• 1
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 33
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
unicata - специалист
Колеги да ви питам:
някой смятал ли е колко излиза един квадрат панел с вложените материали, ако допуснем че единственото за което не са давани пари са кенчетата.
Относно боядисването и отзад. След като целта ни е да пренесем топлина от вън навътре към въздуха в кутийките, тогава боядисваме кутийките отвсякъде (по външната повърхнина) черни.

По дефиниция абсолютно черното тяло не отразява попадналите върху него лъчения а ги поглъща, което е и нашата цел в случая. Ако не ги боядисаме и отзад, кутийките ще ОТРАЗЯВАТ малка част от топлинната радиация идваща от тази посока и КПД-то съответно ще спадне.

Дотук бяхме с поглъщането на енергията. Относно излъчването (нека правим разлика между отразяване на идваща от отвън енергия и излъчване на собствена такава) - няма да го спрете като оставите небоядисана задната част :)
2v6 - майстор
InsectEater написа:
...
Относно излъчването (нека правим разлика между отразяване на идваща от отвън енергия и излъчване на собствена такава) - няма да го спрете като оставите небоядисана задната част :)
Всяко лъскаво светло тяло излъчва по-слабо топлината от матирано черно тяло (учеше се някъде в 6-7 клас) :idea:
Боядисването с черно отзад ще пречи, ако отзад слънце не влиза :idea:
dimitarg написа:
Боядисвам кенчетата и отзад с боя 'щъркел'.
А някой знае ли от къде може да се купи фотоволтаик 12В за вентилатора?
Виж дали те устройват тези панели:
http://forum.napravisam.bg/forum/viewto ... 29#p566329
Здравейте ! Да повдигна малко темата. Реших да се захвана и аз с нещо подобно и почти съм набавил необходимото количество кенове. Имам няколко питания. Системата ще работи с вътрешен въздух /т.е. ще се захранва от стаята/.
1. Кое е оптималното разстояние между отделните колектори? Дали да са долепени един до друг или да оставя по-голямо разстояние с цел да се огряват по-добре, въпреки че така ще увелича обема на въздуга в кутията?
2. Четох доста по въпроса но все още имам съсвсем леки съмнения - последователно или паралелно свързване на колекторите, както и дали да са вертикално или хоризонтално разположени ? Според мен най-добре да са вертикални и паралелни, но все пак искам да чуя и хора които са опитвали повече от един начин и могат да кажат от първа ръка.
3. Ще има ли положителен ефект ако върху изолацията на дъното сложа 2-ка ламарина която също да е черна или по-скоро ще пречи?
4. Някой опитвал ли е да монтира допълнително огледало от страни на панела, с цел да увеличи КПД-то и какви резултати е постигнал?
https://www.youtube.com/watch?v=rxgtB3Oz80A
5. Тук съм записал моя начин на пробиване на дъната? Има ли по-лесен и ефикасен начин или да си ги правя така ?

Може бище изникнат още въпроси, и ще се радвам на всяко едно мнение. Благодаря !
nilro - специалист
Аз пък реших да пробвам да направя буквално "слънчева стена".Ако не ми хареса резултата ще я облека със сайдинг.
Сложих профили за гипсокартон,вата с плътност 50 и поставих алуминиеви тънки ламарини.Пред тях,на около 7 см. ще изградя още идна конструкция за монтаж на поликарбонат.
Мислех да боядисвам със спрей,но са около 15 м2. и май ще се откажа.Имам от пистолетите за боядисване на ток.
Дали ще стане тази боя или ще ми предложите нещо друго,пък било то и "щъркел"?-http://www.orgachim.bg/bg/produkti/za-i ... a-323.html
Снимки:https://plus.google.com/u/0/photos/1124 ... 8178022977
ivanovbg - майстор
Вместо кенчета опъни мрежа за комарници. 15% по ефективно било. Няма нужда да се боядисва. Имаше тема тук някъде....
:partyman:
nilro - специалист
Нали виждаш,че съм се отказал от кенчетата,за мрежата прочетох,не е късно и да пробвам,ако измисля как да опъна.Боята за матова, мисля че е задължително,но дали трябва да е топлоустойчива?
шоп - майстор
nilro, браво!
Класика! Американци и канадци могат да ти завиждат. С един удар два заека. Нова фасада и от отопление и изолация накуп.

Ще имаш ли всмукателни или нагнетателни вентилатори или ще разчиташ на естествена конвекция?

От това зависи какви температури да очакваш и съответно каква боя да използваш.
nilro - специалист
Ще има два вентилатора с автоматични клапи ф125 в долната част на стената в стаята.В същата стая съм оставил и два отвора ф100 на 20 см. от тавана и други два ф 125 за изолирани въздуховоди в подпокривното пространство за другите помещения.
шоп - майстор
Перфектно!
Помисли и за някаква аварийна клапа в горната част... Слъневата стена може да изпълнява и функция за охлаждане лятото като взима студен въздух от северно и сенчесето място, преминава в стената, охлажда я и вече загрят отгоре се изпуска в атмосферата.

От опита ми с въздушните слънчевите колектори от бирени кутиики и с вакумни тръбия сматам, че темп. над 60-70 градуса не е нужна. Така че всеки черен мат издържащ 100-120 гр би ти свършил работа.
  • 1
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 33

Тема "Слънчев колектор от алуминиеви кутийки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: