• 1
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • 86
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
miroki - майстор
Понеже след тях са краставиците. Стандартно щеше да са краставици целия ред, така го бях планирал.
Всичко бе на по 5 метра и заради капковото свързахме редовете. Общо взето само с 2 реда домати се получи така. Другите 5 реда са там при коловете на другите снимки.
Само на маркуча за тях няма кран, той се вижда който върви самичък надолу, а на 2 ра снимка започва с крана, който е след 4 те маркуча за краставиците.
Те и доматите носят достатъчно, мисля няма да е проблем. До сега се поливаха, като се напълни вадата и натаи накрая.
Стандартно по план на маркуча ф16 щеше да има 6 реда по 10 метра. После видях, че е засято малко по-друго.
Та станаха по 7 реда за пипера 2 маркуча. За домати един + 2 реда цвекло и др. За чушките и краставиците общо един с кран да спирам за чушките. Там са към 12 реда. Обикновен ф16 пуска доста вода. Но този кран разклонител на 4, има сечение около 6 мм. в мястото което се затваря и повече от 7 реда мисля ще са много.
След сметката при около 43 л/ч което пуска филтъра, имам маркучи за 60 л/ч. Т.е. всичко което мине заминава и не прави голямо налягане. Може би понеже е равно системата работи и така.
miroki - майстор
stoychod написа:
Здравейте
И аз вчера си направих капково, но май не го домислих като хората. До всяко коренче ли трябва да минава маркуча или може по средата на реда ако е садено от двете страни на реда? Покрай нашето село гледат пипер с капково и гледам на всеки маркуч от двете страни са му насадили редичка пипер на около 10 сантиметра от самия маркуч. Дали ще се полива добре или е много далече от корените?
Аз за съжаление не си подредих градината като за капково. Имам 45 реда по 2-3 метра дълги, инабих 50 крана за 70 квадрата градина :(
Някои само с един маркуч го правят. Има го по-напред в темата. Аз предпочетох с 2.
dadko - майстор
То хубаво, че доматите са след краставиците, но ще ги преполиваш така. Доматите искат по- малко вода от краставиците.
Но- няма да е фатално, де.
Иначе и аз за корнишоните миналата година бях пуснал по два капкови маркуча на ред, а за доматите- по един.
miroki - майстор
Видях, че и ivanovbg ги е слагал 2 и затова ги заложих така.
Иначе и аз мисля няма да е фатално за доматите, преди ги поливах пълнех вадата и стоеше цял ден кално. Пълна вада е ясно колко е.
Преди малко правих калкулацията. Някъде към 130 лв. ми е системата. Като имам към 15 от тях, в доставки. И има останал около 100м лентов капков маркуч и около 20 м. твърд.
Програматор не ми трябва но, ако ми потрябва ще сложа един обикновен 24 часов таймер, да пуска и спира помпата. Първо трябва да видя колко време ще се полива за едно поливане.
kr1100 - майстор
miroki написа:
След сметката при около 43 л/ч което пуска филтъра, имам маркучи за 60 л/ч. Т.е. всичко което мине заминава и не прави голямо налягане.
Какъв е филтъра ти колко " е ?
Офф "слабичкия " вятър тези 3-4 дни не ти ли натръшка посевите?
ivouz - специалист
При мен лятото вятъра е изток югоизток ,слагам колчетата от страната на вятъра така че,да не се усукват доматите около колчетата. Така няма опасност да се счупи или нарани стеблото при силен вятър.
miroki - майстор
kr1100 написа:
miroki написа:
След сметката при около 43 л/ч което пуска филтъра, имам маркучи за 60 л/ч. Т.е. всичко което мине заминава и не прави голямо налягане.
Какъв е филтъра ти колко " е ?
Офф "слабичкия " вятър тези 3-4 дни не ти ли натръшка посевите?
1" е филтъра. Даваха го за 5м3 но явно е 3м3. Ми за 8-9 лв го взех, не знам какъв е, от Орекс е. Дисков.
Регулатора също го даваха 5м3. Той е само 3/4.
Изрично съм питал и за двата, понеже ми трябваше 5м3. толкова ми е помпата.
60 литра на минута върви от зеления маркуч, който влиза в регулатора.
43 излиза след филтъра, 33 излиза от 4 творния разклонител, останалото от другия край.
Имам да връзвам едни въртележки за около 20 литра на минута, така и така ще разклоня преди регулатора и ще ги вържа директно. Тъкмо ще има дебит за тях.
Въпреки, че сме крайна къща към полето, за сега се задържаха работите. Имаше градушка едричка, но добре, че рядка.
kr1100 - майстор
и аз съм с дисков от Филбо. Нямат разлика в дебита1" и 3/4" - все 5 м3. Имам преди него месингов с мрежа за едри песъчинки. Нямах време тази година / правих цялостна профилактика на помпата /, но догодина ще го преместя преди помпата.
ivouz - специалист
Програматори в Лидъл за 45 лв .Тичайте докато не са свършили.
Вече купех един в петък на проба.
Последна промяна от ivouz на вт юни 09, 2015 6:14 pm, променено общо 1 път.
gandonov - специалист
Ето ги въпросните програматори от Лидл - http://broshura.lidl.bg/cb1246a1-8326-4 ... 5aa1b/#/18
  • 1
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • 86

Тема "Въпроси за изграждане на капково напояване за градина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: