Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Ами то нали знаете .Страх лозе пази. :lol: Да за всияко е виновен тъста,многото четене ,локацията на обекта "на м....та си",липса на човек който разбира ,ограничен бюджет на луд мъж,който слуша жена си да има мир и мн.други.Та доколкото разбрах,ако направя отворена система с вода,без юпс ,и помпа ще е по-добре.Освен изходната тръба до ПС с голям диаметър,другите тръгващи от нея могат ли да са фи20 или трябват по-големи,и в тоя случай кога ще загрее бойлера.Ако е затворена система не е ли по-опасно?Камината е купена и няма как да я направя с въздух.Мен ако питате аз бях за климатици една обикновенна каминка за пиниз и уют ама неисе :finga: ,трябва да се гърби човек.Моля ви посочете най удачния метод за изпълнение.Благодаря.
LazarGanev - "Велик майстор"
Ами термосифонната система се изгражда на съвсем други принципи и аз не се ангажирам да твърдя, че ще работи такава термосифонна система, изградена с тръба ф20 - по-скоро съм почти сигурен че няма да работи, но и да работи - водата ще превърта на доста висока температура, което ще е пагубно за тръбите и фитингите. Аз не бих се решил нито да инвестирам, нито да изграждам такава система с тези тръби, а само с метални и то с по-големи диаметри. От друга страна щом ще има помпа, няма смисъл дори и от ф20, а ф16 е напълно достатъчно. Така че нека питащия да си подреди приоритетите и тогава да пита по-реални неща. Това не е пълен котел с гориво - в една камина се слагат 2-3 дръвца и дори и да спре тока ЮПС-сът ще си свърши работата, нали е затова?
Добре конкретен въпрос.Отворена гравитачна система,камина на първия етаж,вертикална тръба колко цола до ПС,и диагонални тръби какъв размер към радиаторите и бойлера,алуминиеви радиатори.Моля за мнение за матриала за тръбите и диаметъра им.Бойлера е хоризонтален,между камината и него са 5м хоризонтал и 3м вертикал нагоре.Ще се стопли ли някога ако няма помпа. Вариант 2:Камина ,помпа,юпс,изравнителен съд,от камината директно в бойлера,и после по радиаторите,диаметър на тръбите какъв и матерял,отворена система.Така нямали бойлера да се топли най-добре.Извинете ме за невежеството.Благодаря.
Evgeniy - майстор
Само като допълнително инфо - фитингите за тръба с ал. вложка стесняват диаметъра значително, за разлика от тези за ППР тръби.
jabata - специалист
hepi написа:
Добре конкретен въпрос.Отворена гравитачна система,камина на първия етаж,вертикална тръба колко цола до ПС,и диагонални тръби какъв размер към радиаторите и бойлера,алуминиеви радиатори.Моля за мнение за матриала за тръбите и диаметъра им.Бойлера е хоризонтален,между камината и него са 5м хоризонтал и 3м вертикал нагоре.Ще се стопли ли някога ако няма помпа. Вариант 2:Камина ,помпа,юпс,изравнителен съд,от камината директно в бойлера,и после по радиаторите,диаметър на тръбите какъв и матерял,отворена система.Така нямали бойлера да се топли най-добре.Извинете ме за невежеството.Благодаря.
Ами тръбите от котлето/камината до разширителния съд при гравитачна система е добре да са 1.5 - 2" . Обаче диагонални тръби PexAlPex никак не се връзват със гравитачна система, защото тепмературите там са по-високи в сравнение с такава с принудителна циркулация и по-този начин рискуваш да си съсипеш тръбите. Другия момент е, че при PexAlPex тръбите вътрешния диаметър при фитингите се намалява много (както каза колегата) преди мене, и това допълнително намалява циркулацията.
За гравитачна система, колкото и малоумно да ти звучи, най-добре си ползвай метални тръби (старите стоманени). Иначе за такава система и 5 метра хоризонтал си идва в малко в повече, и ако се стопля, то ще е много трудно. Аз лично гравитачна система бих я изпълнил само с метални тръби, за да няма после...ама не се стопля, ама прокапаха тръбите, ама това...ама онова.

Мисля че най-добре ще е системата да е с помпа и ЮПС, плюс един акумулатор. Просто стопанина ще знае, че като няма ток, не е желателно да дава жега на камината и дотам.

И още един човешки съвет , с такъв тъст, май много добре трябва да си помислиш дали да правиш нещо, и ако да какво. Защото ако ти направиш нещо, след това за всичко ти ще си виновен. А лошото е, че човека май не разбира много, но слуша жена си (както казваш мир да е), която пък както се вижда от думите ти, от отопление разбира колкото аз от космически кораби :-D
:prayer: :prayer: :prayer: Сърдечни благодарности на jabata,кратко,ясно и точно.Почти на 100 процента се припокрива с моята идея.Та м.....та на тъста,аз ще живея там и го правя за да избягам от него :axe: Забравям за предложенията му и го правя така.1.5 -2 цола главна тръба,към радиаторите 1цол или 3/4 черни тръби? Юпс и помпа,дори и да не се включват постоянно е добре да ги има.Но колкото и да неразбирам,проблема ще е бойлера ,или не.Ако се включва помпата няма ли да загрява по-добре.А и гледах една система с помпа където от камината тръбите минаваха първо прз бойлера и после по радиаторите.Това удачно ли е или е само за затворена система.
jabata - специалист
Ако ти ще живееш там, си го прави както на тебе ти харесва (правилно или не това е друга тема) без да слушаш никого. Защото ако започнеш да слушаш хорските мнения, трябва да направиш къща без врати и прозорци :-D . Ако е за някой друг, и този някой има видимо неправилно мнение, тогава най-добре да не се захващаш, за да не си ти виновен.
Иначе за себе си, ако ще слагаш помпа, тогава най-добре се откажи от идеята за отворена система и огромните тръби от 2 цола, и си я направи с PExAlPex тръби, като всеки радиатор е вързан на отделен кръг сам за себе си, и един централен разпределителен щранг.
Отворена система с помпа, още повече за вила, където няма да се живее постоянно е икономически неефективно. Огромни топлозагуби, плюс много голямо количество антифриз.
Това което си гледал от камината през бойлера и оттам през радиаторите е точно тази грешка която не трябва да правиш. При този тип система, първия радиатор е най-горещ, а последния едвам се топли.
При правилно конципирана система бойлера няма да е никакъв проблем, защото той е един вид радиатор. Най-добре за да няма тази стая е топла, а тази не....си направи всеки радиатор на отделен кръг.
:prayer: :prayer: :prayer: Отново сърдечни благодарности,ако има нещо друго ще питам :prayer:
wankata7108 - специалист
здрасти на колегата който е решил да си прави отоплителна система първо да питам камина ,марка мощност ама на водната риза не обща размер на радятори и марка също дай точно с какво разполагаш след това размер на всички стаи където ще има радятори и тогава мога да помогна компетентно
scorp - напреднал
Привет,
ще споделя каква инсталация има при мен с камина с водна риза.
Отоплява се (непостоянно) вила/къща с 6 см изолация+дек.мазилка (което е важен фактое) от РЗП 220, от които 130 жилищна отопляема площ. Останалото сутерен, вътр.стълбище и тераси (вътр.стълбище също би трябвало да се включи но при мен има само един радиатор и той е повече статист, коеот е грешка).

Общо са вързани 7 радиатора Н500 и 3 лири с мощност 14 КВТ (по проект)
1-етаж с голямо общо помешение - хол+трапезария+кухня (около 60 кв.м) и баня и тоалетна (3 кв.м.) - общо 18 броя глидера за 2 алуминиеви радиатора + лира; отделно на стълбището радиатор с 8 глидера.
2-етаж: Стая 20 кв. метра (един радиатор 13 глидера) - недооразмерен според мен. ; Стая 25 кв.м. (2 радиатора с общо 18 глидера); Стая 11 кв.м. + баня и ВЦ (2 кв.м.) - един радиатор 9 глидера + лира за банята. Но тук минава и комина от камината; Отделна баня и ВЦ 4 кв.м. (лира). На етажа няма друг радиатор за стълбището.

Камината е с водна риза но тя е само в горната част. Отстрани има някакви керамични плочи. Отваря се вертикално. На облицовката са оставени декоративни отвори за излъчване на доп.топлина. В камината има монтирани два предпазителя - за налягане и топлина (ако не се лъжа). От нея с ПВС тръби и вложка (фито не го знам но е примерно Ф20), всичко отива в сутерена в котелното. Там имам инсталирани вертикалните шрангове от същата тръба, разш.съд.помпа грундфоз (2 степени), UPS, разширителен съд, авт.пълнач. На всеки етаж има разпределителна кутия от която след кранове тръгват по пода тръби с алуминиева вложка, вкарани в гофрирани тръби за изолация. Цялата система е напълнена с антифриз но от този специалния за отоплителни и соларни системи. Има една джаджа, която не монтирах и която мисля, че е за авт.включване/изключване на помпата, когато камината вдигне температура в камерата. Една кутийка с екранче :lol: Имам само уред за температурата монтиран на гърба на камината.

Миналата година забравих да включа помпата при едно от паленията (защо я гасих тази помпа) и един от предпазителите сработи. Сега от аварийната тртаба капе понякога, т.е. вентила не се е затворил обратно плътно. Помпата изключих едв аминалата седмица, което ми е за урок да си бях монтирал джаджата :-D

Принципно съм доволен но я паля само през почивните дни през есента и пролетта и през зимните празници - НГ и коледа. Стопля се къщата много добре след 2 ден но тогава си тръгваме :oops:
На първия етаж в общото голямо помещение дори на 2-рия ден става байгън от жега. Спирам радиаторите от врътките но пак си е топло. На горните етажи докато работи е ОК но ... жената ме кара да включвам радиатор :cool: за през ноща.

Искам да кажа, че ако се ползва постоянно вероятно цялата къща ще бъде топла, дори и да се пали само вечер. Изолацията си казва думата. Къщата в новопостроена през 2009 г. с. Рударци. Юг-югозапад изложение с много слънце ако няма облаци.

Сега мисля да връзвам някакъв автоматизиран котел но ще питам за него в специална тема.

За съжаление фирмата с камината май е дала фира. Ходих да ги питам за тези керамични плочи, че едната се пукна но там вече няма никой (беше в района на кв. Бели Брези, София).

Това е при мен. Успех !

Тема "Моля за малко помощ от разбиращите камина с водна риза" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: