Най - вълнуващия въпрос зимно време.
2v6 - майстор
antmadara написа:
2v6 всъщност нещо не ми е ясно в твоята схемичка, ако в системата се образува пара как ще излезе при липса на автоматичен обезвъздушител. Или не смяташ, че това ще е проблем за нормалната циркулация?
Ама май вярно ти е бръмнала главата :)
Виж ми пак съобщението от 3-ти май!
antmadara написа:
А за помпите Вило, мисля че евтината беше - Wilo Star RS 25/6 180 Rp 1”, а соларната Wilo Solar Star ST (за номера не съм сигурен). Доколкото видях, каточели имаше разлика във водния им стълб.
Виж точно за какви помпи става на въпрос! Wilo Star RS 25/6 има три типа:http://www.wilo.com/cps/rde/xchg/en/layout.xsl/1037.htm

Соларните Wilo Star ST също са доста:
http://www.wilo.com/cps/rde/xchg/en/layout.xsl/1028.htm

Доколкото прочетох соларните са с 30% по-ефективни - с по-малко ток имат по-голям дебит. При ST обаче най-слабата е два пъти по-мощна от най-слабата RS.

Аз като отидох в магазина взех най-слабата с три мощности - Wilo Star-RS 25/2 ClassicStar (около 120 лв и не беше най-евтината). Държи ми дебит около 280 л/ч на най-ниската мощност. Това означава разход на ток около 14W и съпротивление 1.2 метра. Денивелацията при мен е 3м и имам тръбопровод ф15х0.7 около 10м, филтър, водомер, два колектора...

При теб съпротивлението ще е по-малко. Не виждам смисъл от по-мощна помпа, а Grundfos май нямат толкова слаба.
antmadara - специалист
Водомер какъв точно ползваш, че това не съм го предвидил?
2v6 - майстор
antmadara написа:
Водомер какъв точно ползваш, че това не съм го предвидил?
От червените, за топла вода. По принцип никой не слага водомер, така че си трай, че ще разсмееш някой :lol:
antmadara - специалист
Кажи с какъв припой прави връзките, какъв ти е антифриза и на какво налягане работиш? :?
2v6 - майстор
antmadara написа:
Кажи с какъв припой прави връзките, какъв ти е антифриза и на какво налягане работиш? :?
Припоя е някъкъв там мек, евтин. По важно е да вземеш паста с припой в нея - като се намажат местата за спойка, нагряват се с горелката и спойката е почти готова, добавя се само малко припой.
Не можах да намеря пропиленгликол, затова взех 4 кила концентрат за авто - етиленгликол.
Тая зима налягането при студена система спадаше долу на 0.3 бара. Горе трябва да е било лек вакуум -0.1 бар. Като напече се качваше на 0.6-0.7.
antmadara - специалист
Аз мислех да запоявам с твърд припой, че ме подплашиха заради високата температура, но след твоя отговор май няма да се хабя. При това налягане при теб да разбирам, че предпазния ти клапан е на 2.5бара. Не ми е ясно защо в схемата даваш този разширител от неражд. стомана, аз се спрях на един 12л. от тези червените на Zilmet до 5бара.
И да питам и теб, панела който съм избрал (Select Classic 2,15m² на сънсистем), ако го извъртя хоризонтално, че имам вариант да го спожа не на покрива, а извън терасата, дали работи нормално?
2v6 - майстор
antmadara написа:
Аз мислех да запоявам с твърд припой, че ме подплашиха заради високата температура, но след твоя отговор май няма да се хабя.
Температурата няма как да стигне точката на разтопяване дори на мек припой, така че не тя е проблем.
antmadara написа:
При това налягане при теб да разбирам, че предпазния ти клапан е на 2.5бара.
На 2 бара ми е. Това е просто крайна предпазна мярка. Дали ще е 2 или 3 бара не мисля че е от значение.
antmadara написа:
Не ми е ясно защо в схемата даваш този разширител от неражд. стомана, аз се спрях на един 12л. от тези червените на Zilmet до 5бара.
Тези червените ръждясват и мътят водата. Избора е твой.
antmadara написа:
И да питам и теб, панела който съм избрал (Select Classic 2,15m² на сънсистем), ако го извъртя хоризонтално, че имам вариант да го спожа не на покрива, а извън терасата, дали работи нормално?
Виж това:
http://www.meteo.bg/projects/projects/s ... g/tsr.html

Ако си с помпа няма проблем колектора да е хоризонтален. Лошото е че ще се задържа вода и мърсотия върху него. Водата в един момент ще почне да влиза и вътре. Ще трябва и да го чистиш поне един път месечно. Добре е поне 45 градуса наклон.
antmadara - специалист
Аз намерих пропилен-гликол по 4лв, но май като теб ще сложа автомобилен антифриз. Ти как вдигна налягане в системата?
gogoznaico - помощник
как се осъществява връзката между два колектора - в паралел или последователно?
antmadara - специалист
Мисля, че последователно е и най-удобно и най-удачно.

Тема "Относно соларните системи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: