Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
dikata1975 - специалист
Здравейте,положението е следното имам положена мрежа с две ръце циментова шпакловка с фибри,с какво трябва да продължа?Става въпрос за вътре в жилището.Трябва ли да грундирам преди да продължа с каквото и да е било?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
На опаковката на материала който ще си избереш, ще пише каква основа изисква
marian1 - майстор
Зависи, ако е прясно, чисто и здраво - може и без грунд, за вътре, въпреки че не си писал какво е помещението - ползвай гипс производни ( с изключение на мокри помещения) Не виждам смисъл за циментови, освен ако си пропуснал да уточниш нещо.
КИМИ - специалист
Да грундираш нова шпакловка? :?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
КИМИ написа:
Ако ще боядисва, трябва да грундира.
Ако е шпакловано преди 10 години и е палена камина или нещо още по-неудачно, пак се грундира. С друг грунд... :wink:
dikata1975 - специалист
КИМИ написа:

За това питам.Както казаха по горе на шпакловката пише да се грундира преди полагане.Мрежата съм я слагал преди 2 дни, така че продължавам с гипсова без грунд.Благодаря на marian 1 за отговора.
marian1 - майстор
Не забравяй обаче, преди боя, да грундираш! Това ще уеднакви адхезията ( боже много модерни думи) (попиването) и няма да стане на петна!
Защото сега се зачетох и се замислих - ти искаш да финишираш с боя или да изфиниш шпакловката? Ако ще финишираш шпакловката с нещо по фино - при прясна и здрава долна шпакловка ( може и без грунд) ако ще боядисваш - грундирай, Задължително! Грундирането става лесно, ако вземеш бял боро грунд, разредиш в съотношение 3 - 4 към 1 и напръскаш с пулверизатор за цветя.
Обаче: Внимаваш много за натрупвания (стичане) на грунда - носиш си парцалче и ако видиш стичане - веднага попиваш, иначе не можеш да го покриеш с латекса и ще ми споменаваш роднините :-D
Успех!
dikata1975 - специалист
Благодаря много за съветите.Както писах изкарал съм две ръце с мрежа и циментова шпакловка с фибри,сега би трябвало да мина още две нормална шпакловка (така поне чета из нета),грунд и те тогава боя.Дилемата ми беше циментова или гипсова,кое е по здраво и хубаво да се сложи.Избрах гипсова ,така че вече действам.

Тема "Гипсова или циментова шпакловка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: