Много интересна и все по-често дискутирана тема.
brpraziel - специалист
Здравейте,новобранец съм в големите ремонти и форума е страхотен и доста ми помогна но стигнах до вупрос за които трябва да си питам :-D . Взех апартамент(панел) които имаше паркет в кухнята в много лошо състояние заливан яко.Махнах паркета под него си растеше мъх пълен ужас.Тук таме по пода имаше дупки които запълних с теракол.Не е нивелирано но е изравнено имам идеи да приобщавам терасата след година две и не ми се занимаваше деневилацията е много малка.От пода до вратите има 3см разтояние.Идеята ми е да сложа 1 или 2см фибран отгоре постелка за ламинат(дадаха ми я с ламината) и ламинат. Въпроса ми е къде във Варна има подов фибран(от други мнения разбрах че се ползва такъв),тои хваща ли е с нещо за пода,може ли без да се прави замазка върху него.Има ли нещо нередно с идеята.Мерси :)
nikolovvd - майстор
Идеята ти е добра, но ти препоръчвам като изчистиш пода от боклука, да изсипеш няколко бутилки белина, да го оставиш да попие хубаво и 1-2 дни да се махне миризмата на хлор. Може да удариш една саморазливна замазка 2-3 мм на циментова основа и хидроизолация. Така може да се отървеш от мухала, който си намерил под паркета.
Иначе за ламината се свържи с Чефо 77. Той е от Варна и е на ТИ с тази материя.
brpraziel - специалист
Още като махнах паркета го напръсках добре със Саво, но ще го напрускам пак преди да го затворя.В началото мислех за саморазливна но се чудя дали си заслужава инвестицията при положение че искам да пробщавам тераса в бъдеще.Все пак бъдещето е непредксазуемо, но ако всичко върви по план ще трябва всичко това да се махне и да се изравни с терасата на едно .Мерси за бързия отговор.А замаска над фибрана задулжителна ли е :-?
nikolovvd - майстор
Близо 10 години в къщата, където живях до преди 1 година, пода бе 2 см фибран и върху него ламинат, без да е лепен за пода и да е правена замазка върху фибрана. За посочения срок единствения лош (очакван според колеги от форума) проблем бе, че на няколко места плоскостите ламинат започнаха да се разделят по тясната страна. При мен обаче това бе в резултат на пода, който бе гредоред с дюшеме на близо 70 години и естествено поддаваше тук там. При теб няма как да се получи този ефект, защото е плоча.
Ако подът ти е равен и си замазал по-големите дупки саморазливната замазка не е необходима, но ще ти даде един идеално равен под, ако я положиш правилно. Дори и да има някое и друго стърчащо камъче, фибрана ще го поеме и ще легне плътно.
brpraziel - специалист
Подът не е идеално равен има 1-2-3мм тук таме изолирани места.Има и остатъци от нещо което мисля че е смола която е държала паркета в началото доста трудно е за премахване идеално.
brpraziel - специалист
Ако някои знае със сигурност къде във Варна има подов фибран ще ми е много от полза да не губя уикенда в обикаляне на града :)
Chefo77 - майстор
Извинявам се за късното включване, случайно погледнах темата ... Сухите подове не са много по моята част :-D
Подов фибран можеш да вземеш от Строймаркет-а. Кеф ти 1, кеф ти 2, кеф ти повече сантиметра. Имат телефони на сайта, звънни и питай, за да не се разхождаш напразно, ако са изчерпали количествата. В събота са до обяд, неделя айляк.
1-2-3 мм не са проблем, можеш да наредиш фибрана И върху тях - те ще си влязат в структурата му като походиш. На въпроса дали да го залепиш, или не - и двата вариата са ОК, но и в двата - задължително остави малко разстояние до стената, например 10 мм. По този начин ще си спестиш поскърцването, когато леко пружинира при ходене. Ако не го лепиш, задължително закрепи плоскостите една за друга с хартиено тиксо, за да няма накъде да мърдат. На 4-5 места, не цялата снадка.Върху фибрана аз лично не бих направил никаква замазка, различна от армирана, която пък трябва да е леко дебела. А след като отгоре ще има ламинат, не бих направил нищо - директно бих наредил ламината върху фибрана или най-много бих използвал 2 мм подложка на руло, най-най-евтината.
Вкъщи съм направил детската и антрето с фибран, залепен с монтажна пяна за пода, върху който фибран съм наредил ламината. Ако се интересуваш дали съм го прилагал и имам наблюдения. :)
Ако имаш други въпроси, пиши!
brpraziel - специалист
Мерси за изчерпателния отговор :) веднага ще се свържа с тях.Замазка май няма да правя тъй като нямам място нагоре а не ми се кърти надоло.Ще сложа фибрана и 2мм подложка на руло която ми дадаха с ламината.Още изчаквам да изсъхне от където съм запълвал дупки с терекола нещо покраи 2 от стените сухне много бавно.Тъи като съм на първият етаж мисля да намеря на кои мазата е под мен да погледна какво е положението.Визможно ли е да идва влага от мазите нагоре?
nikolovvd - майстор
Чефо, чувал съм, че трината/стърготините от рязането на ламината се напъхва по краищата, за да предпазва от хлебарки.
Има ли нещо вярно в това?
Chefo77 - майстор
За първи път го чувам. Но дори и да е вярно, колко време трябва да стържеш ламинат, за да извадиш талаш за да изпълниш цяяялата фуга :?

Тема "Съвет за сух под" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: