• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте колеги нов съм тук предварително се извинявам ако вече сте го обсъждали тоя въпрос поразрових се но не открих точно това което ме интересува та въпроса ми е ако един стопяем предпазител е примерно за 40 ампера какво ще стане ако му се сложи вложка за двойно по-голям ток 80 ампера и въобще до колко по-голяма вложка може да се сложи въпроса сигурно ще се стори глупав за знаещи те ама :sad: благодаря
dobcho_vn - специалист
Нищо страшно - най-много някой пожар да спретнеш.....
lyubohar - майстор
Аз не съм специалист,ама си мисля като колегата преди мен.
Зависи колко квадрата е инсталацията.За 80 ампера трябва да е много квадрати.
Ето тук има някакви данни.Ако можеш да се оправиш.
http://www.filkab.com/files/catalogs/file_31_bg.pdf
Нямам такива намерения на 40 ампера да сложа 80 питам до колко по голяма вложка може да се сложи
fikata - майстор
Иван Желязков написа:
Нямам такива намерения на 40 ампера да сложа 80 питам до колко по голяма вложка може да се сложи
Предполагам,че въпросът ти е за витлови предпазители ниско напрежение 500V
Максималната вложка,която може да се сложи зависи от основата на предпазителя.
Има основи до 25А номинален ток за вложки от 2 до 25А
Има основи до 63А /за вложки от 35 до 63А/ , а има и до 100/вложки 80,100А/ и 200А/125 -200А/
Благодаря ти колега всъщност става въпрос за нещо друго неисках да изпадам в подробности защото не съм много на ясно а и ми ги няма книгите пред мен за да опиша точно за какво става дума ще опитам долу горе да обясня става въпрос за зарядно устройство със стабилизатор на напрежение на локомотив акомулаторната батерия на локомотива е 48 волта толкова са нужни за оперативните вериги когато локомотива не е под напрежение веригите получават захранване от батерията през н.з.контакт на едно реле когато е под напрежени релето превключва и с н.о.контакти веригите вече получават захранване от стабилизатора а батерията се зарежда та на едниколеги им е изгорял предпазитела защитаващ силовата верига на ЗУ който е 40 ампера и понеже са нямали вложки са слагали бомбажна тел и квото намерили друго и почнал да гори постоянно та затова ми беше въпроса за самото явление какво и защо се случва когато сложиш прекалено голяма вложка
Andri01 - майстор
Да слагат при първа възможност пак 40А и ако гори-да търсят къде е белята! "Бомбажната тел" не върши работа. доста сериозно описание - 7 реда ...едно изречение :).
dobcho_vn - специалист
Щом е изгорял значи е имало защо - смърт без причина няма!
А това, че почнали да слагат каквото има, правили са доста опасна игра.
Ясно че колкото ампера е толкова трябва да се сложи.Питам по скоро научно ако някой може да ми обясни защо не трябва да се слага вложка за по висок ампераж и какво всъщност става като я сложиш.
Andri01 - майстор
Научно: вложката и изчислена според тока на потребление и по точно :около 25% отгоре/ процентите варират за различните системи/! Ако сложиш по-голяма,може и да не изгори при превишаване на тока и вследствие на това да изгори нещо в системата и да направи пожар! В казармата един старшина /много умен/ при такъв случай слагаше отверка на мястото на предпазителя и...целия блок изпушваше! От склада-нов блок за станцията и готово! Тогава руските части бяха без пари и с тонове / те и качеството им толкова беше/!:)
  • 1
  • 2

Тема "въпрос за стопяем предпазител" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: