Той въпросът беше кое топлело повече, не кое е по-калорично, колега фбр. Разбира се, че може да се направи котел на въглища, който да гори почти перфектно, в края на краищата, в ТЕЦ-овете това и правят. Ти лично, колко котли на въглища за домашни нужди си видял, в които въздухът и въглищата се подават дозирано и контролирано, с оглед на най-ефективно и икономично изгаряне? Ми аз, нито един. Обикновено се касае за котли, лоши копия на един германски чугунен котел на над сто години. Сигурен съм, че тези 30-40 KW са непостижими в реални условия, където всеки притваря и отваря както си е решил, а не както е най-добре. Във форума се брида на дълго и широко трябват ли буфери, трипътни вентили, помпи и колко, и т.н. Не съм останал с впечатление, че всички са съгласни, че да работи добре едно парно, трябват доста неща около котела, които си струват бая пари. Почти съм сигурен, че хубав котел на въглища ще струва колкото хубав котел на пелети. Кой колко пари е дал е въпрос на финанси и желания. Всеки сам си решава и това не бива да е повод за сръдни и обиди. С повдигането на въпроса за парите само исках да отбележа, че кафе се прави с кафе. Може и с печена леблебия, но не е съвсем същото. Да ти кажа честно, като си помисля колко време съм прекарал през годините в боклука до това миришещо и пушещо "съоръжение", ме хваща яд, що съм бил толкоз глупав, но няма как да се върне лентата назад! Ако можех да избирам, бих избрал топлофикация, но при нас тоя филм не се прожектира, за съжаление. Остани си със здраве и не се докачай толкова много.
Поздрави и успех!
ПП. Гледам, че с колегата сме писали едновременно.... Котелът се пълни, пали, гаси и чисти автоматично. Горелката му си мени параметрите автоматично, защото се прави непрекъснат газов анализ и се оптимизира динамично горивния процес. Оставял съм го за седмица без надзор. Беше принудително, трябваше да ида в командировка и в къщи остана жена ми и възрастните ми родители. Обикновено ходя да го наглеждам всеки ден или през ден, но ей така, от хорски срам, нищо не пипам. За четири години работа е спирал два пъти. Единият път беше намерил болт в пелетите и беше му блокирал шнекът. Нямаше нищо повредено, зор беше да извадя от бункера 200 кила пелети. Втория път бях си виновен аз, защото го чистя на три седмици веднъж, бях пропуснал една седмица повече и той се беше задръстил с пепел. Друг кусур, който му намирам, е че му трябва ЮПС, щото има тенденция да прегрява, като го спреш като ютия, а то така става като спре токът.
Поздрави и успех!
ПП. Гледам, че с колегата сме писали едновременно.... Котелът се пълни, пали, гаси и чисти автоматично. Горелката му си мени параметрите автоматично, защото се прави непрекъснат газов анализ и се оптимизира динамично горивния процес. Оставял съм го за седмица без надзор. Беше принудително, трябваше да ида в командировка и в къщи остана жена ми и възрастните ми родители. Обикновено ходя да го наглеждам всеки ден или през ден, но ей така, от хорски срам, нищо не пипам. За четири години работа е спирал два пъти. Единият път беше намерил болт в пелетите и беше му блокирал шнекът. Нямаше нищо повредено, зор беше да извадя от бункера 200 кила пелети. Втория път бях си виновен аз, защото го чистя на три седмици веднъж, бях пропуснал една седмица повече и той се беше задръстил с пепел. Друг кусур, който му намирам, е че му трябва ЮПС, щото има тенденция да прегрява, като го спреш като ютия, а то така става като спре токът.