nasttii написа:Здр. да попитам вие слагате ли някакъв клапан на входа или изхода на серпентината за да не се получава самотек на водата когато не работи помпата или за дрейнбек системи не трябва.Нали ако сложиш какъвто и да е клапан на DB с-ма,обратното изтичане от СК ще се прецака! Принципа на работа е без всякакви клапани,без обезвъздушители,без пропилен-гликол и т.н.!
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Andri01
- майстор
1353 мнения в "Помощ при избор на вид слънчев колектор ?"
lz2skt
- специалист
Прави ми впечатление,че турските алуминиеви СК спрямо другите имат доста по-голямо водно съдържание спрямо площа на абсорбера.Тръбите са им с по-голям диаметър и явно са правени да могат и да работят добре и термосифонно.На много места се споменава ,че са слабички,но от ал. абсорбер 1,6кв.метра,соларен лак,обикновенно стъкло и ефекта от тях за 220лв си струват парите.Това е бюджетно решение за средностатистическият българин с заплата 500лв с основни движещи сили -безпаричието и неволята.За хората с по-големи финансови възможности има други варианти.....
volero
- специалист
Аз ползвам ДБ система от 10 април и смея да твърдя че работи повече от задоволително ! Не съм имал наблюдения над обикновена с налягане, но при еднакви панели и бойлер не виждам с какво повече може да се похвали другата система, а като простота и цена ДБто със сигурност е предпочитана, поне от мен .
volero
- специалист
Ако трябва ще снимам, но който не ми вярва ако иска аз съм с помпа BISOLID и от както съм пуснал системата работи на втора степен която е 47W наистина на първа степен не иска която е 28W, но това не ми се струва да е кой знае колко яка помпа или да гори много, а щях да забравя цената мисля че е около 60лв , но мисля че ползвах някаква отстъпка, може да е малко по скъпа по принцип !
kuuuuuul
- майстор
Стига празни приказки и гадаене на разходи.Ето конкретни данни от две отворени с-ми с ЮПС
С-ма. 1 помпа на 2 скорост - 45W + ЮПС +диф.терм. разход за м.Май - 21кв = 4.38лв
С-ма. 2 помпа на 2 скорост - 45W от 1.6. до 28.6. 1.5кв = стотинки
Първата помпа след няколко спирания работи постоянно(при постоянно слънце),а втората прави повече прекъсвания.
Както се вижда разхода на ЮПС - а е много по голям от двете помпи,така че там е основното преимущество на Дрйнбека.(ако разлика от няколко лв. може да е решаваща)
С-ма. 1 помпа на 2 скорост - 45W + ЮПС +диф.терм. разход за м.Май - 21кв = 4.38лв
С-ма. 2 помпа на 2 скорост - 45W от 1.6. до 28.6. 1.5кв = стотинки
Първата помпа след няколко спирания работи постоянно(при постоянно слънце),а втората прави повече прекъсвания.
Както се вижда разхода на ЮПС - а е много по голям от двете помпи,така че там е основното преимущество на Дрйнбека.(ако разлика от няколко лв. може да е решаваща)
LazarGanev
- "Велик майстор"
Е, ако системата е затворена, под налягане - ЮПС не е нужен, спестяват се едни 300лв и Дрейнбека пак остава без предимство
. Постоянно повтарям, че предимствата на Дрейнбек системата са само на пръв поглед. Аз също отначало (още преди регистрацията ми в този форум) бях зарибен, признавам 

Тема "Помощ при избор на вид слънчев колектор ?" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература