Ако сте ремонтирали нещо в дома си. Качете тук вашите снимки. Преди - След
NATO - помощник
Здравейте колеги,
Това ми е първия пост и се надявам, че откривам темата в подходящия подфорум. Живея в стара кооперация с двускатен оберлихт (остъклени покривни скатове) над стълбищната клетка. Изложени са постоянно на дъжд, пек, студ, вятър, морска влага и често градушки = Варна. Към момента този оберлихт е покрит с армирано стъкло, което датира от 1964г. и "реве" за подмяна. Проблема е, че почти всички живущи са пенсионери и са на принципа "Ами то си е добре вече толкова години, защо да ремонтираме!"
Пиша толкова подробно за да подчертая сложността на ситуацията. Най-сетне оберлихта протече и съм оторизиран да организирам ремонта. Това трябва да стане перфектно, евтино и дълготрайно=пенсионерите следят!
Въпроса с "евтиното" ще го реша като доплатя от себе си, няма как!
Сега по същество. Мисля да поставя поликарбонат.
1. Моля посъветвайте ме дали е подходящ.
2. Как се поставя върху рамки от "Г" образен винкел за да мога да следя майсторите дали се справят?
3. Верно ли е, че чайките и прочие птици обичат да го кълват и ще го разпарчадосат бързо?
4. Верно ли е, че бързо изгаря от слънцето и затова трябва да се покрие допълнително със специален лак? Ако "ДА", какъв е този лак и къде мога да го купя във Варна?
5. Какъв вид да е поликарбонат: цялолят или с решетъчна вътрешна структура?
6. Колко да е дебел?
7. Какъв цвят е по-подходящ.

Чел съм сайтове на производители и вносители, но опита ме е научил да питам "патило, а не старило".

Благодаря Ви предварително.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
От стъклото ли протече или от рамката?
Питам, щото стъклото и то армираното, си е леко вечно. За разлика от поликарбонатите и лаците.
Предполагам, че оберлихтът се нуждае от подмяна на уплътнението - замяна на халчия или каквото е там, с подходящия силикон. И оправяне на улами (или каквото е прехода оберлихт-покрив)
Разбирам желанието ти за новичко и лъскавко, но нищо от новите материали няма да издържи онези години+.
NATO - помощник
Напукано е стъклото. Тече както от напуканите стъкла, така и от рамката. Към момента части от стъклото са провиснали, което най-сетне убеди съседите ми, че са за смяна. Не мога да установя по какъв начин е закрепено стъклото към рамката.
Искам да заменя арматурното стъкло, защото в последно време падат доста градушки и се притеснявам, че стъклото ще се пропука отново. Също така през пукнатините прониква вода и армировката ръждясва. Тук притеснението ми е, че може да се откъртят парчета и да наранят някого.
Цялата носеща конструкция е "Г" образен винкел, който в средата е подпрян на носещата греда на билото. Оберлихта се състой от 4+4 рамки с размери 0,80х2,00м. Вчера валя дъжд и нямаше как да се кача да направя снимки. Днес би трябвало да успея и ще ги кача.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Е, начупеното стъкло е друга работа.
За поликарбоната. На тези размери ще е добре да вземеш не от най-тънкия, или да пуснеш разпорка в рамката по средата на дължината.
След като разкроиш парчетата, залепи по отворените ръбове алуминиево тиксо. Инак ще се напълни с боклуци. Почистваш рамката, грундираш, боядисваш и монтираш с подходящ за външни условия силиокон.
Това е.
Армираното стъкло е достатъчно скъпо и напълно съизмеримо с поликарбоната. Той пък е в пъти по-лек и лесен за монтаж.
Не си играй с лакове. Нямат чак толкова дълъг живот, че да си заслужава парите и труда.
Вариант е да залепиш от външната страна фолио, като еластична външна арматура против градушка. Не знам цени, но има всякакви и "бронирани" и UV защитени.
Впрочем, щом са някакъв проблем парите и ако не е много сложно като организация на монтажа, може да ремонтирате етапно. Първо повредените ...
NATO - помощник
Уважаеми n_a,

Благодаря за съветите.
На края реших да сложа 4мм цялолят поликарбонат. Отворите са 8бр. с размери 58,5х220см. Рамката е "Г" - образен винкел със страни 2см.

Последно се чудя как да изолирам билото където се събират парчетата. Става ли със светлотразителна термоустойчива лента? Казват, че била с външно приложение. Отгоре ми прилича на алуминиево фолио, а отдолу има залепващ слой, който прилича на смола.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Става.
Попълни ръба със силикон за да е плътно под лентата.

Тема "Препокриване на оберлихт" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: