• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ivanovbg - майстор
Taka e според теб, но според науката...
Имаш тръби - сложи една легнала и една права . Правата да е под 45 градуса на юг , а ориентацията на легналата да е изток- запад. Тоест евентуалния панел да е южна насоченост - най добрата!. Напълни и двете с вода - на легналата ще трябва да я затапиш. После почни да мериш температурите и на двете и направи графика по часове. После пак може да говорим.

:partyman:
шоп - майстор
Иванов, не споря за ефективността. Мен 10-20 или 30 процента не ме притесняват. Системата е такава, защото подготвям същите системи на двама приятели, които живеят в апартаменти и не са на последен етаж. 1.80 високи тръби + колектор 20 см няма как да се монтира на балкон. А хоризонтален колектор с наклон 90 градуса закрепен външно на парапета е лесен и удачен за монтаж. 2-4 или 6 тръби повече на 20 тръбен колектор не бърка нищо и ефективността ще е същата. Обаче остават + при монтажа.

Иначе идеята ти за тази опитна установка е добра и лесна за замерване. Само че запушването на легналата не трябва да е плътно, защото при темп. разширение на водата пурата ще се спука.
ivanovbg - майстор
Е щом е за бизнес - става. Иначе същия дневен добив на този колектор го докарваш с 1 турска алуминка.
Ако ти се занимава направи теста с тръбите да ти се изясни. Ако ли не - здраве.
шоп - майстор
Не е за бизнес:-))) не работя за пари. Пари си имам и не печеля от приятели:-) Ядем и пием с приятелите и понеже те са хора фенове на зелената енергия съчетаваме полезно и приятно.

Нямам турска алуминка и няма да имам за да сравня, но съм малко скептичен дали алуминка ще стопли 120 литров боилер от 38 до 74 градуса в ден като днешният с 50% облачност.

нека собственици на алуминки споделят
barborino - специалист
шоп написа:
Не е за бизнес:-))) не работя за пари. Пари си имам и не печеля от приятели:-) Ядем и пием с приятелите и понеже те са хора фенове на зелената енергия съчетаваме полезно и приятно.

Нямам турска алуминка и няма да имам за да сравня, но съм малко скептичен дали алуминка ще стопли 120 литров боилер от 38 до 74 градуса в ден като днешният с 50% облачност.

Шопе, с колко тръбен колектор стопли бойлера? С коментирания 20 тръбен хоризонтален ли стана? :-)
шоп - майстор
колектора е 22 хоризонтални тръби + 20 тръби вертикални , има консумация от 2 перални, съдомиялна и едно къпане през деня, системата е 240 литра буфер 240 литра+ 2 бойлера по 120 литра. сутринта бе 38 сега е 74 вече се разтоварва, че и в двете бани се къпят в момента
lov - майстор
шоп написа:

Няма как да сравниш времето на всякъде е различно.Викаш 50% облачност е не съм си в къщи ама такъва пек ме мори по обяд че моите алуминки със сигурност към 2-3 са били на макс ако е било времето такова и там.
шоп - майстор
Такаааа... системата преодоля тест "ваканция"

бях 10 дни в отпуска и двете ми системи, верикална 20 тръбна и хоризонтална 22 тръбна тези 10 дни бяха с изключено ел.захранване. За тази дни флуида в общо 151 метра неръждаемо гофре се е изпарил в следствие на завиране и кондензирал в двата 240 литрови буфера. Днес с почти символичен спад на флуид ( около 2-5 литра) за 480 литра буфери и 2х120 литра бойлери системите тръгнаха само с подаване на ел.напрежение:-)))
Определено ситемата копира ДБ системите при липса липса на консумация на топла вода и липса на ел.захранване, но се нуждае от по-маломошна помпа.
Последна промяна от шоп на вт юли 21, 2015 8:33 pm, променено общо 1 път.
saraneron - специалист
ivanovbg написа:
Имаш тръби - сложи една легнала и една права . Правата да е под 45 градуса на юг , а ориентацията на легналата да е изток- запад. Тоест евентуалния панел да е южна насоченост - най добрата!. Напълни и двете с вода - на легналата ще трябва да я затапиш. После почни да мериш температурите и на двете и направи графика по часове. После пак може да говорим.

:partyman :
Според НАУКАТА/закона за пречупване и отразяване на светлината спомен от физиката в 6-7-8клас ???/, вакумните тръби са с възможно НАЙ-ГОЛЯМ коефициент на отражение!!! Ако ги правеха във вид на сфера ,тогава това щеше да е върхът на НАИ-ГОЛЕМИЯТ КОЕФИЦИЕНТ НА ОТРАЖЕНИЕ НА ПОДОБНИ ИЗДЕЛИЯ!Нямаше да се отразява светлината САМО ОТ ЕДНА ТОЧКА,ДОКАТО ПРИ ТРЪБИТЕ ТОВА Е ЕДНА ТЪНКА ЛИНИЯ по дължината на тръбата,и в ляво и дясно от нея започва отражение, което с разстоянието до тази линия отразяването нараства главоломно!Предимство е че този КАЛПАВ коефициент НА ОТРАЖЕНИЕ се запазва почти постоянен ПРЕЗ ДЕНЯ/демек,ПО-ЛОШО неможе да стане и си го има по рождение/, докато не започнат да се самозасенчват тръбите .Тогава ЗАПОЧВА ДА СТАВА ПО-ГОЛЯМ, докато при плоските този коефициент плавно се мени през деня!Единственото предимство е вакумът ,който компенсира загубите от топлоотдаване в атмосферата в сръвнение с плоския колектор!Ако се направи плосък колектор с изолация вакум ще е най-даобре но конструктивно е сложно и скъпо!Така ,че Шопа е по-близко до науката а до практиката съвсем е без конкуренция!
Последна промяна от saraneron на вт юли 21, 2015 10:01 pm, променено общо 9 пъти.
шоп - майстор
saraneron написа:
ivanovbg написа:

saraneron, не мога да разбера празният ти копи-пейст. Или изказваме мнение или не празим излишен спам.

П.П между другото благодаря на колегата Евгений, който ми прати следните линкове

download/file.php?id=97024

ако забелязвате колектора е хоризонтален :-D
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Бюджетна соларна система с вакумни тръби за 2-3 дни" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: