• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 19
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
hidrazin - майстор
Микропорестия маркуч е калпава работа. Върши работа ама като кучето на нивата.
:partyman:
atanasov2004 - специалист
Що да е калпава работа микро порестия маркуч-много си е добре даже...много, много по добре е с него. Правя си ситемата от сивите ПВЦ тръбички Фи 20 с подходящи тетки и колена и едно без цветно лепило за ПВЦ, съхне за минути и много здраво. Правя си "решетка" за редовете и маркуча нахлузвам направо върху тръбичките, няма връзване и скоби. Самата решетка фиксирам със забити в земята чамови колчета и канап, маркучите "затапвам" пак тапи от пръчки от черница :-D В края маркуча е затиснат със стара керемида. Не ги заравям, могат да се местят по близо или по далече от корените. Всичко струва стотинки и се ползва многократно, няма филтри, не се запушва от пръста, може да мести и плеви...Въпреки че ползвам почвен хербицид. Напротив много по добре напоява, по равномерно прави широка 8-10см водна пътека. Есента го измивам със силна струя, навивам, връзвам с връзки всяко парче и в един голям чувал до следващата година....Аз съм много доволен :-D
Svetoslavoff1 - майстор
Атанасов, ако не те затруднява качи някоя снимчица на твоята система за напояване и може би по-интересните възли. Че сериозно се замислям да пооптимизирам хамалогията по напояванетом - сега съм гравитачно. За всеки сезон ли лепиш нови пвц елементи?
Ок :) Ще снимам, ама ще се моля на сина да качи :-D Щото не съм много, много в час :-D Няма нищо сложно пластмасовите тръбички се режат с ножовка, слагам тетки и последния ред коляно. Схемата е такава: ТТТТТТТТТТТ , получава се главен тръбопровод и разклонения с междуредия 60см-80см, нахлузвам върху тръбата маркуча от бидона или направо от чешмата. Не правя всяка година тази "Решетка" просто я прибирам внимателно под един навес...ползвам 3та година. И да изгори от слънцето не е скъпо - тетка -40ст, коляно също 40ст, тръбата 80ст метъра с лепилото не надхвърля 20-25лв...Самия маркуч е по скъп 80-90ст линеен метър, доста по скъпо от лентовия с капкообразувателите, но аз съм дал за 100м порест+ тръби+колена+лепило около 120-130лв и ползвам трета година, а съм ползвал само 70 метра - 14 реда по 5 метра. Имам резерва 30метра от него, ако се заравя малко колкото да не гори от слънцето/щото е рециклирана гума/ мисля че 5-6 години може да се ползва. Успех :)
Svetoslavoff1 - майстор
Аз поливам от кладенец, като първо пълня няколо бидона по 1м3 да скърша водата, че е студена. Бидоните са на поставки на около 20-30см над земята. Дали налягането ще е достатъчно...
Andri01 - майстор
При мене денивелацията е към 4м. и горе-долу става капковото-45 минути за 2 реда по 7м.
hidrazin - майстор
atanasov2004 написа:
.... И да изгори от слънцето не е скъпо - тетка -40ст, коляно също 40ст, тръбата 80ст метъра с лепилото не надхвърля 20-25лв.......
Не стига че е калпав ами е и мноооого скъп. И е по-скъп не само от лентовия ами и от твърдия капков. И то два пъти по-скъп.
И фитингите му са два пъти по-скъпи. И какви лепила, какви ножовки, какви ПЕТ лева бре???
Как ме виждаш да търча с ножовката и туба лепило? :-D Нямам време да си губя времето.
Това недоразумение дето ползваш сигурно е на ХИТ ПЛАСТ ТЪРГОВИЩЕ ?
А да си се замислял защо никой и никъде не го ползва? Е, разбира се с някои изключения. :lol:
:partyman:
kr1100 - майстор
hidrazin написа:
atanasov2004 написа:
.... И да изгори от слънцето не е скъпо - тетка -40ст, коляно също 40ст, тръбата 80ст метъра с лепилото не надхвърля 20-25лв.......
Не стига че е калпав ами е и мноооого скъп. И е по-скъп не само от лентовия ами и от твърдия капков. И то два пъти по-скъп.
И фитингите му са два пъти по-скъпи.
Самата истина казва Хидразин . Напълно поддържам мнението му.
Тетки и колена под 18-19 ст, капкова тръба ф 16 мм с отделители през 20 см - 0,48 лв /м . Тръба ф 16 без капкоотделители около 34 ст/м. И това са цени за италианско и испанско производство .
Колеги в духа на добрия тон на форума е да се дават съвети за неща които сте ползвали...Да се изказвате не подготвени и да давате крайни мнения за неща които не сте ползвали или дори не сте видели е просто смешно. Кой как иска да си полива. Аз споделям мнения за неща които лично съм пробвал и за които давам гаранция. Тази система е от три години и работи перфектно! Видял съм я от човек дето ми помогна да се снабдя с микро-порестия гумен маркуч за подпочвено поливане на ягоди. За колегата който пита - да цистерна с вода 1 м3 ще върши работа за поливане дори тази цистерна да е на височина 50 см от земята, но става малко по бавно но поливането е равномерно. Повтарям предимствата са големи: не се запушва, не се влияе от налягането, многократна употреба...Маркуча не е купуван от там от където предполагате :wink: Просто това са съвсем различни видове микро-порести маркучи. Този за който пиша е за подпочвено напояване и съм видял изградена поливна система на цяла овощна/в случая сливова/ градина където човека спокойно си минава с леката кола и ремаркето и всичко е заровено под земята и не се вижда и не пречи да се минава като самата градина е затревена след 5 та година със специална тревна смеска която даже не се коси-мързелива работа :-D Успех на всички и нека годината е плодородна...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 19

Тема "Домати" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: