Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
alsted - майстор
Специални благодарности на тАни! Ти наистина ли си ги прочел въпросните идиотщини?! И си съгласен?? Мене ми се струва, че нещо ни омотават ... яко :x Може би все пак бъркам - за пиковото натоварване ли става дума? Или за наглостта ни да си ползваме ток, когато няма слънце?! Допълнителните налози имат смисъла на "тоягата и моркова"! Как да съобразя дневната си консумация, така че да не допринеса за разбалансирането на системата? Повярвай ми, имам такова желание ... и възможност! Защо не е заявено кога/как се разбалансирва енергийната система??? ... малка сумичка ... небрежно удвоена, безапелационно за половин година. Явно няма проблем догодина да бъде повдигната на квадрат :evil:
Тани - модератор
Прекалено си заслепен от емоции, за да разбереш за какво става въпрос! Не, и това не е! Няма нищо общо с консумацията по някое време на денонощието. Дори да има - пак си в грешка. В момента се стимулира консумацията ... през нощта. Не знам дали си обърнал внимание, че намалиха цената на нощната енергия не с хилядни от лева а с няколко стотинки :wink:

За да се балансира енергийната система, е необходимо моментното производство да съвпада с моментната консумация. За съжаление, по-голямата част от електроцентралите са прекалено инертни, а консумацията е трудно предвидима. За да се осъществи баланса се правят ПРОГНОЗИ на консумацията по часове в денонощието и по тези прогнози се дават заявки на производителите кой каква мощност трябва да осигурява през всеки час от денонощието. Понеже спомена фотоволтаици - те също са ощетени от тази добавка. Трябва да изготвят прогнозни графици почасово. За всеки киловат по-малко от прогнозираното плащат неустойки, а всеки киловат произведен в повече от предвиденото им се плаща на по-ниска цена. Същото е и с потребителите - ЕРП в случая, но важи и за всеки един потребител на свободния пазар. Ако консумацията за даден час е по-висока с няколко мегаватчаса от прогнозния му график за даден час, то закупува недостига на енергия на по-висока цена от електроцентралите които са в горещ резерв. Ако консумацията е по-малка, от това, което са дали в прогнозата си, то плащат неустойка на електроцентралите, които са произвеждали електроенергия, но не са успели да я реализират. затова е по-рентабилно да се влезе в балансираща група, в която разликите в прогнозите взаимно да се компенсират.

Не знам за тебе, но лично на мен това ми звучи логично и не е новост. Имало го е, има го и ще го има и за в бъдеще. Не веднъж съм писал за това, когато е ставало въпрос за бъдещето и акумулатори на електромобили. Това, че не си го виждал досега като такса, е защото ти е било включено в общата цена, но откакто се либерализира пазара, това вече си е отделна пазарна ниша.

Питаш ме дали съм съгласен? Какво значение има какво ще ти отговоря? Нали знаещ че мразя да мрънкам. Това са обстоятелствата и ИМАМ ИЗБОР как да им РЕАГИРАМ. В случая няма как да знам кой какво е писал в прогнозите си точно за този час, нито пък да знам какво е потреблението в момента, така че НЯМА КАКВО ДА НАПРАВЯ по въпроса. Няма тояга , няма морков, никой не очаква конкретно действие от мен. Единственото ми възможно действие е да си сменя доставчика, ако не ми харесват условията :idea: Е мога и да се откача напълно от системата, но това на този етап никак не е рентабилно!
fbr - майстор
Виждам голяма промяна в разбиранията на Тани, съпоставено с това, което отстояваше в една мноого голяма тема свързана с енергетика. Явно доста се е потрудил, за което заслужава адмирации.
Тани - модератор
Благодаря! Човек се учи докато е жив! Все пак ще може ли да си по-конкретен? Не можах да разбера какво точно имаш предвид?
toolegittoquit - майстор
Докато не се либерализира пазара на електроенергия, така че да може да избираш и сменяш доставчик с едно телефонно обаждане, ще трябва да се съобразяваме с вкарването на всякакви нови и наличието на всякакви стари "таксички".
Тани, тъжната истина е, че ти няма какво да направиш, защото доставчикът де факто е монополист и е много трудно да имаш достъп до свободен пазар на електроенергия. Бяха давали репортаж на човек, който е успял и плаща с 20% по-ниска цена на електроенергия. Има какво да се направи - сменяш доставчик. Но звучи лесно само на теория.
п.п За справка - в Англия има едно 10-тина "доставчика" на енергия. Сменяш, когато пожелаеш.
fbr - майстор
Тани написа:
Все пак ще може ли да си по-конкретен?
Прогнозируемоста на зелената енергия (изключая ВЕЦ), е ахилесовата И пета. В предишни твои мнения, останах с впечатление че не отдаваш особено внимание на това. В последния пост виждам че това вече не е така.
fikata - майстор
Тани =D>
Похвално е за времето,което си отделил и усилията ,които си положил за да отговориш точно и ясно и с думи прости на автора на темата.
Едва ли авторът alsted те е разбрал, защото той продължава да пита дали за "пиковата"/т.е върховата/ енергия се отнася, като не е за реактивната или активната или пък е за дневната и нощната тарифа е тази такса.
Както и да е...Който разбрал- разбрал. Както се казва се казва отговорът на въпроса си го "преобразувал във вид, удобен за логаритмуване" :-D но ...
Вярвам,че много са го разбрали.
:prost:
alsted - майстор
В движение, малко "отгоре" прегледах подадената информация и наистина не бях асимилирал смисъла на въпросната таксичка. Щом казвате - примирявам се! Обещавам да се примиря и утре ако хлебопроизводителите си вкарат такава в цената! Имат право хората - предвидил някой, че по празниците ще се изяде повече хляб, пък хората взели, че наблегнали на мръвките ... И ся к`во - хлебарят да е вътре ли? И зеленчукопроизводителите така ... Що не и железницата - прогнозирали хората пътници, ма те взели, че си намерили друг транспорт. Ами хаква се една таксичка - утрепътуващите да поемат пропуснатите ползи (или чисти загуби).
До колкото знам, за поддържането на системата се разчита най-вече на ВЕЦ-овете. Точно затова и споменавах пиковото натоварване. Принципно се произвежда някакъв стандартен (прогнозиран) минимум и при увеличаване на консумацията се задействат пропорционално мощности от ВЕЦ (тъй като те са най-мобилни). За другата крайност, ако наистина консумацията падне тотално, следва изпускане на пара от ТЕЦ и АЕЦ (иначе ще се вдигне честотата). Е, има едни ПАВЕЦ, които също би трябвало да участват в този процес, но количеството им (мощностите) като цяло са нищожни, а мераклии да инвестират точно там няма.
Бъркам ли пак нещо?
fox_vt - майстор
То балансирането на мрежата ясно така си е било така и ще бъде нищо ново под слънцето.Защо аджеба си го плащаме ние.Има си цена на тока за която цена те са длъжни да ти доставят ток с нужното качество и количество.Всичко е разбито защото било как беше либеразирано.Ми утре като се строши джипа на ремонтната група айде в цената и ремонтни дейности.Ако преди това е било включено в цената то сега след като е извадено от нея някъде някаква цифра трябва да слезе надолу,така казва математиката.Вие нещо да сте забелязали такова освен увеличаването на цената от другия месец ли беше :wink: Както и да ги обясните процесите в енергомрежата за цената никога няма да има логично обяснение.
kuger - майстор
fox_vt написа:
Защо аджеба си го плащаме ние.Има си цена на тока за която цена те са длъжни да ти доставят ток с нужното качество и количество.Всичко е разбито защото било как беше либеразирано.Ми утре като се строши джипа на ремонтната група айде в цената и ремонтни дейности.Ако преди това е било включено в цената то сега след като е извадено от нея някъде някаква цифра трябва да слезе надолу,така казва математиката.Вие нещо да сте забелязали такова освен увеличаването на цената от другия месец ли беше :wink: Както и да ги обясните процесите в енергомрежата за цената никога няма да има логично обяснение.
Щото си "виновен", че не харчиш, или икономисваш, когато ТЕ искат! Щото никой не иска да им стъпи на врата! Щото ТЕ дават където трябва, за да плащаш ТИ, когато поискат! Ей за това!
Щото няма власт, която да се интересува от раята си, освен при избори!

Тема "Нова таксичка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: