• 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 49
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
ivanovbg написа:
В цял свят има само 2 начина за отнемане на топлината от тези тръби - мокро и сухо. Мокрото е ясно, а сухото е с хийт пайп.
Е ка' щяло да има само 2 начина в цял свят бе Иванов, U-pipe в кой свят се ползва? И не знам защо принизяваш нивото на качествени плоски колектори до това на тия щурави експериментчета :) . Но файда от екперименти винаги има, от спорове - също, с повечето неща, които казваш съм съгласен. Корекционен фактор винаги е необходим за превенция от излишна еуфория
ivanovbg - майстор
Верно ги имало и в България, ма като не чета...
Шопе верно си обърнал на сглоби си сам. И ги дават да работят и с тръбите нагоре без проблем както питаш и в дрейнбег системите. Ми то е ясно- по закона за скачените съдове нивото във всички тръби се качва еднакво и в един и същи момент почват да преливат.

:partyman:
шоп - майстор
6osi6, тези системи са лесни и работят. Един колектор и в две посоки тръби. ЕФЕКТИВНО!

Евгений, частичният меандър е добра идея, и той съществува и работи добре. Колко според теб максималлно тръби мога да се навържат последователно и да е удачно като компромис хидравлични загуби-икономия от тръб и фитинги?

Прикачен файл

prod-collector2fffhhh.PNG
prod-collector2fffhhh.PNG (43.12 KиБ) Видяна 2330 пъти

Прикачен файл

4_1354089007903_l.jpg
4_1354089007903_l.jpg (22.24 KиБ) Видяна 2330 пъти
Evgeniy - майстор
Аз мисля, че няма да има голяма разлика във двата варианта - паралелни тръби и изцяло последователен, както показа на първите снимки.
Изолацията на вакуума е достатъчно добра, за да неглижира няколкото градуса разлика в работната температура между първата и последната тръба.

Дебита също няма да страда. На плосък Бош му дават препоръчителен дебит 50 литра на час, а на U pipe колектори - 6 l/hr на тръба (за 10 тръби - 60 l/hr или 1 l/min).
Мисля, че можеш да постигнеш много по- голям дебит.

Сега е момента да направиш замервания с двете установки и да покажеш разликите :)
шоп - майстор
Евгений, сега малко ме е яд, че не направих една изцяло последователно свързана система с 20 тръби. Ако се спестят 140 лв за поцинковани фитинги и труд, може с тези 140 лева да се напълнят тръбите с парафин Или веществото предложено от теб натриев ацетат ли беше..) и да се получи + близо 50 литра буфер с фазов преход....

... като цяло, който има желание има необятно поле за действие. Рано или късно... по-скоро рано ще опитам и това и ще споделя.
шоп - майстор
Такааааа....системата направи си сам с U гофрирани неръждаеми тръби е на 99% готова
Остава само да монтирам защитна ал. кутия на колектора. Горната част на колектора го направих с много хубава изолация 30мм шале + 5 см каменна вата. В комбинация с вакумните тръби, наклон на монтаж 70 + градуса се надявам на добро КПД зимата при ниски температури.

20 тръби загравят 240 литров буфер без налягане от бидон 42-52 градуса в целият си обем през последните 5-6 дни с метерология 50% слънце 50% облаци.

Буфера загрява 100 метрова проточна серпентина, която захранва 120 литров неръждаем бойлер със серпентина. Серпентината на бойлера засега не е захранена, защото за целта трябва да източа водата от отоплителната система с котел с твърдо гориво.

Прикачен файл

SAM_7951.JPG Колектора работи от 5-6 дни. Върху 3 цоловото шали има 50 мм каменна вата. Остава само монтажа на защитната ал. кутия. Отляво на 20 тръбният воден колектор е 30 тръбният "въздухар" , който до 10 дни му предстои да стане комбиниран въздушно-воден:-)

Прикачен файл

SAM_79491.JPG Снимка от етапа при сглобяването. Гофретата са вързани за колектора, шалето наденато. Предстои тест за херметичност 12 бара и запенване. Колекторите от поцинковани фитинги са с наклони и в двата края има обезвъздушители.

Прикачен файл

SAM_7950.JPG буфера е изолиран и подвързан. Отгоре предстои монтажа на още един 240 литров буфер, затова отгоре изолацията е временна 70 мм фибран, 400 мм минерална вата на руло. Има прозрачен шлаух за нивомер, а за да няма изпарение водното огледало е от 5 литра отработено масло.

Прикачен файл

SAM_7946.JPG 240 литров буфер с изолация към външната стена 50мм каменна вата, 70мм фибран, ал.фолио и 400 литра перлит. Към трите вътрешни стени 70мм фибран и 400 литра перлит. Спад на температурата за 12-14 часа 0.8 ( при 40гр) около 1 градус при темп. на буфера 50 градуса
шоп - майстор
Така....:-)
време е за тунинг на системата.
За да е спокоен Иванов Бг, който се притесняваще, че системата ще работи само зимните месеци и лятото ще бездейства и, че няма развитие по топлообменика с автомобилен радиатор, ето и фотоотчета:-)

Прикачен файл

1.JPG Направа на разделителна кутия за "студен" въздух. Направата е от 80мм фибран
шоп - майстор
Хрумна ми, че изработеният от мен топлообменник е подходящ за всеки колектор от бирени кенчета и така отоплението от кенчета от въздушно може да стане въздушно, содно или комбинирано.
шоп - майстор
шоп написа:
Хрумна ми, че изработеният от мен топлообменник е подходящ за всеки колектор от бирени кенчета и така отоплението от кенчета от въздушно може да стане въздушно, водно или комбинирано.

Прикачен файл

3333333333333333333333333333333.JPG процес от изработка на топлообменика

Прикачен файл

22222222222222222222222222222222222222.JPG Понеже мразя да смятам и изчислявам по усет знам, че и един авто радиатор би ми свършил работа, за сигурност топлообменика направих с 2 бр радиатори. така топлообмена е на 101% и в бъдеше винаги мога да сложа още един колектор към системата:-)

Прикачен файл

SAM_7970.JPG Двата радиатора вече са опенени и в кутия от 80 мм фибран

Прикачен файл

SAM_7969.JPG един от радиаторите. Цена 10 лв

Прикачен файл

SAM_7977.JPG Снимка от процеса на направа на въздушно-водният топлообменик. Използваните матеряли са: 80мм фибран и 2 бр автомобилни радиатори 2 ра употреба
шоп - майстор
Още снимки.
Кутията от 80 мм фибран е облицована в ал. фолио 0.1мм
Монтирани са 3 бр тунинговани въздуховодни клапи Ф 160мм по 14 лв бройката.

Тунинговането е поради точва, че клапите не уплътняват на 100%. Доработката се състои в нанасянето на допълнителен слой високотемпературен 150гр силикон чрез слой от масло или олио.

Прикачен файл

66666666666666666.JPG Общ изглед. Ляв 30 тръбен комбиниран въздушно воден колектор. Десен воден U тръбен воден колектор

Прикачен файл

SAM_7993.JPG За преминаването на лятно-водно и зимно-въздушно отопление е необходимо ръчното зявъртане само на тези две клапи:-)

Прикачен файл

5555555555555555555555555555.JPG Понеже мразя и смятам за крайно неточно контактното мониране на термо датчци използвам това монтиране на ПОТОПЕНИЯТ датчик на термостата

Прикачен файл

4444444444444444444444444444.JPG Колекторната кутия за студен въздух и топлообменника за топъл въздух са монтирани

Прикачен файл

3333333333333333333333333333333.JPG
  • 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 49

Тема "Въздушно слънчево отопление с вакумни тръби" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: