Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
nikolovvd - майстор
Преди 2 години си взех нова микровълнова, с която замених предишната след над 10 години вярна служба.
За протокола и старата и новата са от една и съща фирма, модела е почти същия, само външния цвят и дизайн е различен и новата е малко по-мощна.
Та тази седмица ми остана време да я прегледам, но вече не си спомням защо я "пенсионирах". Проблема който създаваше по някога бе в бутона "Start", но се оказа че като я включих (празна естествено) си тръгна нормално, но вътре нещо се подпали. Изключих я от контакта и започнах да я разглобявам.
Ето какво открих:
Прикачен файл:
IMG_20150609_121355.jpg Това е пластината, покриваща процепа за магнетрона, от страната на магнетрона.
Прикачен файл:
IMG_20150609_121342.jpg Същата пластина от страната на фурната.
Прикачен файл:
IMG_20150609_121310.jpg
Ето къде се намира пластината, закрепена в посочените отвори с пластмасови пинчета.
IMG_20150609_121310.jpg (89.5 KиБ) Видяна 5515 пъти
Там където е езолационната лепенка има прогаряне и там става запалването.
Та имам следните въпроси:
1. От какво е направена тази пластина и може ли да се купи нова от някъде.
2. Ако се разглоби фурната и се боядиса отново, дали ще си реша проблема с паленето или е достатъчно да сменя само предпазната пластината.
3. До колкото знам боята не е просто боя, а такава с доста по-добри изолационни качества. Може ли да се напери такава на пазара.
4. Има ли смисъл да се ремонтира фурната, след като всички части от нея стават и за новата, дори софтуера е същия.
rado_ev - специалист
Тази пластинка е от слюда и трябва да се намери в магазините за ел материали или ако има специализирани магазини за резервни части за печки, бойлери и т.н. Обикновено се продават нарязани на размери около 20см./20см. и ти си изрязваш необходимата форма и размер. Преди да сложиш новата слюда е желателно да почистиш нагара. За боята не мога да ти отговоря точно какво се прави. Ако проблема е само в пластинката, печката няма нужда от ремонт. Тази слюда по-скоро е консуматив отколкото резервна част.
Пробвай така без слюда дали ще се получи искрене. Мисля, че не е проблем, само за пробата, за кратко да работи без пластинката.
nikolovvd - майстор
Без нея си работи. Изпробвано е!
rado_ev - специалист
:) Остава да решиш какво ще я правиш. :? Единият вариант е да смениш слюдата, с подходяща боя да я нацапотиш малко и да си я ползваш като цял уред. Другият вариант е да я държиш за резервни части. И в двата случая ще ти върши работа. :partyman:
miroton - майстор
nikolovvd написа:
Без нея си работи. Изпробвано е!
Тоя слюда е сложена за да предпазва магнетрона от маджата.
lov - майстор
Слюдата както му казваш се нарича миканит и се продава като резервна част само трябва да си я изрежеш по размер. Може да бъде заменена и с много други материали с ниска делта сигма /не ми се дирят символите но това са сспецифичните загуби на материала във високочестотно поле. Та става дори и с обикновенна слюда стига да е с добри параметри щото зависи от находището. тефлона също е подходящ и в по скъпите модели печки се слага такъв. И много други пластмаси също стават. Ако имаш някакви пластини под ръка слагаш в печката и пускаш за 2-3 минути и то се вижда. Ако не се е нагряла и омекнала става. Изправял съм от туба за санитарен силикон щото това имаше в полеви условия докато намеря друго нещо подходящо.
Относно миенето слагаш една чаша с вода в печката и я оставяш да поври и после лесно се чистят отлаганията. Изстържи с шкурка ръждите и пръсни с едно спрейче щото където е ръждаво най много полепва и после трудно се отстранява.
nikolovvd - майстор
Ясно! Ще се прави основна профилактика.
Ръждата ще се почисти до здрав метал, ще се обработи против ръжда и ще тегля една боя, ако някъде не се наложи да сложа и малко кит.
Първо на язвите, а после тотално. От утре започвам да търся пластина, а като намеря продължавам с разглобяването, ръждата и боята. Ще се опитам да правя и снимки, но бъдете търпеливи, защото ще замине на село и там ще се работи само през уикенда. Освен това ще трябва да се занимавам и с кандидат студента, та може и да се проточат ремонта.
Благодаря за мненията на всички!
lov - майстор
Не им се вторачвай толкова че и да китваш. Колкото е по тънко покритието толкова по добре. Докато се скапе тая кръпка печката като цяло ще е за смяна. :lol:
hidrazin - майстор
Ето ти да се ориентираш в цената на миканита (слюдата).
Слюда за микровълнова печка
:partyman:
crez - майстор
Всичките проблеми с микровълновите идва от зацапване с мазнини и др.неща. Винаги ползай капак(продават се различни размери) покривай винаги това което ще топлиш. Ще видиш на него какви отлагания се получават. Това ме посъветваха майсторите след ремонт на микровълнова (слюдата беше приключила, като твоята)

Тема "Ремонт на микровълнова" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: