• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
ProvideR - специалист
Да споделя неделното приключение да вдигнем къща-алпийка на съседа, а сега ще правим и моята скоро.
Срок за вдигане: от 10 сутринта до към 16:00 следобед.

34 кв.м. площ с излят фундамент от бетон с фиксирани П-образни стъпки в него за гредите.
Досега дървеният материал струваше около 300 лв, като се очаква с още толкова да завършим.
Основите струваха и те около 300 лв + 70 лв за арматура и скара.
Крепежните елементи струват около 100 лв, може и малко отгоре.

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
dadko - майстор
Супер е, само, че по- скоро е вила.
Нещо цените ми изглеждат доста занижени, но щом казваш, че са такива...
Ще следятемата с интерес- давай повечко снимки на всеки етап- ще е любопитно за доста хора :-)
От документална гледна точка- какъв обект се води постройката?
ProvideR - специалист
dadko написа:
Супер е, само, че по- скоро е вила.
Нещо цените ми изглеждат доста занижени, но щом казваш, че са такива...
Ще следятемата с интерес- давай повечко снимки на всеки етап- ще е любопитно за доста хора :-)
От документална гледна точка- какъв обект се води постройката?
Дървеният материал в Стара Загора е на цена 4-5 лв за греда. Крепежните елементи повечето си ги имахме от преди това и само купихме колкото трябва, но определено ще вложим още. Ако бяхме 6 човека, може би щяхме да я вдигнем и по-бързо, но бяхме само 4-ма.

Документално до 34 кв.м. никой не може да те пипне. Постройката е сезонна/ временна, както искате я наречете и когато е правена от дърво не се изисква скица, чертеж, разрешително! Важно е само да си собственик на парцела с нотариален акт :)

Продължение ще има тези дни при първа възможност, защото всички "строители" имаме и жени и деца, които също искат внимание и грижи, а и работим :)
шоп - майстор
Страхотно! Точно в духа на форума.

Гредите като гледам са около 5х10см...Опасявам се, че трябва сериозно укрепване с Х връзки. Снега няма да има определящо значение за натоварването, а вятъра. Не е за подценяване.

Успехи!
dadko - майстор
Аз не вярвам да не е предвидено такова укрепване.(Мисля, че "разпънки" се казваха. Щото тези триъгьлни ферми са като домино.
ivouz - специалист
Е ,сигурно имат някакъв проект, чертеж, схема по която работят, не може да си го измислят на място.
ProvideR - специалист
Всичко е скицирано и своеволия не се приемат :)

Падащи покриви и тавани никой не иска! :mrgreen:
професионал - специалист
За тази е късно, но за твоята гледай нивото на основите да е поне на 70-80см. над нивото на терена.
bulhomes2 - майстор
И аз се чудя кое държи фермите да не полегнат една връз друга. Предполагам ще се разчита на стенната обшивка, но досега не се вижда каква ще е.
Вадим Владимиров - специалист
Как са снадени долната и горната греди? Само с метални планки ли?. И виждам, че болтовете или шпилките са много близо една до друга. Може да се сцепи гредата, минималното разстояние от болт-до болт е 20см. Предлагам ти да дублираш връзката с по-дълги греди, захванати странично на снадката. Иначе в големите строителни магазини се предлага лента за диагонални връзки.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11

Тема "Как вдигнахме къща за няколко часа :)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: