• 1
  • 78
  • 79
  • 80
  • 81
  • 82
  • 336
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
radius - майстор
+ пода ти изсъхва много бързо. Не съм наблюдавал лира, но алуминиев радиатор с 8 ребра 60 см определено излъчва някаква топлина при 36°, не е само за красота.
2v6 - майстор
emilvtc написа:
Има тръби по 100 и 200 метра. Просто от 100 метра тръба не мога да изкарам 2 еднакви кръга с дължина 60 метра примерно.
Още по-добре е да са два еднакви кръга по 50 м.
Ако ти се виждат къси може 3 еднакви кръга по 66.6 м от 200м кангал.
emilvtc - специалист
Ще сложа подово в баните. Аргументите ви не са за пренебрегване. Благодаря ВИ !!!

Относно тръбите - мисля да използвам Овентроп ( цени в БГ-ТЕРМ ).

Още не знам кои са за предпочитане -
PE-Xc тръби „Copex
или
PE-RT тръби „Copert

Това ли е правилния избор и ако да - коя тръба е за предпочитане?
LazarGanev - "Велик майстор"
По цената ще се ориентираш :)
Christo - майстор
Лирата и подовото в банята последователно, предполагам.
Да, по-добре подовото да е след нея
emilvtc - специалист
Пак на въпроса за тръбите за подовото:

Рехау предлагат изцяло пластмасови тръби за подово.
Овентроп - също предлагат пластмасови за подово (двата линка от предишният ми пост).

Имам принципен въпрос - трябва ли да мисля в посока "тръба за подовото с алуминиева вложка" ?

Параметрите на тръбите за които се сещам и които би трябвало да ме интересуват са:
1. Дълговечност (в случая ниски температури и почти никакво налягане (1-2 бар-а вероятно))
2. Топлоотдаване (темп. съпротивление - не знам дали не се преиграва чисто маркетингово с това)
3. Хидравлично съпротивление (при относително къси кръгове - това май не е от голямо значение) (Рехау тръбите имад доста по-ниско съпротивление - вероятно са много глатки отвътре)
4. Дали тръбата се огъва лесно и минимален радиус на огъване (интересно е само по време на монтажа предполагам)
5. Дали позволяват монтаж върху армираща мрежа - вариант ТИ(фибран 5см), мрежа (ф3мм), тръби, подова замазка. Дали ако се стъпи върху тръбата това не би я повредило и дали не би и намалило сечението примерно... Незнам - нямам никакъв опит
6. трябват ли ми някакви специални щуцери и инструменти ...
7. Коефициент на линейно разширение (добре ще е да е такъв като на бетона, въпреки че колеги правилно отбелязаха, че температурата е почти постоянна през цялата година (т.е. разлики не повече от 10-20 градуса))
8. Дали повърхносното покритие издържа на химията в замазката.

Та въпроса ми е какви тръби се използват в практиката и какви БИ трябвало да се използват?
За подово е по-добре тръба без вложка, но съм правил и с вложка - например Херц нямат тръба без вложка, но пък имат добра арматура. И двете тръби, към които си се насочил са добри, само че на Рехау е с нестандартни размери и си иска техните пресфитинги и специални инструменти, но пък връзките стават безупречни
lov - майстор
2v6 написа:
Между редовете ти чета, че за теб регулирането на температурата в стаята е "добро", ако е плюс-минус 3-4 градуса.
Това означава ежедневни температурни разлики в жилищното помещение над 6 градуса.
За мен това не е точно регулиране и само това казвам, че е недостатък на подовото отопление.
Дълбоко се заблуждаваш след толкова години работа в климатизирани помещения съм станал като рохко яйце :-D Я е мръднала температурата с 1 градус и го усещам веднага. Когато ми се налага да ползвам отопление от газовия котел най ме дразни точно големия хистерезис на стайния термостат. Той е 1 градус но е толкова инертен че става близо 2 градуса. Даже няколко пъти у сменях мястото точно по тази причина и пак не съм доволен. :x
Съгласен съм че само с подово се получават аномалии и ползвам по някой радиатор в помещенията но не са ми са основно отопление и са повече за по бързо подгряване на въздуха защото ми се налага да го правя понякога екстрено докато системата влезе в режим. От там на татък нещата се балансират и такива проблеми няма.Даже веднъж настроена температурата на подовото повече не съм я пипал.
За това за което казвам че съм убеден че ще работи добре всъщност е допълнение към отоплението на една къща. На която на първия етаж вече работи 3-та година като е направено по същия начин. А сега добавям и още един етаж но по голям и съответно с повече кръгове.
emilvtc - специалист
Благодаря ти Лазар.

Спирам се за момента на тръбите на Овентроп. Не изискват специални фитинги и инструменти. При закупуването им ще реша дали да взема по-евтината или по-скъпата тръба. И двете са без вложка и предполагам, че ще са "меки" и ще се работи лесно с тях - без опасност от прегъване при огъването им.

Ако са достатъчно меки - мога да ги положа и в гофре (Ф25мм примерно) в участъка между колектора и полето на кръга, като идеята е да не се губи топлина в този участък, както и да може евентуално при проблем в даден кръг - да се кърти само в участъка на кръга при подмяната на тръбата (не знам дали това ще е възможно на практика)

Относно арматурата - на първо време (по време на полагането на замазката) ще ми трябват колекторите за подовото. Ще трябва да ги свържа, да напълня системата и да я оставя под налягане с включен манометър, за да я проверя за течове. Ако правилно съм разбрал - по време на полагането на замазката системата също е под налягане, а някъде четох (не мога да се сетя къде), че трябва водата и да е подгрята?
Необходимо ли е да подгрявам водата?

Какъв вид колектори да избера и какви връзки за тръбата към колектора?

Имам за момента цени за Емети колектори, споменавате тук и Херц.
Какво трябва да се гледа при избора на колекторите?

Термо задвижките за емети са около 22лв/брой. Трябва ли да окомплектовам колекторите с термо задвижки, за да регулирам индивидуално кръговете в системата, или мога да мина само с "централно" регулиране (вкл./изкл.) на термопомпата? Въпроса ми е какво показва практиката ... (Т.е. има ли смисъл от индивидуално покръгово регулиране )

Някой може ли да даде линк към инфо за цени на колектори на херц с и без термозадвижки?
(в случая ще ми трябват два 8 кръгови колектора (ще имам 16 кръга в системата общо))
  • 1
  • 78
  • 79
  • 80
  • 81
  • 82
  • 336

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: