Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LubomirG - помощник
Здравейте, имам нужда от съвет. Имам желание да ми поставят слънчев колектор 700 tf. Под фасадата имам положена тръба ф10 с вътрешен размер ф8. Дължината на трасето е 10 метра. Имам два бойлера с две серпентини по 200 литра последователно свързани и 2 бр. буфери по 1 тон също последователно свързани. Желанието ми е да имаме топла вода и ако нямаме консумация да се топлят буферите . Смятате ли, че ще работи системата с тази тръба ?
LazarGanev - "Велик майстор"
Колко ще са панелите?
LubomirG - помощник
Имам нужда от 1бр. и ако не ни стига водата да добавя още 1 бр. Мисля,че един панел е за 170 литра вода.
kuuuuuul - майстор
Как да помогнеш при такова задание :-D ,и като кажа че нищо не си прочел сигурно ще ми се разсърдиш.
LubomirG, само единия бойлер 200л е предостатъчен за този панел, не се разбира за какъв чеп намесваш и двата буфера в сметките :? . С тях системата ще работи много по-зле!
LubomirG - помощник
Въпроса ми е дали съществуващата тръба е подходяща за 1 или два панела 7000 TF.Буферите ги споменавам за да чуя коментарите за идеята топлината, която не използваме да ги затопля. Единия буфер е със серпентина.Есен и пролет използваме подовото.Ето, че ти споделяш мнение, че ще затруднят работата на системата.
При наличието на подово и толкова буфери спокойно можеш да инвестираш в 10-15 такива панела, но един панел есен и пролет може да е недостатъчен в някои моменти дори за единия бойлер :) . А тръбата ще стигне за 1-2 панела.
LubomirG - помощник
Bosh до колкото имам информация препоръчват тръба ф 15.За два панела дали няма да има проблем?
naskov - майстор
До обща дължина от 40м за двете посоки проблем няма да има.
klambrev - специалист
Здравейте,
И аз бих искал да се включа с един въпрос по темата.
В момента изграждам покрив и обмислям варянт да сложа от вградените колектори ако въобще това е добра идея. Покрива е с 100% южно изложение и 33 градуса наклон.
2х Bosch 5000 или 1х Брамак BSD 4 pro
2та Bosch-a са малко по евтини и с по-голяма площ, по леки са поотделно и ще бъдат по лесни за монтаж.
Въпросът е бош,брамак или да сложа планки за бъдеща конструкция и нормален външен панел?

Благодаря предварително.

Тема "Bosch Solar 4000 х 2 или Solar 7000 TF" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: