . И не знам как ще я измъчиш да изкара 75*С при зададени 65 :-D
И на мен в началото ми беше много странно :D Идеята е че 65 е макс ама има 5 градуса марж +- затова реалния макс и е 70 ако случайно ги мине влиза в режим моментално гасене .... Голдън файр (Марели) е горелката
Нали всичките настройки мога да ги "пипам" ама предпочитам да не го правя докато си работи
n.ganev - майстор
LazarGanev написа:
Аха, ясно :wink:
При тези горелки има особено заиграване с настройките за делтата за да работи както искаме, но :? в момента не се сещам - мисля трябваше да се зададе по-голяма но не съм напълно сигурен.
filip_n - специалист
Междо другото то много образно е 5 кила на час :D Като гледам шнека си подава по време пелети сиреч определен обем за определено време, а някой пелети са по обемисти и съответно по малко "килограма" минават да не говоря че в бункера който е уж 210 кила аз повече то 180 не съм събирал но явно е тестван с онези от 8 кинта чувала, които по разбираеми причини съм купувал само 3 чувала и то в началото да пуснем горелката ;)
Maй май ще послушам LazarGanev и ще го оставя както си е пък ако видя зор да загрея стаите тогава ще мисля за по големи радиатори в част от стаите. Мерси за мненията на всички :)

Тема "Въпрос за радиатори и котел на пелети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: