Изпратете снимка на всички ваши стандартни и нестандартни решения.
Здравейте, съфорумци :) Давате страхотни идеи и сме много щастливи, че ви намерихме. Дано можете да ни помогнете с предложения за първото ни жилище :)

В момента се строи и ще трябва да решим къде да бъдат тръбите, контактите и т.н. тъй че има време за промени.

Както виждате от чертежа (цък), банята е доста малка и все пак ще се радваме ако на някой му хрумне как да сместим и душ и вана. Проблемът е, че не искаме да са в едно, заради чистенето. Дали ще стане твърде тясно ако сложим вана до стената, на която е вратата? Иска ни се душът да е с душ канал на АСО и може би стъклен параван на част от ваната, който да е и стена на душ "кабината". За да се пести място може вратата на банята да е плъзгаща. вариант 1

Другият вариант е да откраднем малко от спалнята и там да сместим ваната и душа като ги оградим със стъклена стена от мивката и тоалетната. вариант 2
Само ме притеснява да няма някакви закони, които забраняват такова преустройство и фирмата да не се съгласи :|

Вратата към кухнята ще бъде изместена възможно най-вдясно, за да не се влиза директно при тенджерите :) Искам визуално да се разграничи кухнята от хола...може би с 2 колони от гипсокартон с основа квадрат 70х70 и да няма барплот, а маса за 2ма.

В спалнята ще е супер да има вграден гардероб, обаче май вратата там ще пречи :?

Абсолютно начинаещи сме и ще се радваме на всякакви идеи и промени :roll:
rockwall - майстор
много сте се засилили, ама май най-добре първо да се поориентирате с изпълнителите а тогава да питате - засега само ви моля не слагайте баня със стъклени стени в спалнята - знам че по списанията сега ги има много но не мисля че е много приятно за живеене
Антония - специалист
Ще започна отдалече :) Всичките ни жилища са били с баня, оборудвана с вана -- за толкова години я съм я използвала 5-6 пъти, я не. При това съм от водолюбивия тип, дето му дай все под душа да виси. Та ролята на ваната е сведена до паметник на глупостта, само заема място, а ползата е никаква. Защо е непрактична ли? Защото не знам как е при теб, ама на мен все не ми стига времето. Това да отделя цял следобед, за да измия ваната (дори и никой да не я е ползвал преди това, все се е напрашила междувременно, нали?), да я напълня, да разкисна разните му масла и соли във водата, да се бухна вътре, да се размажа известно време, след това да взема душ, накрая да източа и да измия отново ваната... Смятай колко часове отидоха!

Ако все пак настояваш на вана... Откажи се от плъзгащата се врата. И аз бях залетяла да го правя, но бързо зарязах идеята. Най-вече защото не успях да открия производител, който да я направи плътно прилепваща се и звуко- и пароизолираща. А банята ти е и тоалетна, никак не е добра идеята да я оставиш полуотворена към останалите помещения.

Мини по магазините, в които има изложени вани и душкабини, огледай ги и ще установиш, че са доста грамадански. Вариант 1 е неизпълним според мен -- ако разчитам правилно стената ти е 163 сантиметра, което въобще не стига и за душ, и за вана. При вариант 2 трябва да се види може ли да се мести стената на банята, обаче... замисли се дали не е по-добре все пак да сложиш гардероб, а не вана.

Успех с новото жилище :)
rockwall - майстор
Аз подкрепям идеята за ВАНА.
Имам вече над 25 години вана - разбира се преди беше в блок с централно отопление и си беше лесно, а сега сме с бойлер и е по-трудно с пълненето, но дори и при това неудобство мисля че не може да става и дума за сравнение.

АЗ СЪМ ЗА ВАНАТА

1. Не се чисти 1 час, а за 5 минути - все пак има препарати и четки
2. Струва колкото коритото на душкабината - т.е. по-евтино е да имаш вана отколкото душкабина
3. В нея можеш да седиш и без да я пълниш със соли и др.
4. И без да има плъзгаща врата и тн банята е по-суха, отколкото ако се къпеш върху плочките
qnass - специалист
Мисля че няма да може да направиш такива промени като преместване на стената на банята например защото всичко е по проект и ако не отговаря на проекта няма АКТ 16 За дребни промени, относно местата на контактите и ключовете няма да имаш проблем, но трябва да дебнеш ел.техника и да му посочиш на място къде и какво искаш (аз поне така направих)Бих ти препоръчала например ако мислиш да слагаш климатик да ти предвидят контакта за климатика високо горе на стената където ще стои,за да нямаш после проблеми с висящи удължители и кабели.
Много ви благодаря за отговорите :) Наистина не сме говорили още със строителите, защото първо искаме да решим окончателно за стените и след това да ги занимаваме.

Винаги сме искали вана, обаче май няма да стане за този апартамент. Фирмата даже и да се навие на втория вариант, не мога да намеря място за вграден гардероб в спалнята.

qnass, много ти благодаря за съвета за контактите :) Много ще се радвам ако се сетиш за някакви други дребни неща, които сте пропуснали жилището ти, защото ние 100% ще ги забравим, каквито сме зелени :rolleyes:

Тема "Идеи за строящо се двустайно жилище :)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: