Най - вълнуващия въпрос зимно време.
6osi6 - майстор
Christo написа:
Такива невероятни филми съм гледал и то с автоматика на много по-високо ниво от който и да било котел....Както и да е. Като попадне пирон в шнека ще се задействат няколко защити. Ами добре. Поне нищо няма да изгори. Но котелът няма да топли, нали така? А пък ние точно това искахме!
Ако scorp питаше за климатици, отговорите щяха да са за климатици. Ставаше дума за обратен огън към бункера на котела и как да се осигури безопасност в тази ситуация. Не дали котелът ще топли, както топлят всички котли. Така ли е, Christo?
Схемата с парафинов предпазител и туба с 5 литра вода е проста, не зависи от "автоматика на много по-високо ниво", и всеки може да си я направи.
Фитилчо - майстор
Най добрият вариант е като Кристо да имаш и двете, аз лично, така мисля да направя.
Това, което ме блазни при котела е наличието на евтина топла вода и в същото време буфер. Тоест - СТРАТЕГИЧЕСКИ е по изгодно.... но дяволът бил в подробностите ....

При мен е и проблем, че освен инвестицията в климатици, трябва да инвестирам и в изолация и дограма :| за да има смисъл.
Новата къща е дсруго нещо, тя е до старата. Там ще има Дайкин 12 киловата, защото къщата е Лофт и няма да има стаи и отделно, така и така ще правя замазки, е ще си пусна подово много ясно, и ще го закача за котела. Ако искам ползвам едното, ако искам другото.
Отделно ще си монтирам газов бойлер на бутилки, за зор заман, ако искам и него ще превържа към подовото...

Абе избора е сложен, и за да няма високо коефициент на фейлиър, трябва да имаме повечко опции...

Избора е тегав :)
scorp - напреднал
Отново благодаря на включилите се в дискусията, като НЕ бих искал тя да провокира малко по "твърд" тон.
Виждате, че поради спецификата избора е доста труден, Всъщност ако живееех постоянно, избора щеше да бъде предизвестен и примерно тези котли предложени от колегата 6osi6 биха влязли в обсега ми. Разбирам, че поляците имат доста производители но тук в България вносителите са на две-три марки. Може и да бъркам.

Климатиците. Ако взимам ще е само за дневната част, или някаква сплит система за да не качуля външни климатични тела, а отсрани на къщата място бол за външно тяло. Гледам различни предложения. Има доста скъпи, вкл. и нордик изпълнения. Точно тук бих помислил за термопомпа, като видях, че има и предложения за преправяне на инвенторни климатици в термопомпи, като цената спрямо термопомпа е около 1/2 от заводската. Предлага се връзване със съществуващата отплителна инсталация също. Доколко това решение е надеждно и работещо незнам.

Продължвам да дерзая. Мисля, си че и други мислят по този въпрос, така че ако се разшири дискусият ще бъде добре.

Поздрави.
Christo - майстор
Може би не съм разбрал добре въпроса.... Аз мислех, че става въпрос за предварително подгряване на къщата, с цел като се отиде в нея за празниците, да е топло. От тази гледна точка предложих климатик, като по-надеждно нещо, поне според мен. Може да се направи да се пуска през GSM, примерно, или да се помоли доверен комшия да го пусне. Като се отиде на обекта, няма лошо да се напали съществуващата камина, или друг котел на дърва или пелети, да се стопли бойлер ит.н. Самият аз в къщи се топля на пелети, защото климатиците ми се струват шумни и не мога да спя на тях. Не ми харесват и теченията, които създават. Ползвам ги лятно време само за охлаждане и в преходните периоди за отопление, когато не е много студено. Говоря за климатици Panasonic 9000Btu, които преди три години бяха върхов модел и струваха малко под 2к лева парчето.....Чистене веднъж месечно на филтъра с хладка вода и това е, никакви проблеми(да чукна на дърво).
Тези, които продават климатици малко послъгват с параметрите, защото на най-ниската степен на вентилатора, където са най-малко шумни, климатиците не могат да си достигнат параметрите по мощност. Освен това, КОП-ът го дават при ПЛЮС 5 градуса, което е малко подвеждащо, защото при минус 5-10 градуса картинката е съвсем друга. С това не искам да противопоставям климатици на котли. Има много хора, които се топлят изцяло на климатици, доволни са и шумът и теченията не им пречат. Въпрос на вкус....Ако се живее постоянно в къщата(какъвто е и моят случай), дори и да има проблем с котела, обикновено съм на линия и ще мога да реагирам. Ако се прави нова къща, както Фитилчо, ако не греша, може би е правилно да се обсъди нещо по-комплексно, зимно време отопление, лятно охлаждане. Тука има големи спецове професионалисти, могат да кажат. Поздрави на всички!
ivanovbg - майстор
Christo написа:
Може би не съм разбрал добре въпроса.... Аз мислех, че става въпрос за предварително подгряване на къщата, с цел като се отиде в нея за празниците, да е топло. От тази гледна точка предложих климатик, като по-надеждно нещо, поне според мен. Може да се направи да се пуска през GSM, примерно, или да се помоли доверен комшия да го пусне. Като се отиде на обекта, няма лошо да се напали съществуващата камина,...
И аз така помислих и за това предложих да си монтира конвектори или допълнителен ел котел към камината. Реално погледнато зимните месеци са 4, по 4 седмици... значи 16 пъти по 1 ден максимум годишно ще работи това допълнително съоръжение.

Моя приятел на който направихме системата с конвекторите за по 50 тина лева само първата година ги пускаше програмно. От тогава до сега са постоянно включени зимата и казва че му струва под 200лева месечно.Предпочитал така защото къщата не изстивала, а той още от петък вечер си е там и в понеделник сабалем си тръгват направо за работа. Настроил е да му поддържат 18 градуса в стаите и като си запали парното те автоматично не се включвали докато гори.
Сами си направете сметка, ако беше взел 6-7 климатика по 1000лева вместо 8 конвектора по 50 лева, дали и кога биха се изплатили от тока дето би икономисал. С парите за климатиците ще си плаща тока за конвекторите 7 години напред. :wink:

:partyman:
miroki - майстор
Аз също разбрах, че се търси подгрев, докато се пристигне в къщата.
И го написах изрично.
Като цяло климатик, е по-евтино и по-независимо от термопомпа, като инвестиция.
Повечето термопимпи също са с КОП до 4.
Единствено при термопомпа вода вода няма проблем със зимните температури.
Но вече има климатици за под -20.
Последна промяна от miroki на ср май 27, 2015 11:31 pm, променено общо 2 пъти.
miroki - майстор
За конвекторите се написа, че работят докато се пусне парното. Ако и климатиците работят на същата схема ще горят вероятно по-малко. Дори мисля , че за 200 лева биха работели 3-4 и без парното и не само на 18 градуса и за цял месец.
В къщата имам един Санг, взех го за 300 лв. 12 ка. На една промоция мисля от Метро преди 4-5 години. Има изолация. Ползва се само при положителни температури. Гореше според засечката около 10 лв. На месец. Зимните месеци с отрицателна е на твърдо гориво.
Та не е задължително да се робува на марка.
scorp - напреднал
Christo написа:
Може би не съм разбрал добре въпроса.... Аз мислех, че става въпрос за предварително подгряване на къщата, с цел като се отиде в нея за празниците, да е топло. От тази гледна точка предложих климатик, като по-надеждно нещо, поне според мен. Може да се направи да се пуска през GSM, примерно, или да се помоли доверен комшия да го пусне. Като се отиде на обекта, няма лошо да се напали съществуващата камина, или друг котел на дърва или пелети, да се стопли бойлер ит.н. Самият аз в къщи се топля на пелети, защото климатиците ми се струват шумни и не мога да спя на тях. Не ми харесват и теченията, които създават.
...

Съжалявам, ако съм ви подвел но още в началото написах, кога се обитава вилата/къщата:
scorp написа:
...
Ходим на вилата основно през почивните дни и празниците. Декември (освен Коледа и НГ), януари и февруари ходя само да наглеждам. Т.е отопление ползваме през почивните дни септември , октомври, ноември, март и април и НГ и Коледа.
...
При тази честота на посещение заслужава ли си да инвестирам в автоматизиран котел. Ако да, какъв - пелетен, "всеяден". Мога ли да разчитам на автоматиката, вкл. и на управление по и-нет, СМС.
...
Т.е поне засега отопление се ползва само през есента до началото на зимата и пролетта, както и по НГ празници. Точно както Christo описва, идеята е като се отиде, къщата да не е изстинала до степен, че първия ден (ако и да има камина) да ти е студено и да се пускат допълнително ел.радиатори в спалните. Мисля, че 15 градуса са ОК и то не в цялата къща - да кажем дневната част и родителската спалня + една баня. Останалите помещения се ползват по-рядко (ако дойде дъщерята или поканим гости с преПиване :-D ).
Климатик за дневната част е ОК. Ще монтирам един Дайкин, Фиджитсу, или Мицубиши, Тошиба или друг инвертор 24 BTU, който да работи поне до -15 градуса (отопляем обем 60*2.6 = 156 м.куб). Обаче спалните са на 2-ри етаж. И там климатик - мерси не. Шумни са и некомфортни за спане.

И за да съм по-точен относно мехонахождението и климата, сградата се намира в с.Рударци, т.е. около 800 м. надморска височина (по спомен от геодезическата карта на проекта). През лятото често става горещо (но в къщата е сравнително хладно заради изолацията). Зимата температурите падат както в района на София и Перник, но поради южното изложение ако има слънце дневните температури са често по-високи от София. В тока има колебания (затова имам и УПС за камината), често спира !

Иначе както съм написал - декември,януари,февруари - зазимяване. Някога, може и да отидем за постоянно но засега това е. Но сега съпругата иска, като отиде да не мръзне (да не говорим за пинчерчето, което имаме и трепери като лист), вкл. и като влезе в банята да си напудри носа :lol:
Ето това е дилемата ми ... :?
miroki - майстор
Правилно сме те разбрали.
Търсите нещо да стопли, докато дойдете.
А докато ви няма, какъв проблем би бил за спалнята.
Пускаш климатиците само предния ден да вдигнат температурата (може и другия вариант да работят постоянно на някаква ниска температура). Да стопли и стените трябват около 24 часа и на горе.
Като отидете пускате парното и няма шум никъде.
С 2 климатика си решаваш проблема. И точно понеже е на втория етаж е добре да е независими климатици, а не мултисплит. Т.е. мулти сплит може долу, че е голямо помещението, а горе обикновен. Иска се да имат желаните функции за настройка на пускане и спиране. Новите мисля всички имат. Но трябва и след спиране на тока да не се забравят. Или да се командват дистанционно.
Може естествено и панелни радиаторни конвектори, както писа колегата. За спалнята може да се ползват и след като отидете.
За термопомпа ти трябват вентилаторни конвектори. Радиаторите не стават. И дори оригиналния модел си иска поддръжка. И не съветвам пускане без надзор. В офиса имахме и знам какво е. Една маркова термопомпа 12 кв е над 10 000 лв. Един конвектор 300-500 лв. Става голяма цифра. Поне нашата бе вода-вода. При въздух вода са по-малко проблемите, но пак има водна система, конвектори, седмични програматори и една година настройване.

Тема "Котел или не. Това е въпроса !?! Моля за съвет." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: