Специални благодарности на тАни! Ти наистина ли си ги прочел въпросните идиотщини?! И си съгласен?? Мене ми се струва, че нещо ни омотават ... яко
Може би все пак бъркам - за пиковото натоварване ли става дума? Или за наглостта ни да си ползваме ток, когато няма слънце?! Допълнителните налози имат смисъла на "тоягата и моркова"! Как да съобразя дневната си консумация, така че да не допринеса за разбалансирането на системата? Повярвай ми, имам такова желание ... и възможност! Защо не е заявено кога/как се разбалансирва енергийната система??? ... малка сумичка ... небрежно удвоена, безапелационно за половин година. Явно няма проблем догодина да бъде повдигната на квадрат 
За да се балансира енергийната система, е необходимо моментното производство да съвпада с моментната консумация. За съжаление, по-голямата част от електроцентралите са прекалено инертни, а консумацията е трудно предвидима. За да се осъществи баланса се правят ПРОГНОЗИ на консумацията по часове в денонощието и по тези прогнози се дават заявки на производителите кой каква мощност трябва да осигурява през всеки час от денонощието. Понеже спомена фотоволтаици - те също са ощетени от тази добавка. Трябва да изготвят прогнозни графици почасово. За всеки киловат по-малко от прогнозираното плащат неустойки, а всеки киловат произведен в повече от предвиденото им се плаща на по-ниска цена. Същото е и с потребителите - ЕРП в случая, но важи и за всеки един потребител на свободния пазар. Ако консумацията за даден час е по-висока с няколко мегаватчаса от прогнозния му график за даден час, то закупува недостига на енергия на по-висока цена от електроцентралите които са в горещ резерв. Ако консумацията е по-малка, от това, което са дали в прогнозата си, то плащат неустойка на електроцентралите, които са произвеждали електроенергия, но не са успели да я реализират. затова е по-рентабилно да се влезе в балансираща група, в която разликите в прогнозите взаимно да се компенсират.
Не знам за тебе, но лично на мен това ми звучи логично и не е новост. Имало го е, има го и ще го има и за в бъдеще. Не веднъж съм писал за това, когато е ставало въпрос за бъдещето и акумулатори на електромобили. Това, че не си го виждал досега като такса, е защото ти е било включено в общата цена, но откакто се либерализира пазара, това вече си е отделна пазарна ниша.
Питаш ме дали съм съгласен? Какво значение има какво ще ти отговоря? Нали знаещ че мразя да мрънкам. Това са обстоятелствата и ИМАМ ИЗБОР как да им РЕАГИРАМ. В случая няма как да знам кой какво е писал в прогнозите си точно за този час, нито пък да знам какво е потреблението в момента, така че НЯМА КАКВО ДА НАПРАВЯ по въпроса. Няма тояга , няма морков, никой не очаква конкретно действие от мен. Единственото ми възможно действие е да си сменя доставчика, ако не ми харесват условията