Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Palawnik - специалист
А правил ли си някой сметки? Вата, балон, тръби, време за направянето? Монтажа на възвратния клапан? Май не съм виждал такъв за 3/4” или 1” (може и да има). Няма ли да ти излезе по-евтино с хидрофор.
Ако използваш разширителен съд, какво ще правиш като се изпразни, а ти си с насапунисани очи?
Пак се огледай за някакво малко местенце. Според мен ще ти излезе по-евтино и по-бързо ще стане с хидрофор.
Помисли още малко и послушай Лазар.
Palawnik - специалист
А правил ли си някой сметки? Вата, балон, тръби, време за направянето? Монтажа на възвратния клапан? Май не съм виждал такъв за 3/4” или 1” (може и да има). Няма ли да ти излезе по-евтино с хидрофор.
Ако използваш разширителен съд, какво ще правиш като се изпразни, а ти си с насапунисани очи?
Пак се огледай за някакво малко местенце. Според мен ще ти излезе по-евтино и по-бързо ще стане с хидрофор.
Savov - специалист
[quote="LazarGanev"] ако окачиш душа на нормална височина - тече само студената вода, а ако го свалиш на нивото на батерията - тече и топла вода.

Полезна информация, благодаря.

2) вариант - във водомерната шахта монтираш само помпата, а останалата част от хидрофора - балон и пресостат монтираш на тавана и ги термоизолираш.

Пресостата не трябва ли да е при помпата?

Във някой от вестниците на "Направи сам" имаше статия и чертеж за подобен случай,като идеята там е да се ползва резервоар от бойлер който е свързан с водопреносната система само с едната тръба ,а другата е запушена.Когато налягането е голямо,в резервоара се пълни вода дотогава докато налягането на въздуха в него се изравни на това с водата,може би 1/2 или 3/4 обем и когато се пусне от батерия вода ,този въздух избутва водата.

Точно така си представям работата на затворения мембранен разширителен съд. Имам и стари балони от бойлери, но ме е страх да не протекат.

Икономията е майка на мизерията, съгласен съм. Обаче си представям нещата така - сега поставям въпросния мембранен затворен разширителен съд на тавана, а след време във водомерната шахта монтирам някаква обикновенна, компактна /без балон/ помпа, с пресостат. Дали ще стане?
LazarGanev - "Велик майстор"
Така ще стане, но докато не сложиш помпата ефекта ще е почти нулев.
tinalex - специалист
Аз съм си пъхнал хидрофорната система под стълбите за втория етаж.Един мембранен съд за 40лв,един месингов разклонител за 8лв,пресостат за 20лв,манометър за 7лв,две китайски помпи на примоция за по 30лв,колена и муфи за още 10-15лв,възвратен клапан за 7лв.Стените под стълбите са изолирани със стиропор.Зимата не го точа.За изпълнение е елементарно,а и парите не са много.Под стълбите е високо 1 метър и за нищо не мога да го използвам това място.Помпите са последователно вързани,за да ми е по- високо налягането и дебита.Общо 740 вата.
Savov - специалист
tinalex написа:
Аз съм си пъхнал хидрофорната система под стълбите за втория етаж.Един мембранен съд за 40лв,един месингов разклонител за 8лв,пресостат за 20лв,манометър за 7лв,две китайски помпи на примоция за по 30лв,колена и муфи за още 10-15лв,възвратен клапан за 7лв.Стените под стълбите са изолирани със стиропор.Зимата не го точа.За изпълнение е елементарно,а и парите не са много.Под стълбите е високо 1 метър и за нищо не мога да го използвам това място.Помпите са последователно вързани,за да ми е по- високо налягането и дебита.Общо 740 вата.
От къде черпи вода хидрофора? Ако е от инсталацията между първия и втория етаж няма ли да смуче въздух при отворен консуматор долу?
LazarGanev - "Велик майстор"
Зависи от налягането. Този ефект може да се получи и при тебе при недостатъчно налягане и отворен кран при съседа надолу по улицата! Затова е добре да има буферен съд.
tinalex - специалист
Savov написа:
tinalex написа:
От къде черпи вода хидрофора? Ако е от инсталацията между първия и втория етаж няма ли да смуче въздух при отворен консуматор долу?
Вързан съм на входната тръба на къщата.Между другото зимата тегля вода от водопровода,лятото от цистерната към сондажа.Имам и каптаж,с проста система от кранове взимам вода откъдето има.Мога да тегля и от басейна,ако се налага.
Savov - специалист
План Б.
1. Смятам да инсталирам помпа, черпеща вода от каптирания извор, които е с голям дебит. С помпата ще свържа водата от извора с централния водопровод след водомера. Въпросите ми са:
- Мога ли да използвам някаква по-обикновена /евтина/ помпа, без разширителен съд, или последния да бъде монтиран на края на водопроводната инсталация?
- Мога ли да мина без резервоар?
- Какъв еднопосочен винтил да сложа на централния водопровод, така че помпата да не захранва и съседите?

Прикачен файл

P1050122.JPG
P1050122.JPG (55.91 KиБ) Видяна 5282 пъти
Savov - специалист
Така, промених коренно концепцията за водоснабдяване и вече закупих 300 литров резервоар и хидрофорна помпа Wilo WJ. Проблем - не мога да намеря поплавък, нито друг подходящ датчик, който да осигурява защита на помпата при източване на резервоара. Поне в моя град няма. Знаете ли къде в София мога да намеря такова чудо?
А някой има ли отзиви от този модел помпа? Нещо няма пълно съвпадение между данните на табелката и спецификациите в сайта на вносителя.
Благодаря.

Тема "Моля за помощ-става ли за резервоар? Нова система. Въпроси." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: