• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
nikolovvd - майстор
Сдобих си с това, за което си мечтая отдавна.
Всеки, който си прави разни устройства, е стигал до момента, в който му писва от разни хвърчащи монтажи и му се иска да затвори в кутия някакъв приличен стабилизиран изправител. Отдавна си бях направил един с голем дисплей за напрежението и потенциометър за регулирането му, но си имаше кусири.
Е, вече почти няма недостатъци, ако не броим липсата на двуполярно напрежение на изхода.
Прикачен файл:
rsz_img_20150602_220244.jpg
Параметри:
Входно напрежение 6 - 35V.
Изходно напрежение 0 - 32V със стъпка 0.1V.
Изходящ ток 0 - 3 А със стъпка 0.01А (при над 2А се включва вентилатора).
Максимална изходна мощност 100W.
Възможност за запаметяване на 2 напрежния, които се ползват най-често.
От стария изправител остана само потенциометъра да запълва дупката, но скоро ще го заместя със светодиод.

Прикачен файл

P1.JPG
P1.JPG (37.56 KиБ) Видяна 2938 пъти
shotik - майстор
Чудесен е ! Покажи снимки и от други страни,какви са габаритите ?
nikolovvd - майстор
За сега няма нищо от другите страни, освен двата кабела отзад - захранване 220V и изходящо напрежение.
Получи се много изчистено и без излишни куплунзи, почти като купешко. :)
В джоба си нося два конектора за захранване на акумулаторни пакети на касови апарати, които ще монтирам отгоре или отзад. Това се налага, защото като се изтощят над допустимото, съответния апарат отказва да ги зареди поради високата консумация.
От предходния вариант остана 5V стабилизирано напрежение, което за сега е затворено вътре, но някой ден и то ще излезе на "бял свят".
Ако някой има интересни предложение за доразвиване съм отворен да ги обмисля и приложа.
dyaneff - майстор
Панела твоя изработка ли е ?
nikolovvd - майстор
Що да правя нещо, което е направено и събрано в такъв размер. Дисплея е китайче. :)
http://www.aliexpress.com/item/DP30V3A- ... 78552.html
fox_vt - майстор
Искаш да кажеш че дисплея върши цялата работа само трябва да го захраниш с нужното захранване?Ти какво захранване използва траф или импулсно.Отдавна съм навит да си купя/направя едно подобие на лабораторно захранване с контрол на U и A.
nikolovvd - майстор
Точно така.
Имаш +IN, -IN, +OUT и -OUT. Вземаш един траф 24V, слагаш греца и филтровите кондензатори и захранваш устройството. На изхода обаче не излиза нищо. Чак като натиснеш бутона ON на изхода се появява напрежението и на дисплея се изписва стойността му. Затова замених волтметъра с това устройство, тъй като стана излишно, но ако ми създава неудобство дребния шрифт на дисплея може да си го монтирам от дясно. Мястото е точно за него.
В момента съм с траф 2х9 волта, на който не използвам средния извод и съм го свързал на регулируем стабилизатор на напрежение. Затова входящото напрежение е 23.6V. Ако сложа 24V траф, предполагам ще покрия 31-32V, но за сега нямам нужда от по-високи от 20V напрежения.
Ако се сложи импулсно целият изправител може да се събере на поне 3 пъти по-малко място и да стане още по симпатичен.
griffin - майстор
:supz: много добра идея за тоя панел, мерси за инфото ще се възползвам
fox_vt - майстор
Това ме интересуваше дали ще работи с импулсно захранване тъй като имам траф 18 волта 2,22А но е твърде голям и тежък а импулсно ще е идеално за по малка кутия.

В ибей е по скъпо да му се невиди :? Тук в алито по курса на долара ли карат.Май ще трябва да си правя регистрация.
nikolovvd - майстор
Аз го купих чрез брат ми, защото той има регистрация и си е направил виртуална карта за пазаруването.
Прехвърля сумата от реалната във виртуалната карта и след това като натисне бутона за завършване на покупката парите изчезват. :lol:
  • 1
  • 2

Тема "Най-после - токоизправител мечта!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: