• 1
  • 2
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
hidrazin - майстор
Човеко, стига с тая синилна киселина. Нещо бъркаш. Синилната киселина е другото име на циановодород и е течност.
В бурканчето има нещо друго иначе сега нямаше да си пишем с теб тука. :-D
:partyman:
crez - майстор
Колеги, приемете хиляди извинение за "синилната киселина" Става въпрос за ОКСАЛНА кисилина, сега погледнах надписа на бурканчето.
hidrazin - майстор
Аааа... ОКСАЛОВА киселина. Това вече е друга бира. Става за мозайка но няма да махне петната от боя.
Тя прави мрамора "мек" на повърхността. Маха и петна от ръжда. Работете с ръкавици.
:partyman:
lov - майстор
Тъкмо щях и аз да те почна за тая киселина ма ти се размина. :-D
Та оксаловата киселина има свойството да размеква повърхносния слой на мраморите и другите подобни варовикови камъни и се ползва при почистване с последващо шлайфане и полиране. Другото и полезно свойство е че реагира с всички железни окиси ""петна от ръжда" .Като се получава единствената водоразтворима сол на желязото и съответно може да бъде отмита псле с вода. Като киселина е доста слаба и пр 2% разтвор се чистят и дрехи с такива петна.
Относно препаратите за почистване на стари бои. Принципно тяхното основно съдържание са основи с някои добавки и за това предложих да ползва основа за сапун както я знаят повечето хора. За разлика от киселините повечето камъни са устойчиви на основите така че нанесени върху мозайката ще действат само на зацапванията. А иначе каквато е да е друга киселина ще е по активна кум цимента и камъка ''пълнежа'. А и боите са доста по устойчиви към киселините.
Та горе писах че без механично нма как да стане защото грубото колкото се може трябва да се отстрани.
EDI - майстор
Слагай една камбана на флекса или диск за търкане, маската и започвай.
Spokoiniq - майстор
Доста стълби са...а и с флекса вой и пушилка, няма да изтърпят бабите във входа.Ротационен шлайф ми се струва по-тихо, но шкурките ще се затепват бързо...
profesionalist_wood - майстор
Преди време гледах една обява за една фирма която почиства с песъкоструй мрамор и бетон
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Механично, с изстъргване. Заточена шпакла. Всичко друго яде повече от мозайката, отколкото от замърсяването.
Новодомец ли си? Ще му свикнеш
marian1 - майстор
моите предложения са:
Пробвай остър ъгъл на лист от ножовка, механично, доколкото е възможно махаш, взимаш смивка за боя и третираш и накрая ъглошлайф с обороти и едра шкурка за да финишираш.
Не съм сигурен дали ще стане с горелка - както се маха стара боя от прозорец - но ти трябва по мощна - защото цимента ще дърпа много от топлината и ще става по бавно.
Спомням си на времето съм работил със смивка за боя на Боди - вършеше работа, проблема е че попива, не е като на метал. За малки неща ще свърши работа.
lecki - специалист
Един познат си чисти шадраванчето (мозаика, камък) с мравчена киселина. :idea:
  • 1
  • 2

Тема "Почистване на мозайка?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: