Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
nikolovvd - майстор
Да не правя реклама, ще кажа само, че просто трябва да гледаш плазмените разрядници да са произведени в Япония.
Освен това на LAN защитите се слагат за напрежение около 8-10 волта. За защита по телефонен кабел, става дума за ADSL-те, преди бяха за напрежение над 60 волта, но сега трябва да са за над 30 волта при 24 волтови централи.
За защита от токови удари по ел.мрежата се ползват разрядници за над 250 волта, но тук има и едно условие - предпазителя да не е манипулиран, защото тогава ще изгърми защитата. В гр. Брегово на границата, известен с високите си напрежение по мрежата, буквално бяха взривили защитата, която бе вградена в разклонител. Оказало се, че БУШОНА е заменен с парче от електрод. Такива защити са снабдени с индикация, която свети при правилно свързване, т.е. устройството си търси заземяване или поне зануляване. На всяка една апаратура, която е идвала от това място варистора в захранването беше изгърмял, но когато има предпазител не е голям проблем. Обикновено апаратурата е спасена.
Преди години, когато продавахме с жената компютри, съветвах клиентите да си купуват отделно LAN карта, че ако тресне мълнията поне да изгори само картата, както при колегата, защото цената е 20-25 лв. Ако LAN картата е вградена на дъното, тогава отива цялото дъно.
montoya - майстор
Нема нищо по бързо от тока :-D Докато изгори каквото е оставено да изгори, тока вече минал и отишло и дъното.
Не че е 100% сигурност, но се доближава
nikolovvd написа:
съветвах клиентите да си купуват отделно LAN карта, че ако тресне мълнията поне да изгори само картата, както при колегата, защото цената е 20-25 лв. Ако LAN картата е вградена на дъното, тогава отива цялото дъно.
Веча са по 7-10 кинта
krasi92 - майстор
Веча са по 7-10 кинта[/quote]
+1 :supz:
Linux-Code - специалист
Ако вържа кабелчето на защитата към самото заземяване на контакта, има ли опасност по заземителните клеми да избие в другите контакти и да ми изгори и другите PC-та? Понеже в цялата стая всичките контакти са свързани заедно. Дори и да не стане така, опасявам се и от друго - до колкото знам, тука в нашия панелен блок, клемите в контактите които се водят "заземяване" то е всъщност зануляване, не отиват в земята, а са свързани към клемите на нулата, а тя води към електромера, и ако падне някой доста голям заряд, нищо чудно електромера да отчете нереално голяма консумация...... За това както ме посъветва колегата nikolovvd, по добре към тръбата на парното, и без това целия ни блок е изключен от топлофикация, но радиаторите и тръбите стоят, поне да се използват за нещо смислено. Ако го вържа към някое болче към самата кутия, тогава най много цялото дъно да замине. Алтернативата за мен си остава тръбата на парното.

П.С. Компютрите ми са включени в разклонители със защита, става въпрос за разклонители които имат едно цилиндърче на кабела.
nikolovvd - майстор
krasi92 написа:
montoya написа:
Веча са по 7-10 кинта
+1 :supz:
Така е, но преди 10-15 години цените бяха други, а преди 20 съм продавал 10Mb карти на 3 COM за почти 100 лв.
При цени от 35-40 лв. за 300 Mb Wi-Fi рутер няма смисъл да се рискува компютър за няколко стотин лева.
elenmet - специалист
Благодаря за забавлението - 15 поста и толкова много бисери.
Възможно ли е за това че заземителното кабелче на защитата не е било вързано към заземяване...
Няма ли опасност ако захвана кабелчето на защитата за корпуса на кутията към някое болче, да светне цялата кутия барабар с дъното?
Горяла ми е техника която няма дори един подключен кабел към нея само дето до нея вървеше кабелно трасе и го изпраска него и то на много голямо разстояние от там почти километър.
...може и да издържи, ако напрежението е до 10 kA не повече от 20 микросекунди...
В гр. Брегово на границата, известен с високите си напрежение по мрежата...
...и ако падне някой доста голям заряд, нищо чудно електромера да отчете нереално голяма консумация...
До пусналия темата - вържи си кабелчето на зануляването (щом нямаш заземяване) без да го удължаваш (той нарочно е къс)... и следвай съвета на колегата lov.
nikolovvd - майстор
Ти виждал ли си какво става в къща, където е ударила мълния и то на 5м от нея - на улицата? Май не си.
Не остава нито електромер, нито контакт, нито ключ! Прави сметка каква сила е щом стопява заварка на тръба 3/4" от магистралния водопровод.
Да късо е кабелчето, за да се свърже за корпуса, но ако няма нито заземяването, нито зануляване, ползата е никаква.
В панелка зануляване може да има, ако собственика си оправи контактите.
elenmet - специалист
nikolovvd написа:
Ти виждал ли си какво става в къща, където е ударила мълния и то на 5м от нея - на улицата? Май не си.
Тц, не съм. Но съм виждал това:

Изображение
hidrazin - майстор
elenmet написа:
о съм виждал това:

Изображение
Тц, тц, тц ... горкото поле мерене. Сигурно поне на 100 метра наоколо е хвърчал порцелан. :-D
Тук поне има оправдание - мълния. Подобно нещо щяха да ми докарат едни капутчета преди две седмици.
Правят профилактика на поле мерене 110kV. После като възстановяват схемата дават накъсо единия напреженов траф в командния шкаф.
Добре че кабела 5х2,5 квадрата беше изиграл ролята на бушон и трафа се оказа доста корав. :lol:
А това за мълния близо до къща - виждал съм го в моята къща. :?
:partyman:
nikolovvd - майстор
А успя ли да събереш електромера с метла и лопатка? :-D

Тема "Изгоряла LAN-карта въпреки че беше със защита" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: