Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
fikata - майстор
:sex: [-X \:D/
krasi92 - майстор
този форум е напррави сам а не самоубии се сам. тока не търпи хлабава връзка и слаби или никакви познания.с тока шега не бива
ivo_vd - специалист
Здравейте,

Ще питам в тази тема, за да не отварям излишно нова. Първо, да сте наясно, че съм човек, който почти си няма понятие от тоци и ако беше нещо по-сложно нямаше и да се занимавам, затова бъдете снизходителни и обяснете като на малоумен :rolleyes: .
Купих си такава лампа за кухнята http://www.viva.bg/модел/003068
до момента имах същата марка, но 8 ватовата и затова искам да си сложа по-мощната.
Преди време един ел. техник ми я свърза, като ми каза, че ще ми направи зануляване. Взе една жичка и я свърза към клемата, в която влиза синята жичка, а другият край го свърза към винтчето (втората снимка).
Прилагам и снимки. Втората е на тялото, което е свързано в момента, а първата е на тялото, което купих и искам да монтирам. На мен въпросът ми е дали трябва да направя същото свързване, както на втората снимка или жълто-зелената жичка от първата снимка играе ролята на зануляване и директно свързвам към кабелите за ел.мрежата?
Също така има три знака на корпуса N, L и един по средата, подобен на стрелка (не знам дали се вижда добре на втората снимка), те какво точно означават? И цветовете на кабелите по принцип трябва да ли да се свържат задължително с фаза или с нула на кабелите за ел.мрежата ?

Прикачен файл

Photo-0118.jpg

Прикачен файл

Photo-0109.jpg
8180 - майстор
Ако нищо друго не е променяно - правиш като майстора.
1. Изключваш тока от бушона.
2. Както при майстора, преместваш жълто-зелената от "земя" при N (синята). По някакви причини това е липсвало на старото тяло и майсторът го е допълнил.

Сега много, много внимателно продължаваш от другата (входната) страна на клемата. Предварително откачаш поотделно и бележиш старите входни жици за N и L.

3. От старото N преместваш на новото N.
4. От старото L преместваш на новото L.
5. Проверяваш здравината на връзките, особено двойната.
6. Затваряш.
7. Включваш бушона и ключа на лампата - трябва да светне.

Дотук разчитаме, че майсторът е бил добър - почти така изглежда и повтаряме неговото.
За допълнително спокойствие, викаш съседа/приятел да провери с "фазомер" и теб и майстора.
Задължително, ако новата лампа има видими (достъпни) метални части.

П.П. Възможно е колеги да опонират, че не е най-академичният вариант по отношение на зануляването, но го приемам за най-ясен при "малоумен" питащ. :)
ivo_vd - специалист
Благодаря за бързия и изчерпателен отговор като за "малоумен" :)
8180 написа:
Дотук разчитаме, че майсторът е бил добър - почти така изглежда и повтаряме неговото.
За допълнително спокойствие, викаш съседа/приятел да провери с "фазомер" и теб и майстора.
Задължително, ако новата лампа има видими (достъпни) метални части.
В майстора нямам съмнение, просто не искам да го викам за една лампа. Ще използвам начина, по който е вързал двата кабела от ел.мрежата към N и L.
На старото тяло кабелите би трябвало да са били по идентичен начин, както на първата снимка, защото това е сега закупената лампа. Дори си спомням, че носеше една лампа с две жици, с която като пипнеше монтираното осветително тяло и контакта, лампата светваше и това означаваше, че е занулена.
Правилно ли разбирам, че жълто-зелената жичка е за заземяване, но тъй като той ми каза, че ел. инсталацията ми е двупроводна, ще ми направи зануляване и затова е вързал тази жица към клемата със синята жичка ?
Аз да използвам ли жълто-зелената жичка и да я свържа към N или да си намеря друга жичка, която да свържа към N към винта за заземяването ? Питам изрично, защото си спомням, че майсторът ми беше поискал едно малко парченце жичка, а не използва тази жълто-зелената ?
Иначе лампата е изцяло пластмаса отвън.
8180 - майстор
ivo_vd написа:
Правилно ли разбирам, че жълто-зелената жичка е за заземяване, но тъй като той ми каза, че ел. инсталацията ми е двупроводна, ще ми направи зануляване и затова е вързал тази жица към клемата със синята жичка ?
Съвършено вярно!
При теб е "зануляване", защото нямаш отделен трети проводник (жълто-зелен) от земното на къщата/блока, главното табло или както е там до лампата.
ivo_vd написа:
Аз да използвам ли жълто-зелената жичка и да я свържа към N или да си намеря друга жичка, която да свържа към N към винта за заземяването ? Питам изрично, защото си спомням, че майсторът ми беше поискал едно малко парченце жичка, а не използва тази жълто-зелената ?
Лично нямам идея защо майсторът е сменил проводника.
Можеш да ползваш жълто-зеления - ако са гъвкави разплети ги и усучи заедно със синия преди да ги стегнеш в клемата. При винта сигурно е с обувка и само провери стягането.
Цветът е само маркировка - медта вътре осъществява защитата, АКО предпазителят не е много голям. В случая би трябвало да бъде 6/10А. При теб сигурно е повече, но да не се отклоняваме от главното.
ivo_vd написа:
Това е успокоително.
Действай, но внимателно и разумно! Най-важното са правилните (МАРКИРАЙ СТАРИТЕ) и добрите свръзки.

И докладвай за наше спокойствие като приключиш, че не е баш редно да окуражаваме "малоумници" по "тоците". :)
Звучиш ми разумно и мисля ще се справиш - все отнякъде се започва.
Успех!
FM STEREO - специалист
Жълтозелената жичка трябва да се свърже с нулата,ако не си сигурен кое е нулата не го прави,а викни ел.техник да го направи,иначе проверката става с фазомер,там където свети е фазата,там където фазомера не свети е нулата именно към този проводник трябва да се свърже жълтозеленият кабел.Задължително след като се пусне лампата се проверява с фазомера като се допре до корпусът и,там където няма боя,той не трябва да свети! Най добре не пипай нищо,а извикай квалифициран ел.техник да ти го направи!!!
fikata - майстор
:)
FM STEREO - специалист
Не съм чел нагоре темата,може и пластмасова да е,но тогава защо и е зануляване?
ivo_vd - специалист
Здравейте, отново.

Манипулацията е извършена. Направих идентични на описаните от вас стъпки. Дори използвах кабелчето от старата лампа, с което моят ел. техник беше свързал нулата с винтчето за заземяване и го вързах на новата лампа. Ел. техника, подобно на съвета на 8180, също беше усукал синия кабел на нулата заедно с този за зануляването и аз съответно повторих. Отбелязах кой кабел от ел. мрежата с кой кабел от лампата е свързан (не вярма ел. техникът да е объркал фаза и нула при предното свързване).
Когато свързвах лампата с жиците на ел. инсталацията, оставих тялото да виси, а после дръпнах жиците, за да съм сигурен, че съм ги затегнал хубаво. За момента лампата си свети, така че сега вече се чувствам "полумалоумен" :)
Време е и за поредната порция тъпи въпроса:
Оказа се, че има метална част по лампата, така че ще трябва да си купя един фазомер. Не разбрах обаче по какъв начин може по осветителното тяло да протече ток, че ме съветвате да проверя с фазомер ?
Ако хипотетично има ток по осветителното тяло, това означава ли, че ще ме удари тока. Предполагам зависи например върху какво съм стъпил или каква е настилката по пода, например ?

Иначе, благодаря ви за обясненията относно свързването на лампата !

Тема "Осветление - земя - нула - L - N" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: