Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Frysco - специалист
Благодаря... значи въпроси ще има, но по натам, както колегата отбелязва-трябва да си направя приоритети.

Номер едно беше и още е покрива, без него-нищо не става.Докъде са стигнали майсторите, не знам, защото през седмицата съм в София, ходя на село в събота и неделя.Надзирава ги чинка ми, пък и аз да бях там, като не им разбирам от работата, само щях да ходя и философствам... иначе работят добре, в смисъл, доколкото мога да преценя, следват стъпките които на мене са ми известни-мажат дъските против буби, слагат мембрана, до скарата миналата събота и неделя не бяха стигнали, бяха взели летвите само... Имаше и сгънати нови ламарини като бях там, сгъвали са ги на абкант и то добре-поне от това разбирам.Де толко акъл да снимам... След като завършат покрива, ще действам и по банята-трябва да се сложи бойлер и самата баня е желателно малко да се поосвежи, в нея стените са на блажна боя, тя се е олющила, липсва мивка и каквато и да е мебел.Мисля да налепя аджамииската малко евтини плочки само около душа и да го оградя с една завеса.Останалата част ще намажа пак с блажна боя, защото няма средства.И ще купя шкафче с мивка и някакво стенно шкафче с огледала-някакви съвсем евтини, на тоя етап друго не мога да си позволя...Да има къде човек да се изкъпе и обръсне, да си измие лицето и зъбите сутрин и вечер (сега си ги мия в кухнята).То и тоалетното казанче работи съвсем отскоро-до тая пролет беше повредено с 20 години давност!Вместо него имаше канче и казан с вода, поставен върху заварена метална масичка, там където трябва да е шкафа с мивката.Да вметна само че въпросното място има батерия в стената и канал в пода, остава само да се купи и монтира въпросната мивка.Та дето се вика, може да посрещна укори че съм се приготвил да минавам все по тънката лайстна там, ама на фона на това което беше досега, напредъка ще е огромен.
След това ще е кухнята, там план още нямам.Има нужда от хладилник, боя и много хигиена.

За боите на водна основа-да, знам за всичко, че и лесно се работи с тях, обаче има един проблем-като свърши кутията с боя на средата на прозореца, къде да търся друга такава?Тея сметки поне при мене никога не излизат, все трябва да докупувам (за разлика от разредителя дето все ми остава).Затова ходя и от Димитровград купувам блажна, та като свърши-да мога бързо да се снабдя с още една кутия от същата.Измирисването не е толкова проблем, защото като боядисам, после къщата седи празна минимум една седмица.Изсъхва за това време, после като дойда отварям и се измирсва веднага.Тъй че карам на класиката алкидна гадост... тя има и друго предимство-лесно се премахва с пистолета за топъл въздух.Тея прозорци след 8 години навършват един век, както и къщата.А може да се окаже че и още един ще останат, кой знае.Та трябва да имам едно наум, като правя нещо, че след време пак ще трябва ремонт или преправяне, гледам да е лесно.
Tsilkov - майстор
Frysco написа:
Била е много хубава и солидна за времето си постройка.
Тя и сега е - особенно ако и направиш едно добро "освежаване". Съветвам те да и запазиш стилът и визията защото къщата е наистина хубава (макар и леко амортизирана) - не "избухвай" с "псевдовъзрожденски" изпълнения като пристроен чардак и прасковени цветове.
Frysco - специалист
Нямам желание да я "модернизирам".На мен в този вид си ми харесва много... за творене-падналата лятна кухня предоставя много възможности, но и там ще се придържам към оригинала.
Tsilkov - майстор
Супер. Успех и ще чакам снимки :)
П. Петков - специалист
Без да се натрапвам - скромно припомням отдавна известен, простичък технологичен съвет:
От снимката се вижда, че почти липсва дистанция между двете части на пантата, касата и рамката.
(Освен, ако снимката не съм я огледал добре.)
Прикачен файл:
035548977-big.jpg
Когато се заваряват панти, добре е цилиндричните им части предварително да се увиват с кофражна или заваръчна тел с диаметър ф(1 - 1,5)мм, като стъпката е (1,5 - 2)см. (За разлика от заваръчната тел, кофражната е по-мека.) По този начин, след заварките, при отваряне и затваряне на вратата винаги се осигурява дистанция между рамката, касата и цилиндрите на пантите. При самото заваряване пантите предварително се "точковат" между навивките на телта, след което тя се премахва и се правят пълни заваръчни шевове. Без тези луфтове, поради големите въртящи моменти при движението, понякога се случва пантите постепенно да се откъртват или движението на вратата се затруднява. Още по-голяма опасност от откъртване има и от несъосност между пантите, когато те са повече от един комплект.
Frysco - специалист
За телта не съм се сетил, но подложих ламаринки от 1 мм и по този начин ги дистанцирах.Просто наистина не си личи на снимката.
Frysco - специалист
Майсторите са приключили с ремонта на покрива:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Не ми хареса как са подмазали капаците и обшивката на комина, но прецених да не го правя на въпрос и си платих.Сметката е 4060 лв, за 150 кв.м, при цена на труда 15 лв за квадрат.Нови керемиди има само на един скат-този който е над стаята зад гърбовете на леля ми и майка ми на първата снимка.
Последна промяна от Frysco на нед юни 14, 2015 1:21 pm, променено общо 1 път.
Frysco - специалист
И малко снимки отвътре....

Изображение
Изображение
Изображение

Искам да попитам, на първата снимка се вижда теклото по стената, повлякло и саждите от комина... някой има ли идея как се мие или дали ако го изпращя отгоре с някакъв латекс, фасаген или квото е там, ще се заличи?

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

А това е терена за следващите действия.Стария бойлер протече преди години, трябва да се махне и да се сложи нов.Около душа ще налепя някакви евтини плочки, ще ми е първи опит да лепя плочки.Ще са ми полезни съвети как да подготвя стената.Ще търся плочки евтиниики.После ще оградя душа със завеса, за да не пръска навсякъде при къпане.Прозорчето на снимката сега е само рамща с мрежичка и тоя парцал там-приятел дърводелец ще ми изработи прозорче с крило и стъкло.Под чешмата на третата снимка ще се появи мивка със шкафче... идеята е че не мога да разчитам да анкерирам мивката стабилно в стената, която е зид от камък.Ще я прикова само в мазилката да не мърда и ще си лежи на шкафчето.Около мивката плочки-стига да останат и отгоре едно огледало и някаква поличка или от онея евтини шкафчета с огледала по вратичките.Кенефа си остава така-казанчето се потрудих да го накарам да проработи, доскоро не работеше.Сега малко изпуска от изпразващото устройство и коляното долу при чинията, но пък вече не ми трябва казан вода и канче :)
Christo - майстор
Браво за старанието да съхраниш къщата на предците си! Ако може да си позволя един съвет, направи нещо с плочата, която е над входа. Сега, както е, цялата вода от двата ската ще се излива на нея. Самата тя е на открито. На времето не е имало сегашните хидроизлационни материали, ще се мокри и ще овлажнява прилежащите зидове. Направи и хидроизолация, дай и наклон навън, сложи улуци на скатовете над нея(още по-добре на цялата къща).

Поздрави и успех!
Frysco - специалист
Улуци ще има, но искам да направя канализация за водата от тях.За плочата съвета е мъдър, ще помисля.Иначе тя самата има наклон.

Тема "Моята къщичка на село." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: