• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 14
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
prascho - майстор
Не се подигравайте на хората! Не всеки следи пазара на строителните материали и услуги. Определено с бригада, собствен труд и усилия излиза на по-разумна цена от тази, която предлагат "строителните инвеститори" в България. Лукс е да си вземеш кутийка в лозенец на цена от 1200евро/м2 и нагоре, а същевременно да получиш едно посредствено строителство.

П.П. Да строиш къща сега е толкова трудно колкото и в недалечното минало. Изисква търпение и кански усилия за да се измине пътят от държавната корумпирана бюрокрация, през изкривения пазарен бизнес на строителни материали и услуги до обзавеждане и реализиране на крайния резултат.
mindless - специалист
За да се даде отговор на тоя въпрос, трябва да се подходи систематично от самия проект. Там пише (или ако не пише се прави КСС) Х- м³ бетон. У- тона арматура. Сяда се и се смята, колко квадрата е кофража. Основите, колко са дълбоки т.е. изкопа. Намира се една бригада/фирма и тя дава цени: за бетон с полагане - толкова, за кофраж - толкова, за желязо с полагане - толкова. После зидарии и т.н. и т.н. тия цифри дето се мятат тука са тотално безсмислени.

Това, което се говори, че груб строеж струва 100€ кв.м. само обърква хората. Едни познати наскоро не искаха да повярват, че за ЗП- 160 м² на един етаж без мазе с доста начупен покрив им поискаха 28000 само за покрива, а те си мислеха, че 35-40000 с непредвидените разходи ще им излезе строежа. Та тия питания, нямат никакъв смисъл. Сядаш и смяташ и после добавяш, ако си късметлия и си направил сметките относително точно само 15% отгоре за непредвидени.
miroki - майстор
prascho написа:
П.П. Да строиш къща сега е толкова трудно колкото и в недалечното минало. Изисква търпение и кански усилия за да се измине пътят от държавната корумпирана бюрокрация, през изкривения пазарен бизнес на строителни материали и услуги до обзавеждане и реализиране на крайния резултат.
Дори по-трудно.
Преди се събираше родата с комшиите и се вдигаше къщата. Едни на други си помагаха хората и цели махали се направиха.
Дори не винаги имаше екстрата бетонобъркачка. Тогава ставаше голям зор. Трябваше едно агне да се заколи да се съберат хора за плоча (какъвто и да е бетон). Да не забравяме, че бе традиция да се зида с жълта пръст.
...
Относно кирпича, вчера щях точно това да пиша. Но никой на никого не пречи да си зида, както си иска.
Ако удари и покрив тип иглу, съвсем без пари ще излезе.
пп. това за 100 е бе цена преди много години.
gechev - специалист
Партизаните са си копаели землянки само от страх, то и пари са нямали. Само кашкавал. :lol: :lol: :lol:
vsterev - специалист
gechev написа:
Партизаните са си копаели землянки само от страх, то и пари са нямали. Само кашкавал. :lol: :lol: :lol:
Погледни реално то 2 000 лева е храната на работниците, сиреч кашкавала, а от там нататък остава да имат добро въображение и творчески способности дали щя ползват конски или магарешки фашкии. Така, че наистина е възможно с малко пари, кашкавал, л@йна и фантазия да си построиш колиба.
ArturDent - Почти Безобиден
miroki написа:
Относно кирпича, вчера щях точно това да пиша. Но никой на никого не пречи да си зида, както си иска.
Не може, не може да се зида както си иска.
Поне не законно.

А относно въпроса на питащия... мога да му отговоря съвсем точно, ако той ми отговори на:
"Колко струва един автомобил?"
gechev написа:
И кашкавал са нямали, а този взет незаконно чрез рекет и насилие не се брои за техен.......По темата- голям смях. Строителните хиени като разбраха, че няма да намажат от поредния копнеещ за къща, взеха да се оттеглят от темата или да се държат неестествено. :lol: :finga: =D> Ми дайте му акъл на човекака, как могат да се намалят разходите включително и като се мине през корекции по проекта. Направете нещо градивно, и спрете да повтаряте, че парите все са ви малко.
vsterev - специалист
YELLOW-trouble написа:
..... Строителните хиени като разбраха, че няма да намажат от поредния копнеещ за къща, взеха да се оттеглят от темата или да се държат неестествено. :lol: :finga: =D> Ми дайте му акъл на човекака, как могат да се намалят разходите включително и като се мине през корекции по проекта. Направете нещо градивно, и спрете да повтаряте, че парите все са ви малко.
Не съм нито строител, нито хиена, напротив даже от противоположната страна съм и понеже минах по този път - вече zавършвам, предпочитам да го ориентирам в реалността, отколкото да си мисли фантасмагории.
Последна промяна от vsterev на ср юни 03, 2015 2:36 pm, променено общо 1 път.
StanZ - специалист
Някои от писалите тук умишлено или не, хвърлят автора в голяма заблуда. Това с двете стаи за 2500 предполагам е шега, дори 100е на кв/м ми се вижда екзотично. Артур е прав, че няма как да се даде оценка на око.

andrewh17, ще опитам да нахвърля на бързо моите разходи, тъкмо завършвам къщата. По картинките които си качил виждам че са подобни, просто моята е малко по голяма ... поне ще те ориентира малко.

И така, ЗП 120, РЗП 170 квм

Документи ... от - до - 6000 лв
Бетон - 15000 лв
Арматура - 9000 лв
Хидро/термо изолация в основите - 900 лв
ВиК в основите + тръби за отводняването на покрива вкопани около къщата - 600 лв
Тухли - 5400 лв
Разтвор за зидовете - 600 лв
Покрив(студен), изчистени прави линии, нищо излишно още при проектирането като изискване - 10000
Труд - строител съм по професия - 0

Ако държиш да строиш със собствени сили, още един разход - кофраж:
Техн. шперплат ~ 2000 лв
Хюнебеци втора ръка (около 10лв) или под наем( по добре купи после продай) - 1500 лв
Греди ~ 1200 лв
Дъски ~ 500 лв
Други дребни за консумативи и материали, механизация и транспорт около -3000 лв

До тук всичко ми излезе малко над 50к. Материалите Сам си уреждам, ,.... пот, кръв и труд също.
Дано ти послужи като някаква база.

Успех!
toolegittoquit - майстор
StanZ написа:
Някои от писалите тук умишлено или не, хвърлят автора в голяма заблуда. Това с двете стаи за 2500 предполагам е шега, дори 100е на кв/м ми се вижда екзотично.
2 стаи за около 2500лв са реална цена, понеже аз съм ги правил. 1 помещение около 14m2, другото около 25м2. Копане на основи, леене на бетон - собственоръчно, дъски за кофраж имаше. Дъски и греди за покрива, керемиди по договорка от познат, който разваляше една сграда. Бетонобъркачка на заем. Трябваше да се копае дренаж около помещенията, защото задържаше влага - 2 броя прави лопати, кирка, крива лопата и количка. В едното помещение има ламинат, мазилка, електрическа инсталация има и в двете, но в другото няма мазилка вътре. И в двете има дограма и врата. Изолацията отвън трябва да се довърши. До груб строеж е докарано около 2500лв.
Само че за документи не са давани толкова пари, защото това е пристрояване към съществуваща сграда. В тези стаи кофраж е имало само за колони, основи и над прозорците. А, да - гредите и дъските също бяха купени по договорка от човек, който разваляше и от друг, който е построил и са му останали.
Да подчертая, че става въпрос за сграда от 1 етаж и няма бомбастични разходи за бетон и арматура за плочи.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 14

Тема "Колко струва изграждането на къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: