Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ivanovbg - майстор
scorp написа:
Ето сега съм на вилата и гледам от комина на съседа дим. Топли бойлера. :)
Ето го разковничето - комшията :wink: Еми ти го изненадай и си сложи слънчев бойлер.

Щом си мислиш само за котел, защо не си сложиш електрически последователно на камината? Зимата са само 10-тина седмици - тоест 10 пъти ще го пускаш. И при -30 пак ще е ефективен и почти нищо не трябва да променяш. Да не говорим за спестеното място.

:partyman:
miroki - майстор
Водата до сега по водопровода не е ли замръзвала?
Самата сграда има нужда да е на температура над 0
По-лесна автоматизация от климатик или нещо сродно не знам.
Иначе всичко може да се автоматизира.
Аз не бих оставил котел да работи без надзор.
Иначе решения много.
Едно едно от многото:
http://hisense-bg.com/produkti-kategori ... D0%BB.html
Ето и модели за контрол на Hisense
http://hisense-bg.com/produkti-kategori ... h-net.html
Повечето производители имат подобни.
scorp - напреднал
Благодаря за съветите.
Ще обмислям. Ако ще е нещо на ток едва ли ще е котел В апартамента се отопляваме с такъв. 80 кв в. Зимата по около 300 лева а в студените дни и отгоре.
miroki - майстор
Идеята бе, нещо да се включва един ден по-рано, примерно климатик. Като дойдеш да е пречупен въздуха и да не е студено. И тогава вече си запали котела. Или си остани с климатика.
Та за всичките си посещения през зимата за един ден няма да направиш кой знае какъв разход. А когато е по-топло пък и са по-ефективни.
А съвета ми е, ако не е проблем, да поддържа нещо температура над 0 та.
Котел на ток и аз не те съветвам да монтираш. Те се слагат просто там, където има излишък на такъв.
Повечето познати споделят, че един климатик харчи около 50лв. на месец. Колко е вярно не знам.
scorp - напреднал
Досега само една година (мисля беше преди 3 години) температурата беше паднала под нула градуса ... Иначе в сутерена държи около 5 градуса, в къщата около 3 %.
Изолацията си има своите +/ -, защото при изстинала къща, дори и навън да грее много слънце вътре не се затопля. Но пък като се затопли е ОК.

Както и да е. Досега от проучванията ми по-скоро разколебаването се засилва още повече:
1. Автоматизиран всеяден котел: чудесно но ако си си там постоянно и затоплил веднъж къщата, инвестицията в котела ще се изплати. Автоматизацията май е само на книга. Уж програмиране, палене, гасене, поддържане на температура, модулации, PID, Ламбди, Интернет, GSM модули - звучи чудесно но на книга но явно не може да се разчита да го напълниш програмираш и да очакваш, че ще прави всичко какот искаш.
2. Автоматизиран пелетен котел: като горното + скъпи пелети, които ще стават още по-скъпи, съмнително качество и пр.
3. Термопомпа въздух-вода, която да се върже към съществуващата система: за нужната ми мощност 14Кв, цените на хубавите са доста сериозни, а и се предпочита нискотемп.подход, т.е. ал.радиатори не са най-доброто. Подово не ми се прави (а и няма как вече), както и нови отоплителни тела.
4. Ел. Котел: може, ако тока стане отново 3 стотинки квт/ч.

Засега клоня все пак към решение 1 с евентуални конкретни производитрели: ДЕФРО (виждам, че има вече два нови модела - СИГМА ЕКОПЕЛ и СИГМА УНИ R). 25KW решение с ГСМ модул и автоматична горелка ще излезе по-евтино от KOSTRZWEZ FUZZY LOGIC 2, който котел обаче си личи, че е доста по-качествен.

Продължавма да дерзая.
Фитилчо - майстор
На т2 и аз адски много се замислям, защото си зафисим от пелетите... :|

KOSTRZEWA FUZZY LOGIC 2 - на твърдо гориво ли е и каква му е цената?
Christo - майстор
Имам котел на пелети от четири години. Поне два пъти е по-скъп от обсъжданите и сигурно по-качествен и надежден. И какво от това? Ами не бих го оставил без надзор. Какво ще направиш като го пуснеш през интернет и след малко ти съобщи, че моторът на шнека е прегрял(щото шнекът е захапал винт, попаднал в пелетите, но ти няма как да знаеш причината) или температурата в бункера с пелетите е повишена(това мирише на пожар в котелното)? Зарязваш всичко, палиш колата и отиваш да оправяш проблема. А всичко може да е само "шегичка" на електрониката. Колкото по-евтин котелът, толкова по-вероятно. Пиша за съвсем реални случаи, станали у нас. Пелетите се палят с горещ въздух. Как ще се запалят автоматично въглищата не ми е ясно. С горещ въздух няма да стане. Друг филм е "токът спира за малко и после пак тръгва", което по селата зимно време е ежедневие. Както котелът е загрял, като му спреш тока и съответно помпите, се стига до прегряване и проблеми. Може да се сложи UPS, разбира се, но ако към него е включена и запалката, ще умори акумулатора за минута-две. И т. н. Тия приказки за дистанционно управление на котли са приказки за шарани, според мен. Никого не искам да засягам, просто лично мнение! Според мен си сложи климатик, който да пускаш дистанционно, пък като отидеш на място си пали камината.
6osi6 - майстор
Christo написа:
Имам котел на пелети от четири години. Поне два пъти е по-скъп от обсъжданите и сигурно по-качествен и надежден. И какво от това? Ами не бих го оставил без надзор. Какво ще направиш като го пуснеш през интернет и след малко ти съобщи, че моторът на шнека е прегрял(щото шнекът е захапал винт, попаднал в пелетите, но ти няма как да знаеш причината) или температурата в бункера с пелетите е повишена(това мирише на пожар в котелното)?
Всичко е възможно, но по тази логика не трябва да се ползва нищо.
При Кlimosz след подпадане на пирон ще се задействат последователно четири защити. Първо ще се счупи защитния винт на двигателя. Това ще спре подаването на гориво, вентилатора ще продължи да работи, но котела няма да загрява. Тогава контролера ще отчете "липса на гориво" и ще спре работата на вентилатора. Обаче, ако комина е загрял, ще има достатъчно тяга за обратно горене. Тогава сензорът за температура на шнека ще задейства управлението, което ще прави безполезни неща при счупен винт на двигателя. Така шнекът ще загрява бавно докато разтопи парафиновата защита, след което ще се излеят 5 литра вода в бункера, ако разбира се някой преди това редовно е проверявал и е напълнил тубата с вода зад него.
6osi6 - майстор
scorp написа:
1. Автоматизиран всеяден котел: чудесно но ако си си там постоянно и затоплил веднъж къщата, инвестицията в котела ще се изплати. Автоматизацията май е само на книга. Уж програмиране, палене, гасене, поддържане на температура, модулации, PID, Ламбди, Интернет, GSM модули - звучи чудесно но на книга но явно не може да се разчита да го напълниш програмираш и да очакваш, че ще прави всичко какот искаш.
Дистанционното палене на всегоривен котел е възможно, когато горивото е различно от въглища, отпадъци и е достатъчно сухо. Имаш два порта за управление. Контрол на четири помпи - два отоплителни кръга/две ззадвижки, два стайни термостата. Управление на отоплителен кръг на камина, само бойлер и тн.

Регулатор RT-16 Klimosz

Tcwu - Сензор за температура на резервоара за Битова гореща вода
Tzew – Сензор за външна температура
Tkcz - Сензор за температура на котела
Tkcp - Cензор на връщащата линия
Tpod - Cензор за температура на транспортьора на гориво
TZ - Cензор за капака на бункера
Tco1- Cензор за температура на ЦО1
Tco2 - Cензор за температура на ЦО2
Tkom - Контрол на друг отоплителен кръг (напр. камина)
TP1- Стаен термостат на ЦО1
TP2 - Стаен термостат на ЦО2
Tspal - Cензор за температура на димните газове
RS485 - Връзка с други изпълнителни модули (oпция)
RJ45- USB kонектор към операторския панел RT16

M2- Смесителен клапан задвижка 2 (терминал с надпис "-" е затваряне на клапана), макс 150W
M1- Смесителен клапан задвижка 1 (терминал с надпис "-" е затваряне на клапана), макс 150W
G- Нагревател за разпалване на биомаса, макс 450W
P.CR- Циркулационна помпа, макс 150W
P.CO2 – Помпа ЦО2, макс 150W
P.CWU - Помпа БГВ, макс 150W
P.CO1 - Помпа ЦО1, макс 150W
STB- Защитен термостат до 95 °C
W- Вентилатор, макс 250W
PD- Транспортьор на гориво, макс 300W

Прикачен файл

Untitled.png
Untitled.png (110.22 KиБ) Видяна 2100 пъти
Christo - майстор
Няма да прилагам схемата на моя котел. Два пъти е по-сложна.....Инженер по автоматика съм от много години. Такива невероятни филми съм гледал и то с автоматика на много по-високо ниво от който и да било котел....Както и да е. Като попадне пирон в шнека ще се задействат няколко защити. Ами добре. Поне нищо няма да изгори. Но котелът няма да топли, нали така? А пък ние точно това искахме! То и един климатик може да се повреди, особено ако е от някоя световно неизвестна марка за 5-600 лева. Просто един пелетен котел е сложно хем електронно, хем механично устройство и поради това е по-ненадеждно, от колкото един климатик. Без значение от марката. Сега ти като си фен на този полски котел, няма лошо, ползвай си го със здраве! Нямам нищо против пелетните котли, самият аз имам такъв и си го ползвам. Имам и качествени климатици. Няма да ги противопоставям едни на други. Всяко нещо си има плюсове и минуси, пък и е въпрос на предпочитания. Що се касае до надеждност и простота на обслужване, нещата са несравними.

Поздрави и успех на всички!

Тема "Котел или не. Това е въпроса !?! Моля за съвет." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: