• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
brum - майстор
Има едни двукомпонентни импрегнанти дето не само пазят от вода ами и вкоравяват повърхноста. Най-вероятно с тях ще го мина за основа на нещата върху него.
joroantonov написа:
Колега, явно не си ме разбрал - режеш голям детайл с големината на цялата закачалка, правиш на рутера шаблони с радиусите, които после ги разполагаш върху големия детайл, очертаваш, изрязваш с малка фира- 2,3 мм и после с ръчна фреза с лагер повтаряш по шаблона. Не се занимавай със снаждане и лепене - ще съжалиш, след време снадките ще се покажат дори и да ги няма след боядисването.
Ще помисля малко над тоя въпрос. До сега като съм лепял кутии от MDF не е имало драма. А има кутии на близо 10 години. Там е салмо лепило и стеги. Отгоре лак. Ама тука е друг тип сглобката все пак ...
bagera1 - специалист
За китването на снадките може и да стане, но при няколко условия.
1. Снадката трябва да е плътна и залепена- да няма никаква фуга
2. Трябва да се вкопае там където е снадката и тогава да се китне. Ако направо се китне, ще седи високо и няма да може да се изравни
3. Вкопаването трябва да е плавно, примерно с пръст и шкурка ако се вкопае с флекс на пример, деругите от диска ще се появят след време.
4. Китваш вкопаното, чакаш ден- два(хубаво е да е на слънце детайла) и тогава шлайфаш, последващото китване може да не го чакаш толкова.
5. Течният кит ще повиши качеството на заравняването

Надявам се да сте ме разбрали че не съм добур в обясненията :-D
cvetomir_77 - специалист
Ето нещо подобно по темата.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=CC9sxe1Q_R4[/youtube]
brum - майстор
На CNC рутер дето може да побере метър на два цените на срез са около 3лв за линеен метър. Мисля, че не си заслужава разправията по изглаждането на фугите при все, че ще спести 30лв от рязане. А и няма да затъпявам мой фрезер :) .
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
Рязането на шаблон примерно от 2мм ламарина на лазер ще ти стъпи от 12 - 20лв., според лазера и цените на фирмите. Отделно материала дали ще ти сметнат цялата ламарина или не, а тя е 32кг. Да речем към 30-40лв. Ако шаблона е от две части обаче мисля ще се събере на метър на метър - 16кг. Значи към 15-20лв.
Може на шаблона да се пробият отвори за закрепване на МДФ-а към шаблона. Така МДФ-ите може да са правени на части залепени и завити за шаблона. Закачалките може да минават през МДФ-а и да са завити(заварени) за шаблона. Може шаблона да си стой зад МДФ-а примерно, може да е офсетнат навътре да не се вижда, пък защо не и навън - да се вижда. Идеи много, избора е твой.
:partyman:
brum - майстор
Рязането директно на MDF-а е по-евтино от шаблона :) . Та шаблона е съвсем излишен при това положение. Особенно като става дума за една бройка.

А могат и MDF-а да ми изрежат на лазер и цената пада горе-долу на половина. Ама предпочитам на фрезата, че няма да има обгорели краища. Пък и 18мм дебелина на лазер не е като да се реже добре, щото разфокусира и изяжда ръбовете.
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
brum написа:
Рязането директно на MDF-а е по-евтино от шаблона :) . Та шаблона е съвсем излишен при това положение. Особенно като става дума за една бройка.

А могат и MDF-а да ми изрежат на лазер и цената пада горе-долу на половина. Ама предпочитам на фрезата, че няма да има обгорели краища. Пък и 18мм дебелина на лазер не е като да се реже добре, щото разфокусира и изяжда ръбовете.
Мдааа, за едната бройка си идва скъпо. Може да и директно МДФ-а, виждам че си наясно с недостатъците при директно рязане. :thumbs:
То и не става на всеки лазер де, ама за София ще намериш.
Може да ги направиш на фрезата, като пъзел да се закопчават за по-голяма площ на залепване.
Формата на закопчалките е според технологичните възможности.
:partyman:
brum - майстор
Точно т'ва е, че няма нужда от закопчаване, а ще се изреже всичко като 1 детайл :) . На моята фреза работната площ е 60смх40см, ама има такива дето работят на 1м х 2м и там цената на линеен метър срез на 18мм MDF е около 3лв :) .
mavryt4o - майстор
Скоро рязах на водно рязане едни абрихт ножове ами да ви кажа идеален срез без никакво загряване обхват колкото щеш .Значи варианти колкото щеш ама май темата е само чесане на езиците аз ако имах мерак до сега с зъбите щях да я изгризя тая пуста закачалка.
brum - майстор
Водното рязане не става за MDF :) . И на такова съм рязал, щото с лазер на 20мм алуминии нещата не се получават добре :) .
  • 1
  • 2

Тема "Съвети за изработка на закачалка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: