Здравейте, ситуацията е следната, ако някой го интересува, ако не, да мине на следващия параграф: имам 2 свързани стаи - хол и спалня, които са с дървен паркет и градоред, директно върху земята. Под хола има мазе. Мазето се пълни с вода и тази година завъди много плесен и мухъл. Мухъла, дали от там или просто му е дошло времето на паркета, тази пролет разду яко дървото, почнаха да никнат гъби и прочее. Чистя по 2-3 гъби на седмица никнещи от паркета. Имам 2 дечица, едното от които е на 2 месеца
Не бях планирал да къртя паркет. Няма къде да се преместим. Лятната ми отпуска е от 25 Юли и мога да я използвам само нея - 1 седмица. НЯМА как да се променят тия условия, няма и как да чакам технологични времена и прочее ==> отчайваща ситуация
Но каквото и да е, ще е по-добре от мухъл за децата ми, надявам се. Не мога да се оплача, достатъчно е издържал паркета, но му е дошло времето... Скърца скръбно от години. Плочи не съм изливал (помагал съм на дядо ми, ама...), плочки съм лепил, но недостатъчно, че да съм уверен. И все пак бюджета ми е малък, не мога да изчакам, надали ще наема и майстор, като гледам цените.
Ситуацията:
- къща строена преди 5-60 години, София
- стар, гниещ паркет върху градоред, върху земята.
- 2 стаи (хол/спалня), под хола има плоча и мазе
- 4мх8м общо 2те стаи
Схема:
Схема
howitis.jpg (91.14 KиБ) Видяна 12880 пъти
На най-пострадалия район (доста подут) вече излях малко цимент преди два месеца, ама, не си е работа на час по лъжичка...
Планът ми, колкото и да е отчайващ:
- ден1: изнасяне на всичко и къртене до земя/плоча и целия гаден мухъл/плесен
- ден2: поставяне на арматура и изливане на бетон, 100мм (0.1м / 10см, нз достатъчно ли е), т.е. 3.2 куб.,
- ден 4/5: лепене на плочки/теракот
- ден 6/7: връщане на мебелите/смяна на тапети ако останат някакви пари
Въпросите ми:
1) Колко ще са негативни ефектите от непълното изсъхване на цимента/бетона и затапването му с теракот?
2) Върху земята директно ли да изливам (мисля да нахвърля камъни+пясък и да ги трамбовам колкото мога) или да слагам (доколкото четох по форума) някакви мушами/найлони? Хидроизолацията май е извън бюджета ми.
3) Откъде да си набавя нужните материали (на ЛС или доколкото позволява форума да ме насочите)? Гледах ценови листи с разлики от земята до небето. И всъщност дали да се мъча да бъркам сам или да поръчам направо бетон... не знам.
4) Всякакви други съвети са добре дошли. Има ли някаква смес за бързостягане/съхнене на бетон или... не знам.. Но няма как да спра, да се откажа, да изчакам, да отложа отпуски и прочее.
ж.к. Надежда, ако има значение.
Бюджет-бетон:
Тон пясък го пишат между 9 и 50лв. Тон чакъл би трябвало да е пак толкова горе-долу.
Според разни онлайн калкулатори за бетон, би трябвало да ми трябват: 1000кг цимент ~ 220лв
2000кг пясък ~ 40-50лв?
4000кг агрегат(това приемам че е камък) ~ 100лв?
5-600лв вода - здраве да е.
Арматура - 80лв?
Общо към 350-400лв за бетон, толкова бях и заделил преди сметките.
Вариант2: доколкото четох, към 100лв е куб.м. бетон, готов х3.2 = 320лв, но как ще го внеса в къща в среата на двор и ще го разпределя толкова бързо, не знам.
Бюджет-теркот:
32кв.м х 12тина лв ще гледам да е макс, = 380лв
Аз (ще)съм заделил 350, но, ок...
Теракол: ... нямам представа, ще взема някой евтин верияотно. По 6-9лв торбата, не смятам да изравнявам с него...
Бюджет-майстор:
Бих могъл да заделя 2-300лв, но за кое ли... като гледам цените в сайта вързан горе на форума, само за плочките е 12-30лв на кв.м... то аз по-малко ще дам за самия теракот... Но ще си пусна и там проблема и ще видим дали някой ще се навие. Исках първо тук да пиша, тъй като тук чета все като нещо ми трябва
Даже направо ще дам линк към темата. Въпросът е и че трябва да е на фиксирана дата, общо взето... По-скоро май бих искал човек за бетона, тъй като не знам колко равно мога да я излея тая плоча.. =(
Ако спестя от майстор, може пък да сменя и тапетите, докато дърпа цимента, че така и така са пожълтели. И може да викна някой приятел, на който да платя доста по-малко, само за работна ръка..
Общо материали: 7-800лв
Общо друго: 300лв
Макс: 1100лв... макар че... абе, ще ги сбера до тогава, надявам се.
Допълнителни снимки:
Изпуснатата ситуация в мазето, донякъде красива...
DSC_6755.JPG (111.22 KиБ) Видяна 12880 пъти

Ситуацията:
- къща строена преди 5-60 години, София
- стар, гниещ паркет върху градоред, върху земята.
- 2 стаи (хол/спалня), под хола има плоча и мазе
- 4мх8м общо 2те стаи
Схема:
Прикачен файл:
Схема
howitis.jpg (91.14 KиБ) Видяна 12880 пъти
Планът ми, колкото и да е отчайващ:
- ден1: изнасяне на всичко и къртене до земя/плоча и целия гаден мухъл/плесен
- ден2: поставяне на арматура и изливане на бетон, 100мм (0.1м / 10см, нз достатъчно ли е), т.е. 3.2 куб.,
- ден 4/5: лепене на плочки/теракот
- ден 6/7: връщане на мебелите/смяна на тапети ако останат някакви пари
Въпросите ми:
1) Колко ще са негативни ефектите от непълното изсъхване на цимента/бетона и затапването му с теракот?
2) Върху земята директно ли да изливам (мисля да нахвърля камъни+пясък и да ги трамбовам колкото мога) или да слагам (доколкото четох по форума) някакви мушами/найлони? Хидроизолацията май е извън бюджета ми.
3) Откъде да си набавя нужните материали (на ЛС или доколкото позволява форума да ме насочите)? Гледах ценови листи с разлики от земята до небето. И всъщност дали да се мъча да бъркам сам или да поръчам направо бетон... не знам.
4) Всякакви други съвети са добре дошли. Има ли някаква смес за бързостягане/съхнене на бетон или... не знам.. Но няма как да спра, да се откажа, да изчакам, да отложа отпуски и прочее.
ж.к. Надежда, ако има значение.
Бюджет-бетон:
Тон пясък го пишат между 9 и 50лв. Тон чакъл би трябвало да е пак толкова горе-долу.
Според разни онлайн калкулатори за бетон, би трябвало да ми трябват: 1000кг цимент ~ 220лв
2000кг пясък ~ 40-50лв?
4000кг агрегат(това приемам че е камък) ~ 100лв?
5-600лв вода - здраве да е.
Арматура - 80лв?
Общо към 350-400лв за бетон, толкова бях и заделил преди сметките.
Вариант2: доколкото четох, към 100лв е куб.м. бетон, готов х3.2 = 320лв, но как ще го внеса в къща в среата на двор и ще го разпределя толкова бързо, не знам.
Бюджет-теркот:
32кв.м х 12тина лв ще гледам да е макс, = 380лв
Аз (ще)съм заделил 350, но, ок...
Теракол: ... нямам представа, ще взема някой евтин верияотно. По 6-9лв торбата, не смятам да изравнявам с него...
Бюджет-майстор:
Бих могъл да заделя 2-300лв, но за кое ли... като гледам цените в сайта вързан горе на форума, само за плочките е 12-30лв на кв.м... то аз по-малко ще дам за самия теракот... Но ще си пусна и там проблема и ще видим дали някой ще се навие. Исках първо тук да пиша, тъй като тук чета все като нещо ми трябва

Ако спестя от майстор, може пък да сменя и тапетите, докато дърпа цимента, че така и така са пожълтели. И може да викна някой приятел, на който да платя доста по-малко, само за работна ръка..
Общо материали: 7-800лв
Общо друго: 300лв
Макс: 1100лв... макар че... абе, ще ги сбера до тогава, надявам се.
Допълнителни снимки:
Прикачен файл:
Изпуснатата ситуация в мазето, донякъде красива...
DSC_6755.JPG (111.22 KиБ) Видяна 12880 пъти