• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
ProvideR - специалист
Вадим Владимиров написа:
Как са снадени долната и горната греди? Само с метални планки ли?. И виждам, че болтовете или шпилките са много близо една до друга. Може да се сцепи гредата, минималното разстояние от болт-до болт е 20см. Предлагам ти да дублираш връзката с по-дълги греди, захванати странично на снадката. Иначе в големите строителни магазини се предлага лента за диагонални връзки.
Да, само с планки са хванати гредите + шпилки. Иначе от планка до планка е 90-100 см разстоянието. На колегата му казах относно гредите да купи от по-дебелите, но предпочете да спести някой лев. А относно фундамента, също му казвах да вдигне нивото му, защото е момента е около 20 см. Чак 70-80 см не е нужно за такава конструкция, но поне едно 40 см си е задължително. Нека не забравяме факта, че материала се бъркаше с ел. бъркалка, а не е полаган с пушка. За моята къща съм решил - по-дебели греди, по-дълбок фундамент и повече точки (шпилки) за укрепване. Освен това не го знам дали ще иска да слагаме противовятърни греди за допълнително уякчаване. Аз искам да направя и нещо друго. Между всяка дъска ще полагам "мъх". Това е на ролка и предимно се ползва от скандинавските народи при дървените конструкции, но е много удачно, защото допълнително изолира, обира влагата и я предава навън, а и помага при скърцането на дъските, т.е. спира го доколкото може. Няма да ми вдигне толкова крайната цена и съм решен да го направя. Иначе, вътрешна изолация или с гипсокартон с вата (може и стъклена заради гризачите) или директно с фибран с дюбели захранат и накрая, върху изолацията, дървена ламперия. Топлото няма да мръдне!
vsterev - специалист
Такива бунгала има в Боровец и Пампорово, навремето преди около 30-тина години ги строяха едни поляци и от там им излезе името - полските бунгала. Аз лично съм бил на почивка няколко пъти и ми харесва, единствено проблема е в стълбището между двата етажа много е стръмно и за да може да се върви по него стълбите се режат на половинки. Другото характерно за тях е че, за отопление използваха едни панели, които се вграждаха в стените. Според мен за почивка става, но за постоянно живеене съмнявам се.
ivouz - специалист
Може би така ще изглежда накрая:

Прикачен файл

8814472.jpg
8814472.jpg (89.96 KиБ) Видяна 5557 пъти
dadko - майстор
Ако има втори етаж- ще е неизползваем. Поне така си го представям.
ProvideR - специалист
dadko написа:
Ако има втори етаж- ще е неизползваем. Поне така си го представям.
Стълбите ще са подвижни и ще могат да се прибират към тавана. За стръмното сме се сетили. :)

Постоянно ще се живее там поне от колегата, а аз имам жилище наблизо (5 мин с кола от вилата) и няма да ми се случва често да спя там.
angel_ov - специалист
https://www.google.com/search?q=a-frame ... frame+plan

Идеи.
И аз се бях зарибил за такова бунгало, но ми изпадна масивна виличка на добра цена, и проекта отпадна.
miroki - майстор
В тези които съм ходил, стълбате бе постоянна. Горе бяха две спални, долу кухна с всекидневна (дневен тракт) и банята.
Беше малко кофти, ако вечер ти се ходи до банята. Може да се слезе бързо.
При сгъваеми още по-бързо. Освен, ако няма да е просто таван. И побързайте с Х-со вете.
miroki - майстор
защото е момента е около 20 см
Нивото само от едната страна е над земята от другата е под.
Трябва да се изкопае пръстта и да се направи канавка.
манихеин - специалист
ProvideR написа:

Документално до 34 кв.м. никой не може да те пипне. Постройката е сезонна/ временна, както искате я наречете и когато е правена от дърво не се изисква скица, чертеж, разрешително! Важно е само да си собственик на парцела с нотариален акт :)
Не знам как ти е хрумнало това, но не е вярно - нито в частта с квадратурата, нито в частта с материала. Иначе и аз бих си вдигнал подобна къщица в планината, без да се кося за документи, но по други съображения, а не, че е уж законно :)
Lisko - майстор
При нас без разрешение може до 10 квадратни метра и то ако НЕ живееш вътре.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11

Тема "Как вдигнахме къща за няколко часа :)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: