• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kuger - майстор
fikata написа:
Относно схемата, няма изведени 6 края за преобвързване в триъгълник,
А защо трябва да има 6 края, ако намотките вътрешно са свързани на триъгълник?
На клемния извод срещу Т1,Т2,Т3 са означени и съответно C R S, които са от схемата за монофазно захранване с работен кондензатор С2
Ами да не му падне драстично мощността.
icecool написа:
А колко голям кондензатор трябва да сложа за този компресор?
Между 60 и 100 микрофарада опитно, но гледай да не е пусков, че те гърмят при постоянна работа.
fikata - майстор
На клемния извод срещу Т1,Т2,Т3 са означени и съответно C R S, които са от схемата за монофазно захранване с работен кондензатор С2

Е, как ако са изведени 6 края и се свържат в схема "триъгълник" мощността няма да "падне драстично" както при вътрешно свързване в триъгълник и изведени три края. :-D
Важното е, че при монофазното захранване на трифазен ас двигател за да се минимизира загубата на мощност/която така или иначе може да стигне до 70-80%от трифазното захранване/ е при възможност трите статорни намотки да са свързани в триъгълник .Паралелно на една от страните на триъгълника/т.е на една от намотките / се свързва работенкондензатор.
kuger - майстор
Не се прави, че не разбираш, говорех за "класиката" звезда /0,4 kV към триъгълник/0,23 kV.
valentino76bs - майстор
fikata написа:

Е, как ако са изведени 6 края и се свържат в схема "триъгълник" мощността няма да "падне драстично" както при вътрешно свързване в триъгълник и изведени три края. :-D
Важното е, че при монофазното захранване на трифазен ас двигател за да се минимизира загубата на мощност/която така или иначе може да стигне до 70-80%от трифазното захранване/ е при възможност трите статорни намотки да са свързани в триъгълник .Паралелно на една от страните на триъгълника/т.е на една от намотките / се свързва работенкондензатор.
Когато двигателя е трифазен /400V/и е свързан вътре в триъгълник като му се подаде по ниско и монофазно напрежение примерно 230 волта/с раб.и пуск. конд./ не дава ли фира!Аз мислех ,че не става но оня ден бях при бобиньор и пет пъти го питах за този казус и той каза ,че мотори до 3кв стават без значение звезда или триъгълник но вече се съобразява за работата която ще вършат!!!Дали.....?Ако са някви реотани иди-дойди ама мотор?
kuger - майстор
Фира едва ли, но мощноста и въртящия момент спрямо това писано на табелата му ще са никакви.
Все пак при лек пуск и неотговорна работа, мисля ще става.
  • 1
  • 2

Тема "Трифазен компресор за климатик като монофазен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: