• 1
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 136
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
mgbagera - специалист
Ще взимам втора ръка щото потвърдиха че няма да ми признаят гаранцията ако я сложа на колектор.

Интересува ме тези в продавалника как да ги различа само по снимките дали наистина са грундфос защото там са точно тези Basic и UPS.
LazarGanev - "Велик майстор"
Е как - никак. В интерес на истината преди не съм виждал, чак като влезе забраната
mgbagera - специалист
Между помпите 25-40 и 25-4 има ли разлика ?
Тук в форума някъде бях чел точно това но не го намирам :?
mgbagera - специалист
Най накрая го намерих :)

naskov написа:
Разликата между помпа 25/4 и 25/40 е, че втората е трискоростна и се води професионална, доката 25/4 се води за домашни инсталции. Остатъчния напор на 25/40 не е 40м, а 4м. Помпа 25/4 е създадена, за да може Грундфос да са конкурентни на Вило. Поне така казаха търговските представители на Грундфос, които всеки месец ме посещават
lz2skt - специалист
Има ли някой запознат с колекторите с двоен меандър?Колко е диаметърът на извитата тръба в колектора?Какви са им предимствата или недостатъците спрямо другите плоски колектори?Конкретно се интересувам от движението на течността ....предполагам имат по-голямо съпротивление.Припаднаха ми едни тръби 10мм и ми се иска да направя нещо с тях.Чудя се тип меандър или с 2 събирателни колектора с по-голям диаметър?
mgbagera - специалист
Колко трябваше да е наклона на колектора през зимата и колко през лятото?
Ако колектора е неподвижен каква междинка да избера?
Andri01 - майстор
За Варна-лято 23гр. ,пролет/есен 43гр. зимата 68гр. Но фирмите ги слагат на 43-45гр.
шоп - майстор
mgbagera, направи си стойката с реглаж. Според мен не е проблем 4 пъти в годината да повдигнеш или спуснеш колектора и да сложиш по един щифт. Другият вариант е да имаш оразмерени колектори за зимно слънцегреене и с монтаж около 70 градуса. Така зимата ще имаш топла вода, а лятото няма да имаш прегряване.
mgbagera - специалист
Да се похваля че накрая ги сложих :klatsch: Е все още не са вързани но трудното вече мина.

По спомен в момента трябва да е около 45-50 градуса. Тези дни когато се слагат тръбите ще премеря с точност.
За съжаление стойката не е подвижна. До последно го мислихме и правихме всичко за да е подвижна и накрая кво стана и аз не знам.
На самата стойка си има панти така че може и да се преправят съвсем малко краката и да стане подвижна.

Времето накрая ни изигра малко и при събирането на покрива заваля :rain: наложи се малко набързо да претупаме работата и в момента колекторите не са захванати с планките за стойката. Ако духне силен вятър ще ги събирам по двора :mrgreen:

Взех гофре неръж. за връзките на покрива а на долу ще е с полипропилен 3/4.
ПП. тръбите който взех малко ме притесняват. Във всички магазини в които питах имаха ПП тръби за топла и студена вода а в този от който ги взех имаха един вид и казаха че става и за топла и за студена вода :? На самата тръба имаше червена лента и да се надявам че няма да му стане нещо.

П.П: накрая ще се опитам да сметна колко ми е излязло всичко но мисля че вече минах 1500.
  • 1
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 136

Тема "Помощ при избор на вид слънчев колектор ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: