• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
kesten - помощник
Знам, че ако има място където може да ми се помогне, това е тук. Имам много идеи в главата въпроси на които не мога да си отговоря и се надявам да ми помогнете и да ме насочите. Искам да съм подготвен и информиран да знам как да процедирам.

Къщата е стара и строена някъде 50-те години на миналия век. Става дума за около 80м2 площ. Никъде няма колони, а основата е от камъни и нагоре е строено с тухли единички плътни. Първоначално е била мазе и един етаж отгоре, но в последствие е достроявана и с втори етаж. Мазето е като приземен етаж и искам да се ползва пълноценно и да го ремонтирам. Височината му е ниска 205см и нивото му на около 150см под земята. Имам няколко питания и казуса:

Има ли начин по който да разбера дали къщата има нужда трябва да се укрепва с външни колони и пояси?
Как да спра влагата, която избива от долу под 2см замазка на пода и предполагам са подпочвени води?
Трябва ли да правя хидроизолация и дренаж на къщата, защото няма?
Как бихте процедирали с неизмазаните тухли и прокарването на ел. инсталация защото трябва да се подмени?
С кое се започва първо пода или стените ?

Няколко идеи ми се въртят в главата за стените, но се опасявам, че мога да сбъркам и да направя някоя глупост.
Първата е камъните, които са като основа да им направя кофраж и да го издършам на около 10см напред и да вкарам арматура, която да да се набие в земята и да се налее бетон и да се направи нещо като пояс. Другите варианти, които се сещам са да се измажат просто с теракол за да ги укрепи, защото ми се струва, че са зидани с хоросан и се рони. Идеите ми за нагоре са, ако се прави кофраж да се налепи стиропор с дебелината на кофража и да се изравнят стените и най-отгоре да се шпаклова фино с гипсово лепило преди да се боядиса. Други идеи да се измаже всичко с варо-циментов разтвор, но ми се вижда много хамалогия и можеби трябва да е машино. Третия вариант е всичко да се мине с гипс пак машинно. Интересува ме как ще стане най-здраво според вас и евентуално ще пропуска най-малко влага? Какво друго може да се направи за да се хидроизолират стените? Може ли да се изкопае например една ниска точка и да се вкара помпа за мръсна вода и да се включи към мръсния канал?
Пода също не знам какво да го правя. Не ми се копае да свалям нивото, защото ще е лудост, но незнам дали трябва да се прави само замазка или да се положи фибран с армирана мрежа например и тогава замазката ? С нещо друго маже ли се битумно, което да спира влагата ?

Идеята ми е да стане максимално здраво и стабилно и да носи и нагоре и да става за живеене да не се диша влага. Ако някой се занимава с нещо подобно също така може да ми даде някаква ориентировъчна оферта.

Прикачен файл

SNIMKA-2197.jpg

Прикачен файл

SNIMKA-2191.jpg

Прикачен файл

SNIMKA-2190.jpg

Прикачен файл

SNIMKA-2189.jpg

Прикачен файл

SNIMKA-2188.jpg
Последна промяна от kesten на нед май 24, 2015 3:30 pm, променено общо 2 пъти.
kesten - помощник
Ето още снимки, за да придобиете пълна представа. В коридора и едната стая е правена някаква варова шпакловка на стените, но се рони всичко от влагата.

Прикачен файл

SNIMKA-2198.jpg

Прикачен файл

SNIMKA-2194.jpg

Прикачен файл

SNIMKA-2193.jpg

Прикачен файл

SNIMKA-2187.jpg

Прикачен файл

SNIMKA-2186.jpg
krismarg - специалист
На мен ми прилича на влага от малка стряха, липса на улук и повредена пътека около къщата. Ако е така най-добре е хидроизолация на основи отвън. Копае се не по-дълбоко от основата, ширина колкото да се работи нормално. Най-вероятно основата е 60 см под терена. Почиства се основата от пръст (фугите) Фугира се или се изравнява с по-дебела армирана замазка. Слага се хидроизолационната мембрана и се запълва изкопа с чакъл. Отгоре може бетонна пътечка, плочки, ситна фракция и т.н. За мазето между мембраната и основата може да наредите фибран за топлоизолация. По-евтиния вариянт е само почистване и фугиране на основите, насипване на чакъл и бетонна пътечка отгоре без фуга към къщата. Ако има и високи подпочвени води обаче си трябва и дренаж.

Тухла и половина плътна единичка си е носеща стена, но най добре ще каже инженер-конструктор с оглед на място.
kesten - помощник
krismarg благодаря ти за отговора. Улука е в относително добро състояние правен е преди около 15години. За отвън ти разбрах идеята и ще я обмисля и калкулирам с майстори, а вътре за мазето не разбрах точно тази мембрана какво представлява и идеята ти е първо да се налепи фибран върху стара основа, после армирана мрежа и замазка и накрая мембрана да изолира влагата ли или не съм те разбрал правилно?

Самият аз май зададох прекалено много въпроси по-горе и се оплетох. Ще редуцирам въпросите до един -
С какви материали ще ме съветвате да обработя тухлените стени, каменните основи под тях и пода в избения приземен етаж така, че да стане максимално здраво и водонепропускливо за да става годно за живеене ?
ivouz - специалист
Според мен и по горе писалия трябва да започнеш от вън да изолираш влагата после да се занимаваш с вътре.Дай снимки как е отвън да се види положението (стрехи,пътеки,мазилка,цокъл ако има такъв ако няма с какво е зидан камъка фугиран ли е и така)Да се добие представа .Така по ще получиш отговор на въпросите си.
krismarg - специалист
Да само отвън. Имам в предвид където е мазето слагаш фибрана между основата и мембраната. Отвътре чакаш да изсъхне и си правиш мазилката.
kesten - помощник
Ето още снимки и отвън

Прикачен файл

SNIMKA-2209.jpg

Прикачен файл

SNIMKA-2208.jpg

Прикачен файл

SNIMKA-2207.jpg

Прикачен файл

SNIMKA-2206.jpg

Прикачен файл

SNIMKA-2205.jpg
kesten - помощник
Ето още снимки и отвън

Прикачен файл

SNIMKA-2212.jpg

Прикачен файл

SNIMKA-2211.jpg

Прикачен файл

SNIMKA-2210.jpg
krismarg - специалист
Улуците май не отиват в инсталация за дъждовна вода и качествено напояват основите, особенно ясно се вижда от ъглите. На първо време един или два най-ниски улука ги изведи на страни, да речем с тръба 110 PVC (има евтини от рециклиана пластмаса). )Останалите ги запуши отгоре. Махаш два реда плочки, копаеш и хидроизолираш.
kesten - помощник
Улуците отиват надолу, защото са включени в мръсния канал.
  • 1
  • 2

Тема "Стени, под и хидроизолация на етаж от къща с носещи стени ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: