• 1
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 136
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
mgbagera - специалист
Ами и до Пловдив не съм кои знае колко близо. От Монтанска област съм.
Калине а ти с ДБ система ли си?

Може примерно да си поръчам някой да ми направи готови заготовки на по 1-1,5м гофре неръж. и да ги сложа на колекторите а останалата част с полипропилен :?
kalin72 - майстор
Да, с ДБ система съм, писал съм някъде в този форум тема с обяснение кое как е при мен, има и други потребители на ДБ системи тук, с техни описания за системите им.
шоп - майстор
mgbagera написа:
Е то ако беше толкова лесно колкото да щракнеш с пръсти :|

В тоя замрял град няма един човек който да може да слага гофре неръждавейка даже и в Монтана няма такива майстори. Този вариант отпада. Следващия е с медни тръби а нито имам горелка нито пък някога съм лепил медни тръби.

Други варианти с тръби има ли ? Полипропилена маи не издържа на високата температура при празен колектор на ДБ система :?
Алуминиевата вложка и тя май не ставаше. Сега чета за такива с медна вложка.

Това не е проблем. Един инструмент за запресоване на неръждаеми фитинги 1/ и 3/4 е към 170 лв. Аз си купих такъв. Към него има и 10 бр фитинги 1/2 и 10 бр 3/4. Другият вариант който колега вече спомена, че можеш да си поръчаш колкото метра гофре искаш със запресовани фитинги М/Ж или Ж/Ж. Днес поръчваш утре е при теб поръчката и няма знчение къде живееш. 5-6-7 лв е еконта. :-D

Един монтажник ще ти вземе 500-700 лв и за кой ли път се убеждавам, че в Бг няма монтажни фирми които да монтират ДБ системи. Затова те убеждават, че не може, че не става, че ше замръзне.... Истината е че те не могат или не искат да монтират ДБ системи:-)
Andri01 - майстор
Инструмента за запресоване е елементарен,щом аз успях да си го направя! Е,за тръбите с 1/2" фитинги само,но аз такива ползвам. Има фирми монтиращи слънчеви колектори ,които даже не са чували за DB система. Случайно в компания попаднах на един,шеф на такава фирма,който се учуди ,че има DB система. Но...свят широк,човек не може всичко да знае,нали?:)
mgbagera - специалист
Не си заслужава покупката на този инструмент при положение че ще го използвам само веднъж.
Иначе тази фирма дето днес идва на оглед казаха по 200лв за монтаж на колектор но за 2-та колектора ще излезе 300лв общо без стойките. Стойките отделно ще ми ги сметнат след изработката.

Сега остава да намеря фирма от която да поръчам неръждавейката и да ми я пратят готова.
Последна промяна от mgbagera на ср май 20, 2015 8:38 pm, променено общо 1 път.
шоп - майстор
Пресата е елементарна. В една от моите темите съм го снимал. Един стругаро фрезист може да го направи за 2 часа ако гледа оригинала.
шоп - майстор
mgbagera написа:
Не си заслужава покупката на този инструмент при положение че ще го използвам само веднъж.
Иначе тази фирма дето днес идва на оглед казаха по 200лв за монтаж на колектор но за 2-та колектора ще излезе 300лв общо без стойките. Стойките отделно ще ми ги сметнат след изработката.

Сега остава да намеря фирма от която да поръчам неръждавейката и да ми я пратят готова.

Ами и аз така си мислех, но откакто си купих инструмента все някоя мека връзка на мен или на приятел правя. Купешките протичат за 2-3 год, а тези са вечни. Бойлери, т.казанчета, радиатори...все си трябва. Режеш си с резачката размера на гофрето и за 5 мин имаш гофре по размер.

Иаче не търсиш внимателно. За 5 мин с помоща на гугъл би трябвало да намериш
mgbagera - специалист
А снимки на домашно правени стойки някой има ли ? Темата съм я прегледал почти цялата и такива снимки май не видях :? Ъгъла как се измерва при наклонен покрив? С ъгломер ли или има и друг начин? http://www.geohide.com/data/image/geode ... o_easy.jpg
kalin72 - майстор
mgbagera написа:
А снимки на домашно правени стойки някой има ли ? Темата съм я прегледал почти цялата и такива снимки май не видях :? Ъгъла как се измерва при наклонен покрив? С ъгломер ли или има и друг начин? http://www.geohide.com/data/image/geode ... o_easy.jpg
Ето една-две снимки на моята стойка, правих я от винкел, без много много да мисля, но върши работа :)

Изображение

Изображение

Ето и помпата къде е разположена:

Изображение

и дрейнбек съда ми:

Изображение
mgbagera - специалист
Е на хоризонтален покрив е лесна работа :) А как се захваща самия колектор за винкелите?
Моите нямат място за захващане. Целите са от някаква тънка ламарина и без никакъв по дебел винкел по тях за който да се захванат :?
  • 1
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 136

Тема "Помощ при избор на вид слънчев колектор ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: