От мобилни телефони до цифрови камери
gechevp - специалист
Колега,
иронията ми по твой адрес не я приемай като държание "на ощипана мома", разлика има от земята до небето. Именно, нямаш предложение, но виж критика имаш - типично за българин.

Сега да направим малко сметките си за конкретното запитване на колегата, както трябва... а не така като на по чашка.

Светодиод 10W - работно напрежение 12V на 450mA
Напрежение от автомобилната мрежа 14V (специално за теб я слагам толкова).

Сметките какво показват:

(14 - 12) x 0.45 = 0.9W изхабена мощност в топлина от LM-a. Поправи ме ако бъркам.

Ако визираш моята схема, както казах - всеки сам си преценява колко е зле, това което е получено :)
jordanvass - майстор
Да, точно за случая от твоя линк говоря - 1 ват диод на 350 мА.
А сега за диода на колегата: Поправям те, бъркаш
Изглежда тия сметки ти си ги правил не на по чашка, а на много чашки.
1. Няма как диод 10W на 12V да потребява ток 0,45А. С толкова ток ще вдигне малко над 5 вата, а не 10. За 10 вата му трябват 900мА ток.
2. За да работи нормално LM317 му трябва входно напрежение, което е поне с 3V по-високо от изходното напрежение. Понеже за диода трябват 12V, a изходното на стабилизатора e 1,25V, ти трябва да захранваш схемата с 12 + 1,25 + 3 = 16,25V МИНИМУМ, за да работи в нормален режим на стабилизация тази схема. Извинявай, ти с автобус на 24 волта ли беше или с кола на 12? Е, значи с колата не става, няма как да вземеш над 16V от нея.
Дори и да работи някак си на 14V, което е максималното напрежение на бордовата инсталация, при загасен двигател всичко се омазва.
С две думи не можеш да осигуриш нормален стабилен ток 900мА с тази схема. Или ще работи в някакъв граничен режим, при който не се знае какъв ток ще извади, но при всички положения ще е по-малко от 900мА. Има ли смисъл по-нататък да смятаме ватове и КПД? При всички положения ще са по-лоши от тези на импулсен лед драйвер.
Но за протокола - загубите ще са (3+1,25).0,9 = 3,85 вата общо за резистора и стабилизатора, което е 72% КПД. И това е най-благоприятният случай!
gechevp написа:
Именно, нямаш предложение, но виж критика имаш - типично за българин.
Не е задължително да имаш по-добро предложение, за да отправяш критики към някое чуждо. Както и не съм длъжен да мога да готвя по-вкусна шкембе чорба, за да имам право да кажа на готвача, че неговата не е хубава. :wink: И не виждам връзката с моята националност.
nikolovvd - майстор
Parameters:

• LED Emitter: 10W

• luminous flux: 1000~1100 LM

• Forward voltage: 10-12V

• Forward current: ±900mA

• Color Temp.: 6000 ~ 7000K

• View degree: 140 degree

• LifeSpan Time : > 50,000 hours
kozl - майстор
Прикачен файл:
LED 10W_1.jpg
Прикачен файл:
LED 10W_2.jpg
Прикачен файл:
LED 10W_3.jpg
hidrazin - майстор
kozl написа:
.............
Строго погледнато днешно време не винаги на един светодиод е необходим външен драйвер примерно като този на снимката.
Произвеждат се диоди с вграден драйвер и ги боцкаш направо на 230V.
:partyman:

Тема "LED 10W - Задължителен ли е драйвер?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: