Здравейте,предстой ми покупка на котел....спрял съм се на комбинирано(дърва,въглища,пелети)....предимно ще горя дърва и въглища,затова търся котел,който да мога да го запаля на дърва или въглища и след като прегорят да започне сам да гори на пелети....незнам дали въобще има такъв котел...засега съм се спрял на Дефро....какви са ви отзивите за тях...нямам нищо против и да си платя квалифицирана консултация...просто търся отговори от хора,който разбират от тези неща....Благодаря ви предварително

Огледай и моделите на Бош Солид 2000 те са за въглища с по малка врата - докато моя е с голям капак за по едри предмети

Въпреки отпадналата гаранция комшята ( също млад човек) избра да закупи и модифицира( с идея от този форум го повдига на кутия) виадрус у22 или у26 с 8 секции който видиш ли бил вечен - щото е чугинен, но според мен този тип котли превръщат парите за пелети в пушек с по висока температура (ниско кпд) от стоманените който пък гният от въглищата ( високо съдържание на сяра + конденз при палене) пак въпрос на личен избор .
А за въпросните марка котли за които питаш нямам лични впечатления за да коментирам винаги съм се отоплъвал с трърдо гориво с стоманени самоделни едноходови котли от 5-6мм ламарина изкарваха по 10-12 години(не са текли никога първия беше заменен с цел повишаване на мощноста с по голям 2003-4 сега сменям пак с цел пелетизация сегашния пак не е за изхвърляне още) сега ще видим купешкия ( не му се надявам да над надживее самоделка то и цената му го предполага особенно при експлатация на въглища).
Дано да съм помогнал с това мнение все на един човек