• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 48
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Bradley - специалист
dundi написа:
Здравейте! Следя темата и се интересувам, в момента още се уча да заточвам, но резултатите са обнадеждаващи :-). Тези същите камъни освен в Бриколажа за 5 лева се намират по железариите и за 3 лева. Аз си взех Дронко 180/400 и един уж немски на Брудер Манесман но изглежда много китайски. не беше равен но го подравних. Очаквам следващите постове на колегите които имат повече опит.
Добро допълнение. Те на райдер всички са м/у 2/3/4/5 лева според това кой къде ги намери
Добър избор
Баш китайски са ако не се лъжа, но една снимка ще помогне да определим са ли / не са ли

Никой не се е родил научен, а и заточването е сравнително елементарен процес - малко геометрия, малко физика и много мерак + проба-грешка начин на учене

Ако решите да купувате камък райдер - показаният по-горе е най-читавият от трите вида - сив/розов / ; бял/черен ; сив/червен (сите идат от братски китай де) и с успех може да си заточвате кухненските ножове (не очаквайте бръснеща острота или луканки по няколко микрона дебели де), градинарските инструменти или някое и друго длето за по-груби дейности...
dundi - специалист
Добро утро на всички. Ето и снимките на камъка. С един подобен вероятно на Ориент,като работих ножа от двете страни на камъка последователно + водна шкурка 800 и накрая няколко тръквания на керамичната част на едно Лански постигнах задоволителни за кухнята резултати, т.е. реже принтерна хартия горе долу, а едно малко ножче може да се каже че почти бръсне :-)Много е интересно и завладяващо.

Прикачен файл

DSC00220.JPG В горния ляв ъгъл се вижда че има някакви ръбчета, но ще го дооправя.

Прикачен файл

DSC00219.JPG

Прикачен файл

DSC00218.JPG
Allan - специалист
Китайче опаковано в Германия поне което знам за марката, но може и да е хубав камъка Брадли ще каже.
Bradley - специалист
GATCO Soft Arkansas

Изображение

https://www.youtube.com/watch?v=JKZsNO4zQ38

Изображение

Проба, проба, проба:
1
2
3

ОК

Така - направо от кутията с вода и масълце...

около 200 движения общо и при двата лубриканта

резултатът - сходен, да не кажа еднакъв

никакво затлачване при употреба на камъчето с вода

добра тактилна и слухова обратна информация при заточване - т.е. усеща се и се чува ако ъгълът при който подхожда острието към повърхността на камъка бъде променен

не съм правил никакви опити да формирам косъм, да го обирам ако случайно съм формирал такъв

както не съм правил и микроподвод

идеята на клипа е - човек си купува такъв камък, вади го от кутията и без да има някакъв опит се опитва да заточи стандартен кухненски нож

както се вижда от клипа - макар и малко бавно камъкът е в състояние да заточи неостър нож

https://www.youtube.com/watch?v=E-hh40iGdxI

камъкът съм го взел с друга цел - за използване в прогресия с други камъни и експериментиране с този тип абразиви в комбинация с камъни, отделящи колоиден тип суспензия, но за това ще си говорим друг път...
Allan - специалист
Честито за придобивката.
Bradley - специалист
Благодаря.

подготвяне на камъка за тестове

https://www.youtube.com/watch?v=nSRCmtgAgXw

Допълвам:

След половин дузина ножове, заточени днес, мога да рапортувам следното:

- финишът, коийто се получава след използване на мекия арканзаски камък (подравнен с абразивен прах около 10 микрона) лесно може да бъде сравнен с този, който оставят medium пръчките на spyderco sharpmaker, които са около 15 микрона;
- финишът е по-добър от този след dmt fine (25 микрона) и е близо до този след dmt extra fine (9 микрона);
- остротата, която можете да получите за масовите кухненски ножове е повече от достатъчна, дори бих казал, че е леко overkill;
- за стомани като 1095 cro-van, О1 и ШХ15/52100 - използването на подобен камък след диамантена пластина грит 325 или SiC/Al2O3 камък грит 320/400 може да бъде описано като положително - остротата е осезаемо по-висока, за задържане на острота все още не мога да кажа;
- ако камъкът се използва за стандартно заточване с формиране на косъм и обиране на косъма /нещо, което аз не практикувам/ е добре да се използва по-слаб натиск (от порядъка на 250/300 грама максимум) и на всеки 20-на алтернативни повтарящи се движения, остротата да бъде проверявана, защото лесно може да изпитате т.нар. Burnishing ефект, подобен на прекаляването със стропинг
Bradley - специалист
Кратко клипче за използване в прогресия от два камъка:
1. суатикомет 150/320 SiC за оформяне на режещия ръб и спиране преди пълно оформяне на apex-ът
2. мекият арканзасец за създаване на микроподвод/micro bevel

https://www.youtube.com/watch?v=ppUiaHjaZo4
Bradley - специалист
Още един незнаен камък

------------------------------------------------

... имам възможност да ви запозная с едно камъче, което аз идея си нямам какво е освен следните предположения

алуминиев оксид с неясна чистота
сравнително отворена структура - пие много вода
свръзка вероятно керамична

които може да са и напълно погрешни - разчитам на вас да внесете яснота

Коцето каза че камъкът най-вероятно е производство на ЗАИ Берковица и е част от машина за шлайфане на стъкло - ако съм запомнил правилно - ако ли не - ще ме поправи...

В клипчето се вижда колко имаше за подравняване, но за половин час и абразивно зърно 16 Al2О3 им видях сметката на вдлъбнатините...

едната страна е финиширана на грит 80 SiC, а другата на 150 SiC

- за проба разбира се...

Едрината на камъка е неясна поне за сега - надявам се на принципа проба грешка да установя къде му е мястото в точиларската стълбица и става ли за заточване на ножки...

И пак казвам - ако някой е виждал, използвал, има подобен камък да се включи смело и да дава инфо
*DRINK*

Изображение

https://www.youtube.com/watch?v=soiKQnM9-iQ

Изображение

Заглавието подлежи на промяна ако някой далновиден колега даде повече инфо "ко туй нящо"!
Bradley - специалист
Използване в прогресия от два камъка:
1. японски тип камък за заточване макита 1200 грит
-> 13 микрона алуминиев оксид, resin bond, отворена структура, мек,
формира колоиден тип суспензия,
използван за формиране на режещ ръб като суспензията възпрепятства формирането на косъм/заусенец/burr
2. мек арканзас гатко за установяване на микроподвод/micro bevel

https://www.youtube.com/watch?v=LfHGVXbbRW8
Allan - специалист
Камъка на опинел е много добър, заслужава си парите наистина.
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 48

Тема "Всичко за заточването" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: