• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
Lisko - майстор
Добре, ще питаме.
Значи Норбеков не съм го чувал, не знам каква му е "системата", какво обещава и какво постига на практика, но предполагам има някакво отношение към моя прост въпрос, който е:

- При пресбиопия, има ли смисъл от тренировки за акомодация или няма смисъл ?
Като казвам смисъл имам предвид НЯКАКВО подобрение, не непременно тотално оправяне.
shotik - майстор
Преди години и аз питах за тях ,тук във форума,не помня какво ми е отговорено,но преди две години купих и опитах .
Първото е ,че е не чак толкова комфортно,второ- някой път се налагаше да си извъртам главата и очите/ може би / за да фокусирам върху четиво,трето- почуствах виене на свят .
Като търсих описание ,се оказа ,че се препоръчва да се носят само при тренировки и то за 15 -20 минути.
Не мога да кажа дали са сполучливи или не , но така си лежат там на един рафт и по някога ги слагам.
Утре като съм в София ,ще ги ползвам да видя как ще са ми сега ,а може и да ги взема за следващата седмица да ги ползвам .
naB4o - специалист
Защо се налага въртене на главата - понеже все едно гледаш през ключалка на врата, единствения начин да погледнеш в страни е да завъртиш ключалката на друга страна. Според мен няма нужда от тренировки, проблемът основно е в амортизацията на лещата на окото. Тя става по-малко еластична и започва лека полека да помътнява. Бъдейки по-"стегната" тя не може да се разтяга от мускулите толкова добре. Т.е. не може да си увеличи силата(ДПТ) и е нужна помощ от съответен добавъчен диоптър - addition/ адисион. Започва от +0.5-0.75 и достига до +2.25-2.50 с течение на годините. Това е добавка към далечния диоптър ако имате. Т.е. ако надалеч сте -2.0 след 50-55 години съвсем няма да ви трябват очила за близо, а ако сте +2, за близо ще ви трябват например +2+1.50=+3.50. За тренировките - няма как помътнялата и остаряла леща да си върне предишния вид, като тя ще продължава да си старее, докато накрая стане за операция :) И тогава някой лекар ще потренира и ще ви я смени ;)
shotik - майстор
Съпругата ми е работила като оптик -направа на очила над 30 години. От нея ги знам тези неща ,които са описани. Сега ползвам очила само за четене на ситни текстове,вестниците ги чета без тях,на далече виждам поне на 25 - 30 километра,от Балша ,днес бях в това село ,виждах цялата Витоша,Костинброд ,жк Люлин и други.
toolegittoquit - майстор
Моето мнение е, че това са глупости. Като ми трябва очила, имам едни, които не са от битпазара, а изписани от доктор, който е направил адекватен преглед. Верно, не са 1.50лв от битака, а 80лв и то с по-евтините рамки(не титаниева, а пластмасова със стоманена основа. Не си разваляйте очите с глупости. И особено очила от битака. Некачествените очила могат да развалят зрението, не просто да не го подобряват.
nikolovvd - майстор
Абсолютно!
Дори да ви изработят очила по рецепта, няма да е грешно да ги покажете на лекаря, който ви ги е изписал, ако имате оплакване. Стават грешки понякога и после ви боли глава или ви се изморяват очите и други неща обикновено присъщи за очилата от пазара. Само веднъж съм си вземал такива очила, които ползвах при работа с ъглошлайф, за да не повредя качествени и скъпи очила.
vlax - майстор
toolegittoquit написа:
...... Като ми трябва очила, имам едни, които не са от битпазара, а изписани от доктор, който е направил адекватен преглед. Верно, не са 1.50лв от битака, а 80лв и то с по-евтините рамки(не титаниева, а пластмасова със стоманена основа. Не си разваляйте очите с глупости. И особено очила от битака. Некачествените очила могат да развалят зрението, не просто да не го подобряват.
И аз мислех,че очилата от битака са кофти,но много бях очуден,когато моята офталмоложка,на която имам пълно доверие ми каза как нейни колеги мъкнели с чувалите очила от битака да заредят собствените си оптики.Почти всеки очен лекар има собствена оптика.
Това беше преди 6-7 години.
Сега не знам какво е качеството на очилата на битака в момента.
naB4o - специалист
За грешките, при коректните оптики, обикновено са от грешни рецепти. над 50% от лекарите не могат да измерят очила, особено с по-сложни несиметрични диоптри. Особено ако са с апаратура от преди 30 години. 95% от лекарите не могат да ви измерят комбинирани очила - тип прогресив, а също така и повече от 10-15% от работещите в оптика. Много лекари имат собствени оптики, като там качеството на оптическата услуга е ниско до умерено ниво. Има някоя друга на високо, но там са разбрали, че качеството си има цена (добра заплата за добри работници). Тези лекари с оптиките от Илиенци, просто гледат бърза печалба и не им пука за клиента. Във Варна има такъв, които държи майка си като оптик в магазинчето му. А женицата е на 75+ години, факт е че има знания (поостарели) но вече не е за такава работа.
За качеството на китайските - има и хубави има и кофти конфекции. По-хубавите са и по-скъпи, но е трудно да се различи без специализирана апаратура. Много често на конфекциите - центровете ги няма или са където им скимне, т.е. гледайки през очилата вие гледате през вашия диоптър с определена призматична грешка според рецептата ви. Т.е. образът пречупен от очилата е изместен с определена стойност, която колкото е по-голям диоптъра, толкова по-голяма е грешката.
Качествените очила не винаги са скъпи очила и не винаги скъпите очила са качествени. Евтини и качествени очила могат да се спретнат и за под 30ина лева. И ще могат да се ползват и за работни, ъглошлайф заварки и т.н. Условието е да са с минерални стъкла, ОБАЧЕ 70% от оптиките не ги предлагат :) По-трудни и рискови са за работа, амортизират апаратурата повече, по-трудно се драскат стъклата (т.е. може да не дойдете близките 3-4 години в оптиката за нови). Минусът на тези стъкла е, че са по-тежки и чупливи. С такива стъкла и полска пластмасова рамка ще се вместите в под 30-35 лв. (условие да нямате големи диоптри и сложни астигматизми, примерно стъкло до +2,00 дпт сфера при нас е на 2.40 лв цена на дребно)
Темата е широка, а аз се поотпуснах на няколко бири.... :)
toolegittoquit - майстор
vlax написа:
как нейни колеги мъкнели с чувалите очила от битака да заредят собствените си оптики.
Влакс, приятелю, трудно някой ще ми продаде очила от битака, защото си избирам рамка и диоптрите са ми малко нестандартни. Лещите на очилата, които се продават на битака не са правени според никакви изисквания за качество и регламенти за безопасност. Ако разбера, че давам 70-80лв за очила, а пък някой се опита да ми пробута очила от битака, с които да си разваля очите, ще го накарам да ги глътне целите, честно си казвам.
vlax - майстор
toolegittoquit написа:
vlax написа:
как нейни колеги мъкнели с чувалите очила от битака да заредят собствените си оптики.
Влакс, приятелю, трудно някой ще ми продаде очила от битака, защото си избирам рамка и диоптрите са ми малко нестандартни. Лещите на очилата, които се продават на битака не са правени според никакви изисквания за качество и регламенти за безопасност. Ако разбера, че давам 70-80лв за очила, а пък някой се опита да ми пробута очила от битака, с които да си разваля очите, ще го накарам да ги глътне целите, честно си казвам.
Как да разбереш ,трябва да си на мястото на работа на naB4o .
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Очила на дупки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: