• 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 37
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
andy2000 - специалист
Тани написа:
Моя съвет
• запазване на двата бойлера където са си;
• закупуване на допълнителен соларен бойлер с една серпентина;
• изхода на топлата вода свързан към входовете на 80 литровите бойлери;
• Рециркулацията на соларния бойлер свързана към долните серпентини на 80 литровите бойлери чрез диференциален термостат само при необходимост;
• Котела свързан към горните серпентини на 80 литровите бойлери.
Така КПД на соларната система ще е най-голямо.
Интересно звучи, но колко тръбни пътя ще имам? :-D
1. Два пътя за топлата вода от соларния бойлер до малките бойлери
2.Два пътя за свързване на горния бойлер към парното
3.Два пътя към соларния панел от соларния бойлер
fbr написа:
Общите разходи винаги стават предпоставка за бъдещи конфликти. За нищо и никаква система за БГВ, ще влезете във филм, което въобще не си заслужава. Правете каквото правите, но избягвайте общи точки на системите. Да си слага всеки колектор за бойлера, майната И на КПД-та и всякакви такива. Ще спестиш някой лев от КПД, ще тровиш нерви за 10 пъти по толкова.
И ти си прав и накрая май така ще стане, но от друга страна така ще загубя и част от смисъла и част от рентабилността на инвестицията. :sad:
шоп - майстор
andy2000, не издребнявай в сметките. Тани ти е дал перфектен съвет. Какво значение има тръбният път. Слънцето е безплатно. Загубите не са фатални. Важното е системата да е с мин. капиталовложение. И да работи. Навън е слънце и моите слънчеви системи вкъщи са на 70 градуса, вода в излишък, а ти губиш време в питане и чудене.
Поздрави!
andy2000 - специалист
Нищо не казвам против Тани, просто доуточнявам :-D
С оглед на това, че соларен бойлер би бил на 2 метра от котела, не е ли по-добре да е с 2 серпентини и да е вързан към парно и солар, а затоплената вода да отива до двата бойлера ? Т.е. соларния бойлер да се грее от слънце и пелети, а съществуващите бойлери да получават топлата вода?
kalin72 - майстор
andy2000 написа:
С оглед на това, че соларен бойлер би бил на 2 метра от котела, не е ли по-добре да е с 2 серпентини и да е вързан към парно и солар, а затоплената вода да отива до двата бойлера ? Т.е. соларния бойлер да се грее от слънце и пелети, а съществуващите бойлери да получават топлата вода?
Да, по-удчно е бойлер с две серпентини...ама съвсем не виждам смисъла да има още 2-3 малки бойлерчета :) Дори и да им се ползват нагревателите да затоплят когато няма слънце/котел, пак ми е чудно що за инсталация ще да е това...но кво ли разлирам аз :)
andy2000 - специалист
kalin72 написа:
andy2000 написа:
Да, по-удчно е бойлер с две серпентини...ама съвсем не виждам смисъла да има още 2-3 малки бойлерчета :) Дори и да им се ползват нагревателите да затоплят когато няма слънце/котел, пак ми е чудно що за инсталация ще да е това...но кво ли разлирам аз :)
И на мен ми звучи малко усложнено, но пък се запазва абсолютната самостоятелност и едновременно с това се гарантира липсата на драми :-D :-D :-D
kalin72 - майстор
Дам, ужким имат самостоятелност, пък ти си знаеш истината каква е :) Хем вълка сит, хем агнето цяло :mrgreen:
andy2000 - специалист
kalin72 написа:
Дам, ужким имат самостоятелност, пък ти си знаеш истината каква е :) Хем вълка сит, хем агнето цяло :mrgreen:
Аааа не, защо? Ако се издъни големия бойлер, пускаш малките и си самостоятелен! :-D
kalin72 - майстор
Хм, не мисля, че ако големия бойлер е качествен, демек не направиш ТАМ компромиса, ще се издъни преди десетилетие, че и повече :-D
andy2000 - специалист
kalin72 написа:
Хм, не мисля, че ако големия бойлер е качествен, демек не направиш ТАМ компромиса, ще се издъни преди десетилетие, че и повече :-D
Е, да, тук си прав, но под качествен аз разбирам неръждавейка. За теб какво е качествен?

1.Сънсистем нямат неръждавейки с 2 серпентини - 250-300 литра е към 1000-1200 лева
2.Бош нямат неръждавейки с 2 серпентини , а и като цяло- 300л е 1900 лева
3.Елдом имат, но има доста разностранни мнения из форума - 300л неръждаем е 2299 лева
4.Теси с 2 серпентини нямат неръждавейки - 300л е 1200 лева - http://www.tesy.com/bg/products/visokoo ... 65_f41_tp2_/
miroki - майстор
ACV Белгия, 300 л. 2 кръга (танк ин танк + серпентина), неръждавейка е 2500 без ддс.
http://hisense-bg.com/produkti-kategori ... D1%8F.html
  • 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 37

Тема "Соларна система за топла вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: