gogoroska написа:Наистина няма да ти трябва помпа ако продължиш тръбата след радиатора, но внимаваи с дължината на тръбата за да не се получи по голямо съпротивление при което водата ще циркулира там където е по малко съпротивлението.Нестава ли да работи на един температурен кръг и съща така да питам аз си мислех да е отворена система както съм в момента.Сега за тази система всичко ми е ясно,ама човек цял живот се учи нали!И каква грешка съм щял да допусна ако не става на отворен кръг.Даже си мислех да го правя на термо сифон и евентуално помпа ако се качи температурата на котела да пръсне по бързо водата.Ако искаш към подовото да имаш и радиатори или към съществуващите радитори да инсталираш подово, на същото се монтира отделна помпа и винтил за регулиране на температуратаТова се отнася за системи които работят на 2 температурни кръга.
Нестава ли да работи на един температурен кръг и съща така да питам аз си мислех да е отворена система както съм в моментаАко си само на подово и източника на топла вода е камина или котле на въглища е меко казано малко опасно, тъй като подовото работи на входяща t максимално 40C., а камината или котлето са малко неконтролируеми. Газовите и ел. котлета са 100% регулируеми и стават за тая работа без проблем, даже си имат и помпа.Друг е въпроса дали пред всяка къща минава газ и с колко ще натовари бюджжета ел. котлето.

ror написа:
това какво значи, аз имам 4 колектора с по 5 щуцаИзвинявай но не разбрах въпроса