• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
onkelabg - специалист
Здравейте....
Имам печка тип Циганка, обаче е в по-друг модел,като старите си печки на дьрва и вьглища. Наумил сьм си с Ваша помощ да е облепя с огнеопорни тухлички отстрани ако може и някой да го е правил.
Направих и някоя снимка да се види за какво иде реч.
Размери , който сам свалих незнам дали правилно постьпвам затова и споделям тук с вас/за Поправка/ какво да меря.
1/ вьтрешно от страни/гледайки отпред/- разтоянието е 32см на страна
2/височина вьтрешна от дьното до зацепка под-чугунения капак е -48см
3/ с поставена кофа вьтре по-средата, отстоянието на кофата от/4- страни/ на печката е близо 4,5см.
Вьпросите ми са
-може ли и с какви тухлички да се залепят за ламарината
-има ли такьв размер подходящ за моя случай
-тухличките от акумолираща печка, мисля са тьнки и са подходящи :cry:
-с какво се лепят те.....топлоустойчево лепило и какво

Ще сьм доволен да споделите вашите мнения и препорьки.

Прикачен файл

25062015233.jpg

Прикачен файл

25062015232.jpg

Прикачен файл

25062015231.jpg
Последна промяна от onkelabg на чет юни 25, 2015 3:25 pm, променено общо 1 път.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Изображение
Това е "циганска любов". Твоето е "печка Чудо"
По въпроса ти. Ефект има, ако тухлите се нагряват директно или поне са допрени до директно нагрятата повъхност. В твоя случай си има въздушна възглавица между горивната камера и обшивката и тухли покрай обшивката само ще намалят усещането за топлина
onkelabg - специалист
Значи по-моя метод, файда няма....
или с по-дебели тухли..знам ли, в OLX видях подобен модел на моя с тухли
http://olx.bg/ad/pechka-chudo-s-ogneopo ... 5iN2A.html
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Наслагай колкото можеш повече въздуховоди. Ф-та, S-ки, колкоо поеме без да влошава тегленето. Това ще ти оползотвори топлината
onkelabg - специалист
Да разбирам повече кюнци..така ли....
ако е това ще се постарая доколкото ми позволява местото близо е до стена и е ограничено.. :shock:
шоп - майстор
Огнеупорни тухли се използват за да се вдигне максимално температурата в зоната на горенето и съответно да имаме пълно изгаряне, малко пепел или сгурия и високо КПД. В случая ти имаш горене в металната кофа и огнеупорните тухли няма да изпълняват тази си функция. Единствено могат да акумулират топлина и след изгасването на печката да я отдават известно време.

И най- важното не се лепи метал за тухла, защото имат различно линейно тепературно разширение и ще спука. Тухлата се реди в "сух зид" и се закрепва към метала в жлебове, улеи, планки и т.н.
onkelabg - специалист
Проекта за сега се стопира....явно няма да е кой знае, какьв ефект от тухлите в моето начинание.
lov - майстор
Правил подобно нещо само дето преправих една стара нафтова печка на такова чудо. И понеже имаше бол място около казанчето го запълних с тухли за да стане като акумулираща. Имах две казанчета едното по голямо та с него само на цепеници ама с регулирането по трудно и с тухличките ефекта се усеща.. А тухлите най обикновенн стари ляти. Закрепването както е писал колегата суха зидария и някаква ламаринена лента за допълнитено укрепване.
piron45 - майстор
С тухлите няма да постигнеш кой знае какво. Ако толкова ти е мерак да направиш нещо, направи една водна риза, поне да си топлиш вода за един радиатор.Имал съм такава печка и тя гореше доста бурно та кофата ставаше червена. Затова смятам че една водна риза с диаметър да речем за кофата +1см луфт ще се топли добре, и ще можеш да си сложиш радиатор в съседна стая или още по добре ако имаш стая над тази с печката, няма да и трябва помпа. А за кюнците има едни уширения с дупки, или подобни на радиатор, които се слагат непосредствено над печката и отдават остатъчната топлина от дима, така че да не излита през комина.
onkelabg - специалист
Ще мисля и този вариант...
  • 1
  • 2

Тема "Печка Чудо/турска/- с огнеопорни тухли-Може ли и как.." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: